Café Theater Festival zoekt locatiemakers voor 2020

Foto van auteur

Foto: Maarten de Leeuw

Zwolle – Café Theater Festivals in Tilburg, Utrecht en Zwolle doen oproep aan aanstormend theater- en danstalent.

In maart en april 2020 beleeft het Café Theater Festival weer nieuwe edities in Utrecht (5-8 maart), Zwolle (20-21 maart) en Tilburg (5-8 april). Nu doet het festival een oproep aan aanstormend theater- en danstalent om zich in te schrijven voor 29 september 2019. Het CTF richt zich op professionele makers die aan het begin van hun carrière staan en gemotiveerd zijn om een eigenzinnige voorstelling in een stadscafé te maken. Het CTF streeft ernaar de diversiteit in het programma verder te vergroten en nodigt makers van alle verschillende achtergronden en stijlen uit om zich aan te melden.

Artiesten kunnen zich inschrijven voor de festivals in zowel Zwolle, Utrecht als Tilburg door een voorstellingsconcept toegespitst op de context van een café schriftelijk of via een video-pitch in te dienen op de website van het CTF. Je kunt je inschrijven als afgestudeerd maker, selfmade maker of als studerend maker in het laatste jaar van je opleiding.

Na een selectie van enkele tientallen gezelschappen of makers (het aantal verschilt per stad) wordt het gepitchte concept uitgewerkt voor een van de deelnemende cafés. De drie festivals, die samen op ruim 27.000 bezoekers kunnen rekenen – worden elk jaar weer bezocht door vele scouts en programmeurs van andere festivals en podia.

Door deelname aan het festival ontwikkelen de artiesten hun eigen signatuur, breiden ze hun netwerk uit en presenteren ze zichzelf aan een nieuw publiek. In hun maaktraject worden de gezelschappen artistiek maar ook zakelijk begeleid in de Café Theater Fabriek met een eigen artistieke coach en workshops gericht op artistieke ontwikkeling, publiciteit en ondernemerschap. Daarnaast worden er aan het einde van het festival verschillende prijzen uitgereikt, waaronder de publieksprijs en de juryprijs. De winnaars daarvan gaan op een landelijke tour om hun winnende voorstelling te spelen.

Makers die in het begin van hun carrière op het Café Theater Festival speelden zijn o.a. Club Gewalt, MAN II CO, Als De Beren Komen, Youri & Marie, Kiki Schippers en Greg Nottrot.
“We hebben ons als jonge makers enorm ondersteund gevoeld door het CTF. Via de coaching kregen we nuttige tips voor het locatiegebruik, waardoor we ons daarin echt hebben kunnen ontwikkelen. Na het CTF en ons mooie juryrapport, hebben we vele uitnodigingen van programmeurs ontvangen en een grote speellijst opgebouwd. Het CTF is een platform waar daadwerkelijk programmeurs rondlopen die hier hun toekomstige aanbod komen selecteren.”
– Youri & Marie (winnaar Juryprijs CTF Utrecht 2018)

Het Café Theater Festival vermengt podiumkunsten en cafés tot een plek waar niets is wat het lijkt. Een barkruk wordt ineens een podium en een luidruchtige stamgast blijkt een acteur. In Utrecht, Zwolle en Tilburg vormen één weekend per jaar de kroegen het decor van korte voorstellingen van een grenzeloze generatie makers. Tijdens de festivals dompelen bezoekers zich onder in dans, muziektheater, teksttoneel, circus, vertellingen en alles daartussenin.