Het weer: Droog en waarschijnlijk grijs

Foto van auteur

Stilobadstraat
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Donderdag is er ‘s morgens kans op nevel of mistbanken. Het kwik ligt een fractie onder nul, een vrieskoude start dus. Daarna zien we lage bewolking, met misschien kijkgaten voor de zon of zelfs bredere opklaringen. De afgelopen dagen was de verwachting van wolken, zon en temperatuur een moeizame aangelegenheid. Vaak bleek er veel meer zon te zijn dan door de weermodellen berekend. En een hogere middagtemperatuur.

Een weerkundige van het KNMI verzuchtte zelfs dat op detailniveau de modellen voor wat betreft bewolking en zicht momenteel “vrijwel onbruikbaar” zijn. Donderdag zitten we nog in hetzelfde twijfelparket. Maakt de grijze lucht plaats voor een zonnetje of niet? De maximumtemperatuur ligt in de buurt van 7 graden. Als de zon het laat afweten, blijven we daar een paar graden onder. De zuidwestenwind neemt gedurende de dag toe naar kracht 3 tot 4.

Het hogedrukgebied dat in de afgelopen dagen voor rustig weer, mist en zon verantwoordelijk was, verdwijnt naar het oosten. We krijgen te maken met een depressie die het weer radicaal omgooit. Terwijl deze boven Schotland langs trekt, stuurt hij een eerste front hierheen. Dat arriveert in de nacht naar vrijdag en brengt regen.

Meer perioden met regen volgen vrijdag overdag. Er zijn ook droge momenten, maar er valt waarschijnlijk behoorlijk wat. De verwachte etmaalhoeveelheid neerslag is ongeveer 10 liter per vierkante meter. De wind wordt vrij krachtig, windkracht 5, uit het zuidwesten. En er zijn windvlagen. Dat is het soort wind dat een paraplu te grazen kan nemen. De temperatuur stijgt naar ongeveer 8 graden. Er is geen nachtvorst meer.

Zaterdag schuiven grijzen wolkenluchten over Zwolle. In de middag is er kans op een bui, maar de rest van de dag valt het met de regen wel mee. Er is minder wind dan op vrijdag, maar toch nog kracht 4. Die waait uit het westen. De temperatuur loopt op naar 9 graden.

Zondag komen nieuwe regengebieden water lozen boven de stad. Bij een kwikstand van ongeveer 9 graden lijken vooral de ochtend en avond de volle laag te krijgen. De kans op een glimp van de zon is klein. De wind blijft op sterkte: kracht 3 tot 4 uit het westen.

Meer over regen en wind op vrijdag en in het weekend lees je morgen hier op Weblog Zwolle.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)