Zwolse buurttuin zorgt voor gezelligheid

Foto van auteur

Foto: Eva Posthuma

Zwolle – Een gemeenschappelijke tuin in een van de oudste straten van de Zwolse wijk Assendorp brengt verbinding, gezelligheid en saamhorigheid. Een tuinhuisje voor het opslaan van tuingereedschap maakt het voor de omwonenden nu nog makkelijker om de tuin te onderhouden.

De Resedastraat in de Zwolse wijk Assendorp, gebouwd rond 1900, is karakteristiek, knus en kleinschalig en grenst aan een tuin van zo’n tien bij vijftig meter. “Vroeger zat daar een boertje, die daar het een en ander verbouwde. Maar later lag het braak. Er is toen nog wel een speeltuin gekomen, maar daar gebeurde weinig”, vertelt Guus van de Wetering, omwonende. “De grond is van de gemeente en zodoende hebben de huidige omwonenden gezegd, kunnen wij het niet adopteren? En zo geschiedde. We hebben het ingericht als buurttuin, voor de bewoners van aangrenzende woningen.”

Die bewoners houden de tuin – genaamd Resedahof – samen schoon en opgeruimd en zorgen voor alles wat er groeit en bloeit. ‘We hebben ook al eens meegedaan aan de ROVA-actie ‘Mooi Schoon’. Met prikstokken hebben we prulletjes opgeruimd. En sinds kort staat er een broeikas. Daarin laten we planten groeien. In de tuin staat ook een tafel, die is gemaakt van gerecycled plastic’, vertelt Van de Wetering over verschillende maatschappelijk verantwoorde initiatieven die in de tuin zijn terug te zien.

“Wie in de zomer zin heeft in een drankje, zet een berichtje in de buurtapp. We treffen elkaar dan aan de tafel in de tuin. De kinderen kunnen spelen, terwijl de volwassenen een praatje maken. Ik ben 67 jaar en heb kleinkinderen. Die weten de tuin ook al goed te vinden. Doordat we de tuin met een stuk of vijftien huishoudens gebruiken, ontstaat er onderling contact tussen jong en oud”, zegt Van de Wetering enthousiast.

Om de planten, bomen en struiken die in de tuin groeien, goed te onderhouden, gebruiken de bewoners tuingereedschap. Dat heeft sinds kort een mooie plek gekregen: een nieuw schuurtje. “Om dat te financieren hebben we een aanvraag gedaan bij het Zwolse fonds De Gasthuizen. Die aanvraag is gehonoreerd en daar zijn we erg blij mee”, zegt Van de Wetering.

Ook is er in de tuin een waterput geslagen, waar kinderen kunnen pompen om de tuin water te geven. “En om het af te maken heeft de gemeente een prachtige dode boom in de tuin gelegd, waarop kinderen kunnen klauteren en klimmen. Verder kunnen ze hier van de glijbaan gaan en slingeren aan een touw aan de boom.”

De Gasthuizen geeft niet ieder initiatief dat krap bij kas zit geld. Allereerst zoekt dit fonds naar initiatieven die echt een verschil maken voor Zwolse senioren.

Ook vindt De Gasthuizen het belangrijk dat het initiatief iets toevoegt aan wat er allemaal al in Zwolle is. Een compleet nieuw idee of iets dat nog nooit eerder is vertoond, is erg welkom. Verder vindt De Gasthuizen het belangrijk dat het project of de activiteit vanuit liefdadigheid, maatschappelijke betrokkenheid of een goed doel ontstaat. Partijen die er winst mee maken komen niet in aanmerking.

Wilt u weten of uw initiatief in aanmerking komt? Ga naar www.degasthuizen.nl/spelregels. Op 1 mei beoordeelt het bestuur van De Gasthuizen weer nieuwe aanvragen. Ga naar www.degasthuizen.nl/aanvraag. Stuur uw aanvraag in vóór 1 mei.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)