Zwolse pasfoto-actie groot succes

Foto van auteur

Zwolle – Met inmiddels ruim 2300 ondertekeningen van hun petitie is het idee, dat onder het genot van een pilsje is ontstaan, simpelweg een doorslaand succes te noemen. De Zwolse Pieter Jan, Gepke, Sander en Martijn willen hun pasfoto terug. Gisteravond spraken we met Sander Lock, één van de initiatiefnemers van deze vooral ludieke actie.

Sander: “Het is niet zo dat we alleen onze pasfoto terug willen. Met onze actie willen we een signaal afgeven naar de overheid. Zet de miljoenenprojecten eerst eens wat sterker in de markt, voordat je de burger op kosten jaagt. Noem een Betuwelijn, OV-chipkaart enzovoort.” “Het echt terugkrijgen van onze pasfoto is onmogelijk. De pasfoto’s voor de OV-chipkaart worden ingescand en daarna vernietigd.”

Een belletje vanuit de redactie naar het ministerie van Verkeer en Waterstaat levert niet veel op. Vanuit Den Haag wil men niet inhoudelijk op de actie ingaan. Die verwijzen ons door naar de Informatie Beheer Groep in Groningen. Bij de IB-Groep krijgen we te horen dat er toch echt maar één pasfoto per student ingeleverd moet worden. Sander: “Dat is een grappig verhaal. We hebben een poll geopend op internet. Daaruit blijkt dat er gemiddeld per student 2,2 pasfoto’s zijn ingeleverd. Sommigen hebben er zelfs vier in moeten leveren. Medewerkers van het postkantoor zetten je onder druk: Als je niet opnieuw een pasfoto inlevert, krijg je je OV-jaarkaart niet mee.”

De IB-Groep kan de actie echter niet helemaal serieus nemen. “Los van het feit dat we de ophef niet helemaal begrijpen vinden we het wel een ontzettend leuke en ludieke actie van de initiatiefnemers. Heel serieus nemen we de actie niet,” aldus de voorlichtster van de IB-Groep. “Het is ook wel een beetje een actie met een knipoog.”

Sander Lock reageert: “Als je kijkt naar de media-aandacht blijkt toch dat het onderwerp wel leeft. We hebben aandacht gehad van radio 3FM, De Telegraaf, Spits, NOS en noem maar op. Leuk om te zeggen dat we niet serieus genomen worden, maar nu blijkt toch wel dat het bij de burger leeft.”

Tot echte Kamervragen zal de actie verder niet komen. Den Haag erkent de zogeheten e-petitie (internetpetitie) niet, waardoor de mogelijkheid tot een burgerinitiatief vervalt. Sander: “We willen de petitie sowieso aanbieden aan staatssecretaris Huizinga, alleen hoort een burgerinitiatief  helaas niet tot de mogelijkheden, omdat een zogeheten e-petitie ongeldig is. En dat terwijl de overheid juist aanstuurd op meer digitaal voor de burger.”

5 gedachten over “Zwolse pasfoto-actie groot succes”

  1. Bij elkaar opgeteld is het een grote kostenpost, maar niemand hoeft voor iedereen de pasfoto te betalen. 1 of 2 pasfoto-tjes, dat is een biertje. Wat een gedoe om een biertje zeg.

  2. Het gaat niet om de kosten van de pasfoto. (overigens wel privégegevens) Het gaat over het feit dat de overheid eerst moet bekijken of hetgeen ze bedenken wel werkt, voordat er van de burger gevraagd wordt om kosten te gaan maken.

  3. ik ben met de studenten eens.. ik geef ook al een aantal jaren elke keer weer een pasfoto voor de ov chipkaart die waarschijnlijk toch nooit komt. Irritant, vooral als de pasfoto elke keer niet goed is, omdat de nieuwe pasfotoregels wel voor de ov chipkaart gelden en niet voor je ov.

Reacties zijn gesloten.