Stadstheatermakers hebben De Wilde Zwolse Deerne gevonden

Foto van auteur

Foto: Erik Franssen

Zwolle – Zaterdagochtend stonden meer dan zeventig Zwolse deernes van verschillende leeftijden voor de deur van de Statenzaal aan de Diezerstraat te wachten om binnen te mogen. De jongste deernes samen met hun gespannen ouders. Dit weekend vonden de audities plaats voor het muziektheaterspektakel De Wilde Deerne.

Meer dan honderdvijftig kandidaten hadden zich voor de ongeveer veertien dragende rollen aangemeld, zowel beroepsacteurs, semi professionals als amateur toneelspelers. Iedereen wil graag meespelen in dit unieke theaterspektakel dat vanaf 11 mei tot en met 3 juni twintig keer zal worden opgevoerd op een unieke locatie in de stad.

Driehonderd jaar geleden werd een verwilderd wolfsmeisje gevonden in de bossen bij Kranenburg. Het meisje was vuil, had een ruwe huid en was slechts gehuld in wat lompen. Ze kon niet praten en werd naar de Zwolse binnenstad gevoerd. Daar werd ze liefdevol opgevangen door weduwe Van Orten aan de Ossenmarkt en het stadsbestuur nam de kosten voor haar rekening. De theatermakers van De Wilde Deerne maken een vergelijking met de huidige tijd: “Het wolfsmeisje kwam in een voor haar onbekende wereld, waar ze niemand kende, die ze niet kon verstaan en waarvan ze de leefregels niet kende.” Toch werd ze opgevangen zoals Zwolle dat nog steeds doet met mensen van ver, die hier hun toevlucht zoeken. Theatermaker en één van de initiatiefnemers van deze productie Boudewijn Koops typeert Zwolle als “een solidaire en verdraagzame stad.”

Het verhaal van het Zwolse Wolfsmeisje wordt de komende maanden omgezet naar een muziektheaterspektakel. Komende week zullen de rollen worden toegewezen en daarna zullen de geselecteerde acteurs en actrices onder leiding van de bekende regisseur-acteur Ko van den Bos zich voorbereiden op de voorstellingen. Het artistieke team bestaat verder uit de co-regisseurs Elout Hol en Jolmer Versteeg. Ko van den Bosch was o.a. artistiek leider van het Noord Nederlands Toneel en is oprichter van de roemruchte theatergroep Alex d’Electrique. Elout Hol is artistiek directeur bij Theater Gnaffel en Jolmer Versteeg is oprichter en artistiek leider van theatergroep De Jonge Honden uit Zwolle. Inmiddels heeft het artistieke team al een keuze kunnen maken uit de meer dan honderdvijftig kandidaten. Het team was positief verrast door het vele talent en kan nu al melden: “We hebben De Wilde Deerne gevonden.”

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

1 gedachte over “Stadstheatermakers hebben De Wilde Zwolse Deerne gevonden”

Reacties zijn gesloten.