Zwolle – De ouderenzorg staat regelmatig negatief in de schijnwerpers. Er zou te weinig tijd, aandacht of zorg zijn voor het welzijn van de cliënt. Maar er zou ook sprake zijn van te weinig transparantie, inefficiëntie en het ontbreken van goede en verantwoorde zorg. Dat vraagt om een ander geluid!
Het Platform Humane Zorg Noord organiseert op donderdag 29 mei a.s. een congres in Mercure Hotel te Zwolle. Met dit congres wil het Platform een positief alternatief stimuleren door humane waarden centraal te stellen en deze in te zetten als sturende kracht in de zorg voor ouderen. Daarbij gaat het niet alleen om de autonomie en eigen regie van mensen, maar ook om waarden als gelijkwaardigheid, dialoog, participatie, het creëren van zingevingmogelijkheden en betrokken burgerschap. Met andere woorden, het kunnen blijven deelnemen aan de samenleving in al haar facetten. Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Jet Bussemaker, houdt een inleiding over het congresthema en neemt het eerste exemplaar van het speciaal voor dit congres uitgebrachte boek “U zit hier mooi” en andere Zorgcursiefjes in ontvangst.
Verschillende auteurs, bekend met en uit de wereld van de zorg, zoals Harry Kunneman en Stella Braam, vertellen over hun boek. Hans Becker, één van de auteurs, verzorgt in het middaggedeelte een verdiepingswerkplaats.
Lineke Verkooijen, een van de initiatiefnemers van het congres: “We hebben de mond vol van kwaliteit en er wordt vaak gezegd dat de ouderenzorg weinig transparant en efficiënt is. Maar bij kwaliteitsmetingen wordt de vraag waar een mens nu echt gelukkig van wordt en hoe iemand zijn of haar leven als zinvol ervaart, niet of nauwelijks meegenomen. Door alle protocollen en kwaliteitseisen lijkt de passie voor de zorg een beetje verloren gegaan. Met dit congres gaan we de passie voor de zorg weer aanwakkeren”.
Het congres is een initiatief van het Platform Humane Zorg Noord, een samenwerkingsverband van zorg- en welzijnsorganisaties in Drenthe, Friesland en Groningen in samenwerking met de Humanistische Alliantie.
Nieuw boek schetst inspirerend beeld van het beroep van verzorgende
⤽Wie zorgt er straks voor mij?⤝ bevat 12 verhalen over verlangen en vertedering, kracht en kwetsbaarheid: verteld door vrouwen en mannen, van alle leeftijden, afkomstig uit diverse culturen en werkzaam in verpleeghuizen, zorgcentra en de thuiszorg. Aan de basis van de verhalen staan vele gesprekken met verzorgenden (in opleiding). Het boek ademt de sfeer van deze gesprekken: hartelijk, openhartig en hartveroverend.
De verhalen in dit boek maken de lezer duidelijk waar het in de zorg om zou moeten gaan: om menswaardigheid en lotsverbondenheid, om het besef dat ieder mens kwetsbaar is, om toewijding en barmhartigheid, om ontmoetingen tussen mensen. Opdat verzorgenden en de mensen die aan hun zorgen zijn toevertrouwd dagelijks zinvolle bladzijden kunnen toevoegen aan het boek van hun leven.
Het boek maakt onderdeel uit van een project onder de gelijknamige titel ⤽Wie zorgt er straks voor mij?⤝ Dit project beoogt een zoektocht naar de vraag wat er werkelijk in de ouderenzorg aan de hand is: Hoe kan het dat er zo??n somber beeld van de ouderenzorg in de samenleving bestaat, terwijl vele duizenden verzorgenden elke dag hun hele ziel en zaligheid in hun werk leggen?
De schrijvers van dit boek zijn hun zoektocht begonnen bij verzorgenden, omdat zij het hart vormen van ouderenzorg. Zij beogen met hun project meer (jonge) mensen te interesseren voor het vak van verzorgende en op die manier het dreigende personeelstekort af te wenden.
De schrijvers hebben een ruime ervaring in de ouderenzorg: resp. als onderwijsdirecteur en hoofd Personeel & Organisatie.
Wie zorgt er straks voor mij?
Portretten van verzorgenden
Hans Hoogerheide en Ad de Jongh
Uitgeverij Kavanah
ISBN 978-905740-078-0
Inkijkexemplaar: http://www.kavanah.nl/media/wie_zorgt.pdf