SP wil onderzoek naar glasvezelinternet

Foto van auteur

Zwolle – De SP in Zwolle verzoekt het college een onderzoek in te stellen naar de mogelijkheden in Zwolle voor het gebruik van glasvezelinternet. De SP heeft daarover vragen gesteld aan de wethouder. Het glasvezelinternet is in andere steden al een project, waarbij alle inwoners de mogelijkheid krijgen via een glasvezelnet betaalbaar en snel te internetten. In het geval van glasvezel bepaalt de gemeente tegen welke voorwaarden providers gebruik mogen maken van dit glasvezelnet, waardoor er gestuurd kan worden op o.a. betaalbaarheid. Zo kom je tot basisabonnementen met een marktconforme prijs, maar met een extreem hoge snelheid.

SP-raadslid Hoogterp: ‘In andere steden is een dergelijk project een groot succes. De belangstelling bij het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties is hoog. De gemeente is beheerder van een eigen netwerk en garandeert een aantal basisvoorzieningen. Men kan in principe goedkoper werken dan de commerciële providers, maar doet dat vanuit het oogpunt van oneerlijke concurrentie niet. De ‘winst’ kan geïnvesteerd worden in bijvoorbeeld extra toepassingen of aflossingen. In Deventer is het project zo’n succes, dat scholen er een jaar lang gratis gebruik van kunnen maken.’ De SP wil van de wethouder graag meer duidelijkheid over de mogelijkheden tot invoering in Zwolle en de financiële kosten, zodat de gemeenteraad een goede afweging kan maken.

  

Inleiding

In diverse steden is een glasvezelnet aangelegd. Een project waar een ieder de mogelijkheid krijgt betaalbaar en snel internet te krijgen. Deventer is één van die steden.

 

Deventer heeft, net als Zwolle, een aantal buitengebieden. Hier werkt het internet soms nog via de telefoon. Traag en duur. In het geval van glasvezel bepaalt de gemeente, tegen welke voorwaarden providers gebruik mogen maken van dit glasvezelnet, waardoor je kunt sturen in o.a. betaalbaarheid. Zo kom je tot basisabonnementen met een marktconforme prijs, maar met een extreem hoge snelheid. Door het in een bedrijfsvorm op te zetten, is het een project dat zich makkelijk terug verdiend. Ze kunnen in principe goedkoper werken dan de commerciële providers, maar doen dat vanuit het oogpunt van oneerlijke concurrentie niet. De ‘winst’ kan geïnvesteerd worden in bijvoorbeeld extra toepassingen of aflossingen.

 

Het werkt als volgt: de gemeente kijkt of er voldoende bedrijven en organisaties bereid zijn zich op het glasvezelnet aan te sluiten. Aan de hand van het animo hiervoor kan bepaald worden of het betaalbaar is om een aansluiting naar ieder woonhuis aan te leggen. Iedere bewoner is vrij om een abonnement te nemen. Uit de ervaring in Deventer blijkt dat deze belangstelling erg hoog is. Volgens dit principe wordt de gemeente beheerder van het netwerk en garandeert een aantal basisvoorzieningen. In Deventer loopt het project zo goed dat de scholen er een jaar lang gratis gebruik hebben kunnen maken.

 

De SP vindt het een goed initiatief, maar er moet nog wel meer duidelijkheid komen over de mogelijkheden tot invoering in Zwolle en de financiële kosten. Ook maatschappelijke organisaties en scholen kunnen bijvoorbeeld profiteren van een dergelijk netwerk.

 

Dat brengt ons bij de volgende vragen:

 1. Is de gemeente bekend met glasvezelinternet? Zo nee, bent u bereid om informatie in te winnen bij uw collega’s in Deventer?
 2. Is de wethouder met de SP van mening dat een dergelijke project voordelen kan bieden voor maatschappelijke organisaties, het bedrijfsleven, scholen en de gemeente Zwolle?
 3. Is de wethouder bereid om het glasvezelinternet als serieuze mogelijkheid in Zwolle te onderzoeken (en hiervoor onder andere contact te zoeken met het bedrijfsleven)? En de Raad hierover te rapporteren? Zo nee, waarom niet? Zo ja, op welke termijn denkt u de raad hierover te kunnen rapporteren?

 

Met vriendelijke groet,

 

Namens de SP-fractie;

Emile Hoogterp

 

8 gedachten over “SP wil onderzoek naar glasvezelinternet”

 1. Die link werkt niet, je moet waarschijnlijk lid zijn van de automatiseringsgids.

  En tja, glasvezel is wel aardig, maar met 20Mbps kom ik al een heel eind hoor. En dat heb je al voor 19,95 pm. Dat zie ik met glasvezel nog niet gebeuren als je de prijzen in Deventer en Rijssen ziet. Vanaf 40 EUR voor 35 Mbps.

  Triple play is wel aardig, maar als je vaak naar BBC kijkt, moet je die al missen, omdat de BBC geen nieuwe contracten meer afsluit. Dus volgens mij heeft glasvezel hier niet zo veel toegevoegde waarde.

 2. Die goedkope 20 Mbps zijn niet gegarandeerde snelheiden, maar “tot” snelheden. In de praktijk zal je snelheid niet veel hoger dan 10 – 12 Mpbs liggen, alleen in gunstige gevallen kan je die 20 halen. Alleen kabelinternet is stabiel wat dat betreft.

 3. Ik zou het meteen aanschaffen als ik 30 of 50mbit kan krijgen voor 40-50 euro… Ik zou er geen 1 seconde over na hoeven denken…

 4. glasvezel
  Als je naar de site van de gemeente gaat, en dan nar bestuursinformatie en je tikt “glasvezel” in kun je lezen wat Zwolle de afgelopen jaren al gedaan heeft aan een glasvezelnet.

Reacties zijn gesloten.