Zwolle – Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge heeft vandaag in het consumentenprogramma Kassa bekend gemaakt wie de winnaar is van de verkiezing ‘Meest Toegankelijke Gemeente 2018’. Zwolle was landelijk een van de vijf genomineerde gemeentes die in aanmerking kon komen voor deze titel. Ook Ermelo, Katwijk, Hardenberg en Goes deden mee in deze strijd. De Zwolse burgemeester Henk Jan Meijer was aanwezig bij de live-uitzending.
Bij deze verkiezing is de toegankelijkheid van het openbaar vervoer meegenomen, voldoende aangepaste (nieuwbouw)woningen en begrijpelijke en toegankelijke informatie, ook voor laaggeletterden. Op basis van deze punten konden de mensen thuis hun stem uitbrengen. Hieruit kwam naar voren dat de gemeente Hardenberg de winnaar was en de meest toegankelijke gemeente van Nederland is.
Burgermeester Henk Jan Meijer voelde zich “vereerd” met de nominatie: “Ik vind dat we een goede aanpak hebben”. Meijer heeft onlangs zelf een tochtje door de binnenstad gemaakt in een rolstoel en heeft toen geconcludeerd dat er nog meer verbeteringen nodig zijn. Toch is hij blij met de manier van aanpakken die in de volle breedte wordt gehanteerd.
Juryvoorzitter Otwin van Dijk gaf aan dat Nederland hopeloos achterloopt op landen als de Verenigde Staten en de Scandinavische landen. Zo blijkt dat een kwart van de Nederlandse stations niet voor rolstoelen toegankelijk zijn. Slechts 7% van de overheidswebsites voldoet aan de eisen voor visueel gehandicapten. Veel belangrijke gebouwen hebben geen lift, waardoor verdiepingen niet voor iedereen te bereiken zijn.
Minister De Jonge geeft aan dat er zeer minimale toegankelijkheidseisen voor gebouwen worden gesteld. Hij vindt het daarom belangrijk dat er vooraf wordt bepaald wat er belangrijk is om een gebouw toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Hierbij moet een wettelijke verplichting voor het bouwbesluit worden ingesteld. De Jonge vindt het belangrijk dat aannemers hier nu al rekening mee houden en niet wachten totdat het wettelijk verplicht wordt.
Nieuwe overheidswebsites zullen vanaf 2019 goed toegankelijk, en dus goed leesbaar voor mensen met een visuele beperking, moeten worden. Voor bestaande websites is dit gesteld op 2020. Minister De Jonge vindt dat ook zorgwebsites hierbij moeten worden meegenomen. Voor mobiele apps ligt de datum pas in 2021.
Naast de meest toegankelijk gemeente is in het programma ook bekend gemaakt dat de gemeente Almelo het slechtst toegankelijk is voor mensen met een beperking.
Klopt. Zijn we ook niet. Helaas. Iemand toegang geven, een drempel over helpen, is één. Vervolgens mee laten doen is wat anders.
Och, wel. In de top 5 toch wel, dat lijkt me geen ‘helaas’. Maar juist goed gedaan.
Afijn, wat al goed is kan altijd nog beter natuurlijk.
Een formulering zoals ‘7% van de overheidswebsites voldoen niet aan de eisen voor visueel gehandicapten.’
Dat is ook heel anders te formuleren.
Bedenkend dat 7% eigenlijk -bijna niks- is. Zeven van de Honderd, Zeventig van de Duizend, -voor de ongeletterden-, deze toelichting.
Dank voor de oplettendheid, dit moest natuurlijk zijn dat slechts 7% voldoet aan de eisen.