GroenLinks wil meer begrip voor inwoners met een verstandelijke beperking

Zwolle – De gemeente Amsterdam maakte een prachtig filmpje. In dit filmpje komt duidelijk naar voren waarom mensen met een (licht) verstandelijke beperking soms anders reageren. “Oordeel niet meteen en heb geduld” is het motto dat de hoofdstad haar inwoners mee geeft.

GroenLinks raadslid Remko de Paus stelt maandag het college voor een vergelijkbaar filmpje te maken, bij voorkeur met de hele regio Zwolle. “Op een hele mooie, integere wijze brengt de gemeente Amsterdam in beeld wanneer mensen met een verstandelijke beperking moeite hebben met hun stadsgenoten. Dat is als ze te veel moeilijke woorden gebruiken of als instanties brieven sturen van 6 kantjes. Zwolle staat een inclusieve samenleving voor. Dat betekent dat ook inwoners met een verstandelijke beperking erbij horen.”

De Paus vraagt het college of het mogelijk is ook op dezelfde wijze aandacht te geven anderen die niet altijd voorspelbaar gedrag vertonen. Daarbij denkt hij aan het stigma voor mensen met een psychiatrische beperking en de mensen met dementie (zoals onlangs ook bleek uit het drieluik van Nieuwsuur). De GroenLinks fractie gaat er van uit dat de filmpjes in overleg met de mensen waar het om gaat tot stand zullen komen.

Het Amsterdamse filmpje is hier te vinden: https://vimeo.com/247106731

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

19 gedachten over “GroenLinks wil meer begrip voor inwoners met een verstandelijke beperking”

  1. Mooi filmpje. Duidelijke boodschap. Het punt is gemaakt.
    Waarom dan nog eenzelfde filmpje met Zwollenaren?
    En wie moeten dat filmpje dan te zien krijgen. Hoe bereik je die mensen?

  2. Ben het wel met je eens Bernard zie ook eigenlijk het nut van zo’n tweede filmpje niet in.
    Wellicht de hoop van Groen Links dat het met ‘een Zwolle smaak’ méér aandacht gaat krijgen? Maar moet ik daar dan een antwoord op geven dan is het nee.
    Maakt inderdaad niet uit waar iemand vandaan komt.

  3. Wel, denk dat de overheid moet beginnen met het juiste voorbeeld te geven. Zij beslissen over ons, door ons zorg te ontnemen. Voorbeeld is stellen dat we, ik bedoel dan de mensen met een beperking, de regie zelf in handen moeten houden, maar vervolgens de zorgaanbieder die we daarbij nodig hebben de laan uit te sturen. Dus er wordt beslist over ons. Leuk zo’n filmpje, maar het is een politiek zoethoudertje. Zwolle staat een inclusieve samenleving voor? Hoe stelt men dit zich voor? Het uit zich alleen door WMO-gelden te onttrekken waarvoor het bedoeld is, en dat ten goede laat komen voor de pot algemene middelen. Da’s heel inclusief ja, maar niet voor de mensen met een beperking. Politiek: schaam je!

  4. We kunnen zelf ook al heel makkelijk het goede voorbeeld geven.
    Een mooie zin uit het filmpje:
    Oordeel niet en heb geduld……… Daar is al een boel mee gezegd

  5. ‘De grenzen van mij taal zijn de grenzen van mijn wereld’, schreef de filosoof Ludwig Wittenstein. De taal die de politiek spreekt is ook beperkt, dus ik denk vrij veel.

  6. Omdat dat een heel concrete graadmeter is voor hoe inclusief de raad is. Langs de zijlijn wat roepen is te makkelijk. Iedereen is altijd voor participatie, maar zelf een stukje inschikken ho maar.

  7. Of mensen met een verstandelijke beperking in de gemeenteraad moeten zitten? Wat volgens mij beter is om een gemeentelijk beleid te ontwikkelen en hier niet alleen naar verstandelijke beperkingen te kijken, maar ook naar lichamelijke. In Utrecht loopt zo iets als ik mij niet vergis.

  8. Eens, Klaas Jan. En mooi dat er op dat gebied in Utrecht wat beweging is gezien wat er op Twitter geschreven wordt door een rolstoeler:
    ‘Utrecht is een hel met rolstoel net als veel andere (oude) binnensteden helaas’

  9. Zwolle-Utrecht is een intercityverbinding met één tussenstop. Als dan nóg liever met de auto gaat, verdien je het om in de file vast te staan.

Reacties zijn gesloten.