Bijzondere onderborden bij Proefmenu in de Librije

Foto van auteur

De Lutte/Zwolle – Na enkele grote successen van Proeven van Kunst, gaat het culinaire kunst evenement nu ook van start in de regio Oost-Nederland. Onder de naam Proeven van Kunst® vullen drie lokale kunstenaars en drie toprestaurants elkaar wel op een hele smaakvolle manier aan.

Herman Brood heeft destijds 3 unieke ontwerpen gemaakt voor 3*-Restaurant Librije, die nu geproduceerd zijn op een onderbord. Jeanette aan de Stegge heeft geschilderd voor Hotel de Rijsserberg en lokale kunstenaar Paul Kamphuis heeft geschilderd voor Bilderberg Landgoed de Wilmersberg. Tijdens Proeven van Kunst® worden in de deelnemende restaurants gedurende tenminste twaalf maanden speciale ‘Proeven van Kunst®‘-menu’s aangeboden. De gerechten worden opgediend op een door de kunstenaar speciaal ontworpen onderbord, welke na afloop als uniek cadeau meegenomen mag worden. Met een gang langs de verschillende deelnemende restaurateurs kunnen liefhebbers zo een unieke collectie kunstborden bij elkaar sparen.

De kunstenaars, restaurateurs en chef-koks zullen tijdens de presentatie op maandag 26 mei op Landgoed Wilmersberg in De Lutte aanwezig zijn met hun unieke kunstonderborden en tracteren op amuses. Ter gelegenheid van het evenement zal uit handen van initiatiefnemer Gerard Gielen het eerste onderbord uitgereikt worden. De drie restaurants zullen tezamen amuses serveren aan de gasten van de persconferentie.

Achtergrond informatie Proeven van Kunst

Proeven van Kunst® is een uniek culinair cultureel evenement waarbij topkunstenaars verbonden zijn aan toprestaurants in verschillende regio’s in Nederland. Gedurende dit evenement worden in de restaurants speciale Proeven van Kunst®-menu’s aangeboden waarbij na afloop het unieke onderbord behouden mag worden.  De eerste edities van Proeven van Kunst® zijn een groot succes met soms meer dan 10.000 verkochte menu’s per stad.

De missie is niet alleen commercieel maar zeker ook artistiek. Proeven van Kunst® staat voor stimulering van lokale veelbelovende kunstenaars en kunst in het algemeen. Proeven van Kunst® is daarmee een win, win, win-concept. Het doel is om lokaal uitgaanspubliek op originele wijze in contact te brengen met kunst, alsmede het dag en kort verblijfstoerisme te bevorderen. 

Voor Proeven van Kunst® heeft iedere kunstenaar in samenspraak met het restaurant een exclusieve schildering beschikbaar gesteld voor het betreffende onderbord. Na afloop van het diner behoudt men dus het unieke onderbord als kunstwerk.

Verschillende topkunstenaar hebben meegewerkt aan Proeven van Kunst®: Jeroen Hermkens (kunstenaar van het jaar 2007), Clemens Briels, Jules Deelder, Jacques Tange (kunstenaar van het jaar 2006), Charlotte Molenkamp, Lucebert, Marianne Naerebout, Geert Jan Janssen, Guy Olivier.

Eenmaal met het project in aanraking kan er een verzamelprikkel uitgaan naar de onderborden, een heus collectors-item.

Tijdens de periode dat het evenement draait, zijn in nagenoeg alle restaurants Meet & Greet-avonden waarop de kunstenaar aanwezig is in het restaurant en een originele invulling geeft aan de avond. Dit varieert van ‘live painting’, tot een interactieve multimediale show, tot een voordracht. Tijdens deze avonden bestaat ook de mogelijkheid om het onderbord te laten signeren.

Verder worden er onderbordenruilbeurzen georganiseerd waarbij gasten van Proeven van Kunst onderling onderborden kunnen ruilen. Tijdens deze beurzen presenteren de restaurants en kunstenaars zich en zullen tot slot een deel van de opbrengst van de verkochte kunstwerken worden gedoneerd aan het goede doel.

Voor een overzicht van alle deelnemers kijk op de website van Proeven van Kunst®.