Vuurdoop nieuwe Zwolse busstation verloopt soepeltjes

Foto van auteur

Foto: Hennie Vrielink

Zwolle – Maandagmorgen was de eerste dag na de voorjaarsvakanties en maakten veel scholieren voor de eerste keer gebruik maken van het nieuwe busstation voor stads- en streekbussen. Een vuurproef voor de 21 nieuwe haltes die nu voor de eerste keer hordes studenten moesten zien te verwerken. Het was even wennen, maar de meesten konden de nieuwe haltes snel vinden. Vooral Deltion-scholieren uit de regio die van een streekbus moesten overstappen naar de lange Deltionbus moesten soms zoeken, maar er liepen genoeg medewerkers van busmaatschappij Syntus Keolis rond die de studenten de weg konden wijzen. Ze moeten van de ene kant van het busstation helemaal naar de andere kant. Sommige leerlingen merkten op dat ze nu wat langer moeten lopen dan voorheen. Medewerkers van het Deltion College deelden zwarte mutsen uit met het opschrift “Held” om hun studenten een hart onder de riem te steken.

Het nieuwe busstation is voor voetgangers bereikbaar via de reizigerstunnel die onder het station loopt. Vandaaruit wordt gekozen voor de A haltes en B haltes en kunnen mensen met de trap naar boven. De roltrappen zijn nog niet gereed. De kap boven de trapopgangen is heel anders dan die boven de treinperrons. De onderkap van de buskap is gemaakt door Zwolse kunstenaars met afbeeldingen van verschillende plekken in de stad.

Maandagmorgen stonden wethouder Ed Anker en gedeputeerde Bert Boerman bovenaan de trappen van het busstation en heetten iedereen welkom. Ze deelden doosjes pepermunt uit met daarop de tekst ‘Een frisse start voor het nieuwe busstation’. Wethouder Anker: “Het nieuwe busstation is de poort naar de stad voor veel mensen die naar Zwolle komen.”

Gedeputeerde Boerman: “Samen met de gemeente Zwolle, NS en ProRail werken we stap voor stap aan het station van de toekomst.” Daar is het nieuwe busstation een mooi voorbeeld van en ook de spectaculaire busbrug waarover de bussen komen af- en aanrijden. Het nieuwe busstation is al op 17 februari in gebruik genomen en de buschauffeurs hebben al even kunnen wennen aan de nieuwe situatie. Eén van de chauffeurs moest tot hilariteit van zijn collega’s erkennen dat hij even last had van hoogtevrees toen hij voor de eerste keer over de nieuwe busbrug reed. Dalende bussen hebben voorrang op de bussen die de brug oprijden. Voor de rest lijkt de overgang naar het nieuwe busstation soepel te zijn verlopen. De vuurdoop is tot tevredenheid van de reizigers, buschauffeurs en overheidsbestuurders geslaagd, waarmee Zwolle weer een stap heeft gezet in de ontwikkeling van het stationsgebied. Inmiddels zijn aan de voorkant van het treinstation, waar voorheen de bushaltes waren, de werkzaamheden begonnen voor de bouw van een grote ondergrondse fietsenstalling.

 

 

Foto's 2
Vuurdoop nieuwe Zwolse busstation verloopt soepeltjes - Foto: Hennie Vrielink
Foto: Hennie Vrielink
Vuurdoop nieuwe Zwolse busstation verloopt soepeltjes - Foto: Hennie Vrielink
Foto: Hennie Vrielink