Excelsior organiseert 11e editie IJsselfestival

Foto van auteur

Zwolle – Op zaterdag 7 juni 2008 organiseert Muziekvereniging “Excelsior” Westenholte – inmiddels voor de 11e keer  – het IJsselfestival,  een muziekfestival voor HArmonie-, FAnfare- en BRAssband-(jeugd)orkesten in de regio.

“Excelsior” heeft de afgelopen jaren gemerkt dat er in de regio Zwolle weinig tot geen HAFABRA-festivals georganiseerd worden. Althans niet op de regio gericht, terwijl er meer dan voldoende muzikaal talent aan de IJssel te vinden is. Vandaar dit initiatief en vandaar ook de titel “IJsselfestival”. In tegenstelling tot federatieve muziekconcoursen, zijn festivals er met name op gericht het muzikale peil van het eigen orkest te “meten”, een onderlinge band tussen de orkesten te kweken en van elkaars (muzikale) prestaties te genieten.

Muziekconcoursen zijn vooral gericht op de individuele (orkest)prestatie, waarbij degraderen / promoveren en puntentelling belangrijke onderdelen zijn. Bij het festival worden geen punten gegeven. Een zogenaamd “kritisch” verslag met mondelinge toelichting van de jury vormt de beoordeling. Het “IJsselfestival” wordt door de deelnemende verenigingen dan ook beschouwd als dé afsluiter van een muzikaal seizoen. Een moment om – voor de zomervakantie – nog even te kunnen pieken.

Dat het “IJsselfestival” zeer gewild is, blijkt wel uit het grote aantal deelnemende verenigingen. De jeugd zal vanaf 10.30 uur aan bod komen tijdens het “IJsseljeugdfestival”. Met tussenpozen, om de juryverslagen toe te kunnen lichten, zal de jeugd tot 16.00 uur in de schijnwerpers staan. Vanaf 16.30 uur komen de A-orkesten aan bod.

Deelnemende verenigingen, per blok in willekeurige volgorde, aan dit 11e “IJsselfestival” zijn:

1e deel – aanvang 10.30 uur:

–          B-orkest Chr. Harmonieorkest “DE BAZUIN” Zwolle

–          Jeugdband Brassband “Crescendo” Steenwijk

–          B-orkest “Eendracht” Wezep

–          Opstaporkest Chr. Harmonieorkest “DE BAZUIN” Zwolle

–          Jeugdorkest Chr. Brassband “Excelsior” Zalk

–          Jeugdorkest Muziekvereniging “Hasselts Fanfare” Hasselt

2e deel – aanvang 13.30 uur:

–          B-orkest Chr. Muziekvereniging Advendo Franeker

–          Opstaporkest Muziekvereniging “Excelsior” Westenholte

–          Jeugdorkest Chr. Muziekvereniging “Euphonia” Wilsum

–          Jeugdorkest Muziekvereniging “Excelsior” Westenholte

–          Jeugdorkest Chr. Muziekvereniging “De Eendracht” Hardenberg

3e deel – aanvang 16.30 uur:

–          Muziekvereniging “De Bazuin” Ommen

–          Chr. Fanfarekorps “Irene” Hasselt

–          Chr. Brassband “David” Zwolle

–          Chr. Muziekvereniging “Euphonia” Wilsum

4e deel – aanvang 19.45 uur:

–          Muziekvereniging “De Bazuin” Tzummarum

–          Muziekvereniging “Excelsior” Westenholte

–          Chr. Brassband “Excelsior” Zalk

–          Muziekvereniging “Soli Deo Gloria” Ommen

Gezien het grote aantal deelnemers zijn twee vakmensen uit de HAFABRA-wereld bereid gevonden de gespeelde werken te beoordelen. Jouke Hoekstra (Bolsward) en Jan Bosveld (Nijmegen), zeker geen onbekenden in de HAFABRA-wereld, zullen zich over dit enorme karwei buigen.

Het “IJsselfestival” wordt gehouden in Ontmoetingscentrum “Het Anker”, Meester Koolenweg 10 te Westenholte. Tijdens het “IJsseljeugdfestival” zal geen entree geheven worden. Vanaf de optredens van de A-orkesten (3e en 4e deel van het dagprogramma) zal de entree € 5,– p.p. bedragen.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)