Nieuwe korfbalboom op schoolplein basisschool in Zwolle-Zuid

Foto van auteur

Foto: Ingezonden foto

Zwolle – “Kinderen in beweging“. Dat is hét argument om vanuit samenwerking een korfbalboom te plaatsen op ons schoolplein”, aldus directeur van De Ichthus Stefan van der Worp.

Tijdens een gesprek met bestuurslid Kasper Herrewijn van de Zwolse korfbalvereniging Oranje Zwart ontstond het idee. ”De samenwerking is een start om kinderen van onze school in aanraking te laten komen met diverse sporten, waaronder korfbal. In de komende jaren gaat CBS De Ichthus haar schoolplein verder vernieuwen en vergroenen. 50 procent van de tegels wordt vervangen door uitdagende groene onderdelen”, zegt Stefan van der Worp.

De Korfbalboom – een sportieve uitdaging voor kinderen om grenzen te verleggen
Een korfbalboom heeft drie kleuren korven op verschillende hoogten die overeenkomen met de leeftijdscategorieën waarop korfbal wordt gespeeld (2,5m, 3m en 3,5m). Een populair spel is “Jumbo”, een afvalrace, waar plezier en prestatie samenkomt. De kinderen kunnen natuurlijk ook gewoon ‘vrij’ schieten en omdat de korven niet recht onder elkaar hangen kunnen er verschillende wedstrijdjes tegelijkertijd worden gespeeld.

De korfbalboom geeft kinderen dus de mogelijkheid om naast motorisch vaardigheden ook de oog-hand-coordinatie te ontwikkelen en hun conditie en sociale vaardigheden te verbeteren. Je bent gezamenlijk verantwoordelijk voor het resultaat, dat schept een band. “Het is heel belangrijk voor deze ‘beeldschermgeneratie’ dat de kinderen uitgedaagd worden bij het spelen en hun grenzen verleggen, ook ten opzichte van de sport.
Kortom; een korfbalboom draagt voor kinderen op verschillende manieren bij hun grenzen te verleggen”, benadrukt Kasper Herrewijn.

SportService Zwolle is dé verbinder van sport, bewegen en beleven voor iedere Zwollenaar waarbij sport als doel en middel de drijvende kracht is achter elke samenwerking. Jason Huisman is al ruim een jaar verbonden aan KV Oranje Zwart als Clubkadercoach en aan diverse basisscholen als Buurtsportcoach. “Op dit moment ondersteun ik de vereniging vanuit mijn rol als Clubkadercoach.

Voor 2020 staan er vanuit SSZ weer verschillende projecten gepland. Het gaat dan om “Sport van de maand”, “Sportspektakeldag”, “Binnenschoolse clinics” en natuurlijk het Schoolkorfbaltoernooi. Korfbal wordt in ons sportaanbod volop meegenomen. Tijdens de gymlessen wordt Korfbal aangeboden zodat de verbinding tussen ‘binnen’ en ‘buiten’ ontstaat en de korfbalboom optimaal gebruik wordt. Een mooi initiatief om kinderen in beweging te krijgen”, zegt Jason Huisman.

De eerste Korfbalboom wordt in januari 2020 geplaatst op het schoolplein van De Ichthus. “Uiteraard zullen wij daarna contact opnemen met andere basisscholen om dit initiatief te bespreken. Over de financiën maakt KV Oranje Zwart afspraken en zal de basisschool verder helemaal ontzorgen bij de plaatsing van deze Korfbalboom”, ligt Kasper Herrewijn toe.

In Zwolle wordt al ruim honderd jaar gekorfbald. Een doel van KV Oranje Zwart is om de jeugd in beweging te krijgen en kennis te laten maken met deze populaire wedstrijdsport. “En die jeugd vinden we natuurlijk op de basisscholen. Een samenwerking met basisscholen en SportService Zwolle biedt dan ook de mogelijkheden om dit doel te behalen. Plezier staat daarbij voorop. Als wij kinderen op het schoolplein kunnen laten bewegen is het doel geslaagd. Kinderen kunnen zo ook een juiste keus kunnen maken voor de sport die het beste bij hun past. Als de kinderen dan een keer gratis mee willen trainen om te kijken of deze sport bij hun past, dan zou dat natuurlijk erg mooi zijn en slaan we twee vliegen in één klap”, aldus Kasper Herrewijn.