Het weer: Vrij zonnig en koud, later mogelijk een bui

Foto van auteur

Stadsgracht vanaf de Pannekoekendijk
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Woensdag begint met een droog intermezzo, na een dinsdag die in de vroege ochtend en in de avond veel regen bracht. Het neerslagtotaal in onze regenmeter in Zwolle-Centrum kwam op ruim 33 millimeter. Dat betekent 33 liter regen per vierkante meter, door weerlui neerslag van betekenis genoemd, door anderen een serieuze plens water. Woensdagochtend is het niet meer de regen, maar de zon die van betekenis wordt. Er zijn ook wolken, maar het blijft droog tot de middag, wanneer Zwolle kans maakt op bezoek van een bui.

De temperatuur is bergafwaarts gegaan. Na een koude nacht wordt het overdag maximaal 13 graden. Dat is niet veel. En het is beneden de norm voor begin oktober. We zullen het ermee moeten doen. De aangevoerde lucht komt uit polaire zeestreken, waarvandaan je geen warmte hoeft te verwachten. De noordwestenwind is matig, kracht 3, ‘s middags wordt hij vlagerig.

Donderdag lijkt qua weer op woensdag. Na een nacht met een minimum rond 7 graden, is de zon present boven de stad. Tussen de opbollende stapelwolken verschijnen met name ‘s middags enkele buien. De wind is westelijk en zwakker dan op woensdag. Het kwik krabbelt tijdelijk een beetje uit het dal: 15 graden ’s middags.

Vrijdag wordt in onze regio de invloed merkbaar van de tropische cycloon Lorenzo. Lorenzo is boven de Atlantische Oceaan de Portugese eilandengroep Azoren gepasseerd. Hij produceert daar op zee windsnelheden tot 180 km/u. Dat is orkaankracht. Vrijdag wordt hij bij Ierland verwacht en is hij waarschijnlijk afgezwakt tot circa 100 km/u.

De Ierse weerdienst waarschuwt voor storm, hoge golven op zee en zware regenval vanaf donderdagavond. Volgens de huidige berekeningen trekt Lorenzo vrijdag in sterk afgezwakte vorm via Engeland over Nederland. Bij ons is hij zeker geen cycloon meer. Hij brengt alleen plenty regen, die ons in de verte zal herinneren aan zijn verleden.