Lezing klimatoloog Kees Floor

Foto van auteur

Zwolle – Donderdag 15 mei is Kees Floor te gast in de Statenzaal van Bibliotheek Zwolle. Deze autoriteit op het gebied van klimaatveranderingen verzorgt op uitnodiging van Bibliotheek Zwolle en Europe Direct, het informatiepunt van de Europese Unie, een lezing over de veranderingen in het klimaat en de gevolgen daarvan voor de samenleving. De lezing sluit aan bij de expositie van het KNMI over klimaatveranderingen, die tot en met 28 mei te bezichtigen is in Bibliotheek Zwolle Centrum.

 

De aanwijzingen dat het klimaat aan het veranderen is, stapelen zich op. De aarde warmt op en extreme droogte, grote hoeveelheden regen en hittegolven worden op veel plaatsen minder zeldzaam. Zeer waarschijnlijk dragen menselijke activiteiten bij aan de klimaatverandering en de opwarming van de aarde, zegt het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties. Om de gevolgen van klimaatverandering het hoofd te bieden, zijn talrijke aanpassingen nodig aan het toekomstige warmere en grilliger klimaat. De afgelopen 15 jaar heeft de Europese Unie tientallen projecten ondersteund die tot een beter begrip moeten leiden van het verband tussen het broeikaseffect en de opwarming van de aarde. De EU-programma’s voor onderzoek op het gebied van milieu en klimaat geven aan dat het vermogen van de mens om het milieu wereldwijd te beïnvloeden één van de belangrijkste uitdagingen voor de toekomst is.

Drs. Kees Floor is een autoriteit op het gebied van meteorologie en het klimaat. Hij was als docent verbonden aan de lerarenopleidingen van de Universiteit Utrecht en van de Hogeschool van Utrecht, schreef lesmateriaal voor natuurkunde voor het voortgezet onderwijs en droeg bij aan cursussen van Teleac, Nederlandse Onderwijstelevisie en VARA’s Vroege Vogels. Ruim twintig jaar werkte Kees Floor bij het KNMI als meteoroloog, docent en hoofd van de afdeling Meteorologische Opleidingen. In deze functie verzorgde hij cursussen en trainingen voor de meteorologen van het KNMI, MeteoConsult en het NOS-journaal. Kees Floor is schrijver van talrijke publicaties.  

Hoe groot is de kans dat wij straks in de polder met de voeten in het water staan? Of erger? Klimatoloog Kees Floor vertelt het in Bibliotheek Zwolle Centrum op donderdag 15 mei in de Statenzaal van Bibliotheek Zwolle. De lezing start om 20.00 uur en duurt tot ongeveer 22.00 uur. De entree is 6,50 en 5,00 (bibliotheekleden). Entreekaarten zijn (telefonisch) te reserveren bij de receptie van de Bibliotheek Zwolle Centrum (Diezerstraat 80, 038 – 4217278).