Prijsvraag over luierinzameling

Foto van auteur

Zwolle – Op maandag 9 juni aanstaande maakt milieuwethouder Gerard van Dooremolen de winnaar van het derde kwartaal van de prijsvraag luierinzameling bekend. Hierbij wordt tevens bekend gemaakt hoeveel kilo’s luierafval er tot nu toe is ingezameld.

Sinds september vorig jaar kunnen alle inwoners van Zwolle meedoen met de gescheiden inzameling van luiers en ander incontinentiemateriaal. Luiers en ander incontinentiemateriaal kunnen in speciale zakken worden aangeboden bij 50 kinderdagverblijven en peuterspeelzalen. De gemeente Zwolle wil iedereen aanmoedigen om mee te doen aan de proef door elke drie maanden een prijsvraag uit te schrijven waarbij een verzorgingscheque van 150 euro te winnen is. Om mee te doen aan de prijsvraag van het vierde (laatste) kwartaal kunnen bewoners de antwoordkaarten uiterlijk insturen tot 20 augustus a.s. Meer informatie over de proef met de gescheiden inzameling van luiers en ander incontinentiemateriaal is te vinden op www.afvalzwolle.nl.

Recycling van incontinentiemateriaal

Het incontinentiemateriaal wordt gerecycled bij Orgaworld uit Lelystad. Orgaworld mengt het luierafval met gft-afval om dit te vergisten. De luiers worden versnipperd en komen in een zuurstofloze omgeving waar er met behulp van bacteriën biogas vrijkomt. Dit gas wordt gebruikt voor het opwekken van groene stroom. De luiers worden daarna verder afgebroken en vervolgens als compost gebruikt in de land- en tuinbouw. Het plastic van de luiers wordt na het vergisten uit het compost gezeefd en vervolgens als restproduct verbrand. De energie en warmte die hierbij vrijkomt levert elektriciteit en stadswarmte op.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)