Amnesty’s schrijfactie Write for Rights in het teken van vrouwen

Foto van auteur

Door Redactie

Zwolle – De jaarlijkse schrijfactie van Amnesty International, Write for Rights (voorheen Schrijfmarathon), staat dit jaar in het teken van een achttal vrouwelijke mensenrechtenactivisten. Deze vrouwen zitten op verschillende plekken op de wereld onterecht gevangen of worden onderdrukt. Ook Amnesty International groep Zwolle zet zich dit jaar weer in om zoveel mogelijk handgeschreven brieven aan de overheden van deze landen te sturen. Dit jaar vindt de actie in Zwolle plaats op 8 en 9 december, wederom in de Stadkamer (8 dec.), bistro de Stadshoeve in Stadshagen (8 dec.) en de Consistoriekamer van de Grote Kerk (9 dec.)

Dit jaar staan acht vrouwelijke mensenrechtenactivisten in de spotlights. Afkomstig uit bijvoorbeeld Iran, Brazilië en Zuid-Afrika, maar ook uit de Oekraïne. Om verschillende redenen strijden zij voor gelijke kansen, uiten zij kritiek op hun regering, laten zij zich niet wegsturen van hun land. Want vrouwen die hun nek durven uit te steken krijgen nog vaker dan mannen te maken met (seksuele) intimidatie, lastercampagnes en verkrachting. Deze vrouwen verdienen onze hulp. Daarom klimmen wereldwijd mensen in de pen om deze vrouwen te helpen of een hart onder de riem te steken.

Op 10 december 2018 is het de internationale Dag voor de Mensenrechten. Omdat deze dag op maandag valt, heeft Amnesty International groep Zwolle besloten de schrijfactie Write for Rights in Zwolle op zaterdag 8 en zondag 9 december 2018 te organiseren. In de Stadkamer aan de Zeven Alleetjes en Bistro de Stadshoeve in Stadshagen kunnen op zaterdag 8 december vanaf 10 uur brieven worden geschreven voor de acht vrouwen. Op zondag 9 december kan er tussen 14.00 en 16.30 uur geschreven worden in de Consistoriekamer van de Grote kerk.

De schrijfactie in de Stadkamer wordt geopend door mevrouw Monique Schuttenbeld, de enige vrouwelijke wethouder in Zwolle. Ook zal Write for Rights worden bezocht door enkele internationale mensenrechtenactivisten, waar in het verleden voor gestreden is. Daarnaast zijn er optredens van Stadsdichter Kees Smits, klezmerensemble Mishmash, een Keltisch ensemble onder leiding van Karin Kuiper en diverse andere (muzikale) artiesten.

Tot en met 2017 heette de schrijfactie “Schrijfmarathon”. Vanaf dit jaar wordt geschreven onder de noemer “Write for Rights”, om mee te gaan onder de internationale titel van het wereldwijde evenement.