Koninklijke Prijs voor Zwolse kunstenares

Foto van auteur

De Zwolse kunstenares Anneke Wilbrink (33) is onderscheiden met de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2006. Hare Majesteit de Koningin reikte de prijs vrijdagmiddag 6 oktober in het Gemeentemuseum Den Haag uit aan vier jonge kunstenaars.

Cultuurwethouder Emmy Witbraad van de gemeente Zwolle feliciteert Wilbrink van harte. “Ik ben trots op de onderscheiding voor deze Zwolse kunstenares. Met haar opleiding aan Constantijn Huygens Academie in Kampen, dat nu onderdeel is van ArtEZ in Zwolle, kunnen we spreken over ‘eigen Zwols’ talent. Ze staat voor mij symbool voor de grote groep veelbelovende kunstenaars die we in Zwolle kennen.”

De vier jonge kunstenaars ontvingen vrijdag naast de aanmoedigingsprijs ook een bedrag van 6.000 euro. De Koningin opende vrijdagmiddag een tentoonstelling waarin de winnende werken en een selectie uit de overige ingezonden schilderijen te zien zullen zijn. De tentoonstelling in het Gemeentemuseum Den Haag is geopend van 7 oktober tot en met 3 december 2006.

Iedere Nederlandse beeldende kunstenaar die de beeldende kunst zelfstandig beroepsmatig beoefent en op 1 januari 2006 de leeftijd van 35 jaar nog niet had bereikt, kon meedingen naar de Prijs. Dit jaar zonden 284 kunstenaars in voor de eerste ronde, waarna aan 87 kunstenaars werd gevraagd twee schilderijen in te zenden voor de tweede ronde.

De Koninklijke Prijs is bedoeld als stimulans voor jong talent op het gebied van de schilderkunst. Koning Willem III stelde de Prijs 135 jaar geleden in. Koningin Emma, Koningin Wilhelmina, Koningin Juliana en Koningin Beatrix hebben deze traditie tot op de dag van vandaag voortgezet. De prijsuitreiking en tentoonstelling vinden plaats onder auspiciën van de Stichting Koninklijk Paleis te Amsterdam.