Thema-ochtend college ‘groen’ en ‘integratie’

Wethouder Peter Pot verzorgde vrijdagmorgen een themaochtend voor het college van burgemeester en wethouders. Eens in de maand is er zo’n themaochtend met als doel de collega wethouders inhoudelijk en aanschouwelijk bij te praten over verschillende onderdelen van de diverse portefeuilles.

 

Het college bracht in het kader van ‘groen’ en ‘integratie’ een bezoek aan de Nooterhof, het project dijkverlegging Soestwetering (Sekdoorn) en aan verschillende bedrijven van allochtone ondernemers. Aan de Thomas a Kempisstraat werd de winkel van succesvol allochtoon ondernemer Özen bezocht.

Ondernemer geeft uitleg…

Het college werd een smakelijke olijf aangeboden…

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

3 gedachten over “Thema-ochtend college ‘groen’ en ‘integratie’”

  1. Pot: â???Het was een zeer dynamische en inspirerende ochtend. Het is goed om ook eens buiten de vergaderzalen, in de praktijk, te spreken over de onderwerpen die ons bezighouden.â?? Het college bezocht de dijkverlegging Soestwetering (Sekdoorn), de Nooterhof en maakte een tocht langs succesvolle allochtone ondernemers.

    Dijkverlegging Soestwetering
    Met laarzen aan baande het college zich eerst een weg door de blubber in de polder Sekdoorn. In de periode half juli tot begin september is daar volop gewerkt met als doel om in dit gebied 11 ha ruimte te cre?«ren voor water, natuurontwikkeling en recreatie. Over een lengte van 420 meter is de dijk langs de Soestwetering verwijderd en verder landinwaarts is een nieuwe dijk van 900 meter aangelegd. Hiervoor was 50.000 m3 grond nodig, pak weg zo’n 700.000 volle kruiwagens. Voor de helft kwam deze grond van de oude dijk. De andere helft werd uit een gedeelte van de nieuwe waterberging van 11 ha gegraven. Om in de toekomst het gebied en de natuur goed te kunnen bekijken zal een vogelhut worden geplaatst en komt er begin volgend jaar een fietspad. Ook de onderdoorgang bij het spoor kan straks gemakkelijk al fietsend worden gebruikt. Wethouder Pot ziet het gebied als een goed voorbeeld van samenwerking tussen verschillende partijen: â???Samen met Landschap Overijssel â??⤽ dat het gebied gaat beheren en in eigendom heeft en het waterschap Groot Salland hebben we dit mooie nieuwe gebied gecre?«erd.â?? Zoâ????n half jaar geleden is ontdekt dat er een zeldzame broedvogel voorkomt: de Kwartelkoning. Door de ontwikkeling van het gebied wordt het ook aantrekkelijk voor andere flora en fauna: zo is de verwachting dat de Kievitsbloem hier meer zal gaan groeien.

    Nooterhof
    De Nooterhof wordt opgeknapt. Het college heeft zich laten informeren over de plannen die Landstede samen met de Milieuraad uitwerkt. De Nooterhof wordt een ??doepark?? waar op een aantrekkelijke manier jeugd en volwassenen kennismaken met het natuur en milieu. De bestaande gebouwen worden opgeknapt en moeten in het voorjaar van 2008 klaar zijn. Ook komen er leerprojecten voor studenten van de Groene Welle en Landstede. Pot is erg enthousiast over het doepark. Het college kreeg zelf ook een doe-opdracht: â???Aan de hand van een vragenlijst moesten we bepalen van welke boom het blad kwam dat we in handen hadden. Spelenderwijs kregen we daarbij les in klimaatverandering. Een dergelijke manier van aanschouwelijk onderwijs spreekt me erg aan.â??

    Succesvolle allochtone ondernemers
    Met de keuze voor een tocht langs succesvolle allochtone ondernemers wil de wethouder een signaal afgeven: â???Ik wil dat er ook eens positief wordt geschreven over integratie. We hebben in het landelijk nieuws het afgelopen jaar zoveel slechts gehoord over nieuwkomers. Ik vind dat niet terecht. Kijk bijvoorbeeld naar allochtone ondernemers. Daar zit zoveel lef en ondernemerslust. Daar krijg ik een kick van: deze mensen durven te leven, durven hun nek uit te steken in een land waar ze nieuw zijn. Uit landelijke cijfers is ook gebleken dat allochtonen inmiddels ondernemingsgezinder zijn dan autochtonen.â?? De tocht begon bij een autowasstraat aan de Ceintuurbaan en eindigde via de Thomas a Kempisstraat met een lunch in restaurant Vengo op de Melkmarkt.

  2. ik weet niet wie bovenstaand stukje geschreven heeft cq wat de rol van Pot hierin is. Het geeft echter wel een heel mooi beeld van hoe pot tegen de wereld aan lijkt te kijken.

    Het stuk gaat over ‘ groen’ en ‘integratie’. Allebei belangrijk. Maar voor Pot is het eerste veel belangrijker zo lijkt het al jaren. Ook in het bovenstaande stuk. Enthousiaste verhalen over de eerste twee afspraken (groen). Een kort stukje over het tweede deel van de ochtend (integratie). Veel meer dan een winkel bekijken en olijven eten zie ik niet ….

    Ik kom zelf al heel veel jaren bij Ozen. Ik vind het een top zaak. Altijd goede service, lekker fruit (wel direct opeten, maar daar is het ook voor) en sinds een tijdje ook heerlijk vlees. De winkel draait als een tierelier. De intergatie is er met name daarin gelegen dat er met name niet allochtone (rotwoord) nederlanders voor hun boodschappen komen.

    Wat interessant is, is het volgende -> er wordt nog wel eens gepraat over de verloedering van de buurt (Thomas a kempis – vechtstraat). Dat betreft echter een paar delen van de straat. Het is er de laatste jaren juist erg levendig geworden vind ik persoonlijk. Door de komst van Ozen, de zeer uiteenlopende afhaal/bezorgzaken (die niet allemaal even lang blijven bestaan … maar dat heeft ook weer voordelen), de kledingreparatie cq modezaken is het winkelaanbod inmiddels leuker dan in het centrum (al die landelijke ketens). OOk zie je dat de nederlandse middenstanders zich aanpassen. Het mooiste voorbeeld vindt ik william van der Vegt (groente en fruit). Die zaak is erg veranderd in de laatste vijf jaar. Ongetwijffeld ook als gevolg van het succes van zaken zoals Ozen.

    Kortom, ik zou het veel interessanter vinden om te zien wat nu de kijk van ozen is op integratie en dan bij voorkeur zo praktisch mogelijk (samenwerking in de winkelstraat met andere ondernemers, voorbeeldfunctie, problemen waar ze tegenaan zijn gelopen/lopen bij hun winkel en evt uitbreidingsplannen, etc etc). En anderzijds wat nu de rol is van het College en de ambtelijke organisatie om die enthousiaste (allochtone NL) ondernemers te ondersteunen bij het verder ontplooien van hun activiteiten …..

    Verder leuke foto’s en ik hoop dat Ozen er weer een beetje naamsbekendheid in andere delen van Zwolle aan zal overhouden….

    ——————————-

    Edit:
    @Beuvbos: het is het verslag van de Gemeente Zwolle.

Reacties zijn gesloten.