Veel te doen in de donkere decembermaand

Foto van auteur

Door Redactie

Foto: Arjen van der Zee

Zwolle – De donkere dagen voor kerst zijn eigenlijk al weer begonnen. Het is vroeg donker, en de sjaal en muts zijn al weer uit de kast gehaald. Hoog tijd om eens voor uit te kijken naar wat er allemaal te doen is in de komende maand(en).

Uiteraard zijn er weer vele kerstmarkten die in onze online agenda (komen te) staan. Maar er wordt veel meer georganiseerd. De website ww.winterszwolle.nl heeft een mooie verzameling leuke activiteiten voor jong en oud.  Via lees meer een flink aantal activiteiten om eens te overwegen.

Het Nederlands IJsbeelden Festival
Het grootste ijssculpturenfestival van Europa. Een adembenemende wereld van kraakhelder ijs en glinsterende sneeuw, licht, geluid en projectie. Het Nederlands IJsbeelden Festival pakt dit jaar mooier en grootser uit dan ooit. IJskunstenaars uit de hele wereld zijn gevraagd beelden te maken op het thema Wereldberoemde verhalen. In een 1.200 vierkante meter grote vrieshal hebben zij van 275.000 kilo ijs en 275.000 kilo sneeuw metershoge ijs- en sneeuwsculpturen gemaakt van Romeo en Julia, De drie musketiers, Robin Hood, Animal Farm, Alice in wonderland en Harry Potter. Het IJsbeeldenfestival vindt plaats bij de IJsselhallen. De hallen zelf worden omgetoverd tot verwarmd Winter Wonder Land met eten, drinken en een Kinderplaza met kermisattracties, games en springkussens.
WANNEER
15 December tot en met 3 maart 2019
10:00 tot en met 18:00 uur
LOCATIE
Ijsselhallen

Kerstbioscoop
Bezoek de allerleukste winterfilms. Vanaf 22 december draaien De Grinch, Ralph Breaks the Internet 2, Mary Poppins Returns en vele andere films in Pathé. Kinderen tot en met 11 jaar kunnen met het Pathé Kinderticket al vanaf 6 euro een kaartje kopen! Er zijn elke dag extra kinderactiviteiten en als je er ook nog een verrassende Pathé Kidscombo bij koopt, wordt je filmuitje deze kerstvakantie helemaal compleet!
WANNEER
Vanaf 22 december 2018
LOCATIE
Pathé Zwolle

Concert Messiah
De Grote Kerk is het beste decor voor een mooie kersttraditie: Händels grootse oratorium, de Messiah. ‘Glanzende juwelen gezet in koor- en orkestgoud’, schreef de pers erover. De uitvoering van de Nieuwe Philharmonie Utrecht, onder leiding van Johannes Leertouwer, krijgt de allergrootste lof. De philharmonie bestaat uit vier prachtige solisten, een klein barok-orkest en een kamerkoor met zestien zangers.

Een Messiah om ieder jaar te horen en nooit meer te vergeten.
WANNEER
20 december
19:30 uur tot 23:00 uur
LOCATIE
Grote Kerk

Silent Night!
De Grote Kerk wordt omgetoverd tot danspaleis. Dit jaar hoef jij je tweede kerstavond niet volgevreten op de bank door te brengen met die foute kerstrui aan. In het hart van de stad organiseren we een Silent Disco XL! Hier kun jij met je vrienden helemaal uit je plaat gaan. Je hebt de keuze uit drie verschillende kanalen waarop de lekkerste house, techno, R&B en hiphop worden gedraaid. Lekker glijden op de dansvloer als een arrenslee!
WANNEER
6 December 2018
22:00 uur
LOCATIE
Grote Kerk

Sprookjesfestival in Zwolse Theaters
Beleef een magische kerstvakantie in de Zwolse Theaters. Tijdens het Sprookjesfestival ontmoet je prinsessen, prinsen, kabouters en andere sprookjesfiguren. Kies je favoriete voorstellingen uit, kom knutselen, spelletjes spelen of laat je schminken. Voor iedereen is er iets leuks te beleven. Jouw favoriete sprookjeshelden kun je in de foyer gewoon een hand geven!
WANNEER
27 december |09:00 uur tot 22:00 uur
28 december | 09:00 uur tot 22:00 uur
29 december | 09:00 uur tot 22:00 uur
30 december | 09:00 uur tot 22:00 uur
LOCATIE
Schouwburg Odeon, Zwolse Theaters

Lichtbeeldenroute binnenstad
De straten, pleinen en buurten van Zwolle worden omgetoverd in winterse kerstsferen. Bomen en bruggen over de stadsgracht zijn prachtig uitgelicht en twaalf lichtobjecten markeren een bijzondere wandeling door de Zwolse binnenstad. Download de plattegrond en wandel langs Father Snow, Rudolf and his mother, Christmas Stars en vele andere stralende beelden.
Een papieren route is af te halen bij horeca, winkeliers en het toeristen informatiepunt.
De lichtbeeldenroute is een initiatief van het ZwolleFonds.
WANNEER
Vanaf 6 december 2018
LOCATIE
Binnenstad

Wintertrein
De Wintertrein brengt je van a naar b tijdens Winters Zwolle. In de kerstvakantie kun je onbeperkt gebruik maken van dit treintje tussen station, IJsbeeldenfestival, binnenstad en het Wereldberoemde Verhalenfestival. Geniet onderweg van de historische binnenstad van Zwolle en laat je rijden!
WANNEER
22 december tot en met 6 januari
LOCATIE
Hele binnenstad Zwolle, met twee festivalterreinen op het Grote Kerkplein en het Broerenkerkplein
Route op vrijdag en zaterdag
Station (halte 1), Westerlaan, Willemskade, Rieteweg, IJsselhallen (halte 2), Rieteweg, Willemskade, Emmawijk, Luttekestraat, Blijmarkt, Praubstraat, Grote Kerkplein (halte 3), Sassenstraat, Burgemeester van Roijensingel, Stationsweg, Station (halte 1)
Route van zondag t/m donderdag
Station (halte 1), Westerlaan, Willemskade, Rieteweg, IJsselhallen (halte 2), Rieteweg, Willemskade, Emmawijk, Luttekestraat (halte 3), Grote Markt (halte 4), Sassenstraat, Burgemeester van Rooijensingel, Stationsweg, Station (halte 1).

Midwinterspooktocht
De winterzonnewende is de meest onheilspellende en gevaarlijkste tijd van het jaar. De krachten van chaos ruiken hun kans. De zinnen worden begoocheld. Kijk uit want tovenarij en spokerij hangen in de lucht. Het zijn de nachten waarin de doden rondgaan. Verhalenvertellers nemen je mee over het donkere land, op een spannende tocht langs vijf voorstellingen op geheimzinnige, verboden plekken in de Zwolse binnenstad.
Deze tocht is niet geschikt voor kleine kinderen (deelname vanaf 12+). Vertrek vanaf het Grote Kerkplein, aankomst op het Broerenkerkplein, waar een festivalterrein is ingericht met muziek, vuur en heerlijke versnaperingen.
De Midwinterspooktocht is één van de routes van het Wereldberoemde Verhalenfestival.
WANNEER
21 december tot en met 23 december
LOCATIE
Vertrek vanaf het Grote Kerkplein

Het wereldberoemde verhalenfestival
Een performing arts festival in de binnenstad van Zwolle, in gewelfkelders, winkels, achtertuinen, musea en huiskamers, op verstopte pleintjes, bordessen, in de synagoge en musea. Het weekeinde voor Kerstmis zien wereldberoemde verhalen opnieuw het levenslicht tegen het Middeleeuwse decor van de oude Hanzestad. Theater, muziek, storytelling en visual art. Van Roodkapje tot Pinokkio, van Thor naar Odin, Adam en Eva, King Arthur of Ketelbinkie, Alleen op de wereld en Gilgamesj. Performers laten zich inspireren en maken speciaal voor dit festival 15-minutenvoorstellingen, die zijn te bezoeken door mee te lopen in een route: De muziekroute, de Midwinterspooktocht-route, de Kinderroute en de Themaroute. Ook zijn er 16 voorstellingen los te bezoeken, kriskras door de stad.
WANNEER
21 december tot en met 23 december 2018
LOCATIE
Hele binnenstad Zwolle, met twee festivalterreinen op het Grote Kerkplein en het Broerenkerkplein

Hang je wens in de kerstboom
Wil jij voor iemand iets betekenen in deze dagen voor kerst? Jouw wens wordt werkelijkheid! Voor het huis van de Kerstman staat op 15 en 16 december een Wensboom. Dat is een heel speciale boom. Heb je een wens, hang hem er dan in. Het gaat om wensen met een sociaal karakter: bijvoorbeeld: ‘de vrijwilligers van… een nieuwjaarsborrel aanbieden’ of: ‘iemand die ziek is, een dagje uit aanbieden’. De Kerstman zal alle wensen lezen. Op 23 december worden de drie mooiste en bijzonderste wensen door hem vervuld. Vorig jaar werd op deze manier een verhalenverteller geregeld om kinderen die in het ziekenhuis liggen, een heerlijk avondje te bezorgen. Dus: wil jij iets voor iemand betekenen? Kom naar de boom en hang je wens erin!
WANNEER
15 en 16 december
LOCATIE
Statenzaal

Het Huis van de Kerstman
Het huis van de Kerstman staat dit jaar in Zwolle, aan de Diezerstraat! Alle inwoners van de stad zijn welkom om hem een bezoekje te brengen. In de oude leeszaal van de voormalige bibliotheek is voor de Kerstman een gerieflijke woning ingericht. Hij nodigt je uit, een kijkje te komen nemen. “Het is heel gezellig hoor! In de pakjeskamer liggen de cadeautjes, misschien wel één voor jou! In de woonkamer is het lekker warm en in de postkamer komen jouw brieven binnen. Ik lees ze allemaal! Als ik er niet ben, moet je misschien even kijken in de slaapkamer of ik niet in mijn bedje lig te snurken!”
In het huis van de Kerstman worden verhalen verteld en kun je in de woonkamer een kopje warme chocolademelk drinken. In de postkamer kun je kerstkaarten decoreren en in de pakjeskamer kun je een workshop cadeaus inpakken volgen. Kijk op de website voor actuele informatie over lopende activiteiten.

WANNEER
15 december tot en met 24 december
LOCATIE
Statenzaal

Kerstavond naar Kerstival!
Lokale en regionale muzikale helden treden op tijdens kerstavond in cafés en restaurants. Denk aan Rob Hollander, Henk Klompenmaker, Georges Lotze, Men in Music en Leen Ripke. Een aantal van hen zal verschillende kroegen aandoen. Naast deze muzikanten kun je ook stand-up comedians, dichters, een goochelaar en een sneltekenaar langs de kroegen zien struinen.
WANNEER
24 december
16:00 uur tot 20:00 uur
LOCATIE
Binnenstad

Bron: http://winterszwolle.nl