Thomas a Kempis College en JenaXL Zwolle winnen de regiofinale van de First Lego League

Foto van auteur

Foto: Ingezonden foto

Zwolle – Team NXTgen en team TaKTiek, de First Lego League (FLL) teams van JenaXL en het Thomas a Kempis College hebben op 28 en 29 november beiden de regiofinale gewonnen. De FLL is een wedstrijd die jongeren tussen de 9 en 14 jaar uitdaagt om de maatschappelijke rol van techniek en technologie te onderzoeken aan de hand van verschillende opdrachten.

De opdrachten worden opgehangen aan een thema en gedefinieerd in de jaarlijks wisselende “Challenge”. Dit jaar is het thema City Shaper. De leerlingen werken in een team om de opdrachten zo goed mogelijk te vervullen.

De opdrachten zijn:

Ontwerp, bouw en programmeer een robot 
De teams hebben  een volledig autonome robot ontworpen, geprogrammeerd en gebouwd. Daarbij maken ze gebruik van het Lego Mindstorms  systeem. Met deze robot hebben ze tijdens de regiofinale 3 wedstrijden van twee en een halve minuut gespeeld op een opdrachtenparcours. Team NXTgen bleef daarbij steken op 200 punten, terwijl TaKTiek de dag ervoor maar liefst de hoogste score van 360 punten behaalde.

Voer je eigen onderzoek uit en presenteer de resultaten 
De FLL is meer dan alleen een robotwedstrijd. Het team voerde binnen het thema City Shaper een eigen onderzoek uit over de maatschappelijke rol van techniek en technologie en presenteerde de uitkomst aan een jury. De projectgroep van team TaKTiek heeft onderzoek gedaan naar het parkeren van fietsen in de binnenstad. Om ruimte te besparen bedachten de leerlingen een ‘boom’ waarin automatisch 64 fietsen op 10 meter hoogte gestald kan worden. Team NXTgen wist de jury te overtuigen van een systeem waarbij verkeersborden nog nauwelijks nodig zouden zijn. Een geprogrammeerde Arduino verstuurd vanuit een lantaarnpaal een unieke code naar een mobiel in de auto. Op dit scherm is het verkeersbord zichtbaar. 

Samen met een teamopdracht en technische presentatie over de robot wisten beide teams voldoende punten te halen voor de eerste plaats. Op 25 januari gaan ze samen naar de Beneluxfinale in Breda, waar ruim 50 teams strijden om de Champions Award.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)