Zwolle – Maandag is er weer een gedeelte van Centrale Harculo tegen de vlakte gegaan. Het zogenaamde schakelhuis HC50. Het was voor de toeschouwers wel de vraag of het deze keer volgens planning in één keer zou lukken. Op 1 december en op 2 februari moest later op de dag een tweede poging ondernomen worden om alsnog een deel van de constructie neer te halen. Bij deze eerdere pogingen waren er problemen met een defecte kraan en geknapte staalkabels. Om 13:40 werden de spuitinstallaties ingeschakeld om de vrij te komen stofdeeltjes en daarmee overlast voor omwonenden te beperken. Verder werden er meerdere kranen ingezet voor de nodige trekkracht. Het schakelgebouw ging dit keer klokslag 14:00 omlaag.
Na de oorlog is de centrale bombestendig gebouwd. Er moest voorkomen worden dat door een bombardement de elektriciteitsvoorziening uit zou kunnen vallen. Voor de slopers nu houdt dat in dat er een megasterkte staalconstructie omvergehaald moet worden, en dat er een enorme hoeveelheid aan beton tot granulaat moet worden verwerkt en afgevoerd. Eerst de nog staande constructie, later nog een enorm betonnen fundament. Explosieven worden er bij de sloop niet gebruikt. Alleen de laatste twee overgebleven pijpen zijn op 18 maart 2017 met behulp hiervan gesloopt. Engie, de eigenaar van de centrale ziet er strikt op toe dat de centrale met zo min mogelijk overlast, ook voor het milieu, gesloopt wordt.
Destijds, zo’n 70 jaar geleden was er weinig protest tegen de bouw van de centrale. Omwonenden accepteerden de bouw. Alles voor de wederopbouw. Het enige protest kwam van Erfgoedvereniging Heemschut. De omvang van de geplande centrale zou het rivierenlandschap ernstig aan tasten. Hoe ideeën kunnen veranderen blijkt uit het feit, dat op 6 maart 2017 de rechter het verzoek om de voormalige energiecentrale Harculo in Zwolle aan te wijzen als tijdelijk gemeentelijk monument, heeft afgewezen. De erfgoedvereniging Bond Heemschut en de stichting het Cuypersgenootschap wilden de verdere sloop van de centrale op de valreep nog tegengaan.
BOEi, eigenaar Engie en de gemeente Zwolle onderzoeken momenteel of het haalbaar is alsnog een gedeelte van de centrale te behouden.
Mooie foto,s met een jammerlijk einde van weer een deel van de centrale harculo
En wat gebeurt er straks? Dan wordt de recreatie langs de IJssel naar Windesheim doorgetrokken? Dan is ook daar geen rustige natuur meer? Dit gemeentebestuur denkt alléén aan economie.
Spectaculaire foto’s inderdaad. Nouja, die verderfelijke rookpijpen staan al een heel tijdje uit. Da’s het belangrijkste.