Krakers woning Assendorperstraat aangehouden

Foto van auteur

Maandagavond zijn 9 mannen en vrouwen aangehouden, en in afwachting van hun verhoor ingesloten voor huisvredebreuk en vernieling aan een woning aan de Assendorperstraat. Rond 19:50 uur kwam een melding van inbraak/ poging tot kraken van het betreffende pand.

Nadat de situatie in het pand was bekeken, waarbij ruim 20 personen werden aangetroffen, werd op basis van de juridische status van het pand, rond 21:00 uur besloten tot ontruiming. Een deel van de aanwezigen vertrok. Anderen weigerden op vordering van de politie te vertrekken, waarop zij werden aangehouden. Het gaat om  2 vrouwen en 7 mannen, in de leeftijd van 20 tot 25 jaar, afkomstig uit Zwolle en Deventer. Twee van hen weigerden hun naam op te geven. In de loop van de morgen worden zij in vrijheid gesteld. Tegen het negental wordt proces-verbaal opgemaakt.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

34 gedachten over “Krakers woning Assendorperstraat aangehouden”

 1. De Zwolse politie heeft afgelopen avond met geweld een gemaakt aan een kraakactie aan de Assendorperstraat 117 in Zwolle. De ontruiming volgde op een kraakactie van een winkelpand dat ruim twee jaar leeg stond, eerder deze avond. Er werden acht mensen gearresteerd.

  De kraakactie vond plaats omstreeks 20:00 uur, omdat het een pand betrof aan een drukke winkelstraat werd al snel de politie gealarmeerd door omwonenden. Deze kwamen langs en vertrokken al snel weer na een korte inspectie door het al twee jaar leegstaande pand. Hierbij werd vriendelijk, voor zover een agent dit tegen een kraker kan zijn, gehandeld en geen probleem gemeldt. Een korte drie kwartier later arriveerde er echter abrupt meer politie. Deze eisten zonder verdere verklaring dat de deur voor hen, de inhoud van twee busjes een auto en twee motoragenten, openden. Hierop werd gevraagd waarom dit moest gebeuren en wat er aan de hand, waarop geen antwoord volgde van de dienstdoende agenten. Vervolgens werd de glazen ingegooid met een ijzeren balk en escaleerde de boel binnen door toedoen van zeer agressieve wetsdienaren.

  Na binnenkomst begon de politie, lopend met getrokken knuppel, nog steeds zonder vordering om het pand te verlaten, mensen op geweldadige wijze het pand uit te dwingen. Hierbij werden mensen gewurgd, gestompt en aangehouden en hardhandig tegen de grond gesmeten. Ook buurtbewoners die een kijkje kwamen nemen en niet direct meewerking verleenden, of een foto maakten van het politie-optreden werden met harde hand aangehouden. Aan de andere zijde van het pand arriveerde inmiddels meer politie, hoeveel precies is niet bekend, maar minstens twee busjes en een auto. Deze kwamen met hoge snelheid aangereden en bij hun aankomst zijn zij ook ingereden op mensen, die hierbij geraakt werden door een snelrijdend politievoertuig. Mensen die niet meewerkten bij hun arrestatie werden met hun hoofd tegen de voertuigen aangegooid en ook buurtbewoners die een kijkje kwamen nemen werden niet gespaard door de zeer agressieve agenten. Ook werden alle spullen, waaronder fotografisch materiaal en een videocamera met daarop het politieoptreden, in beslag genomen.

  Volgens de poltie zou de ontruiming plaatsvinden voor het op heterdaad betrappen van krakers bij het inbreken van een pand. Dit is echter niet waar, de krakers waren al binnen en nieuwe sloten zaten op de deuren, een overbuurman had echter wel melding gemaakt van inbraak, maar bij het arriveren van de politie waren de krakers al binnen en hadden huisvrede gecre?«erd. En met in het achterhoofd genomen, dat het pand al twee jaar leegstond en en er geen spoedige bestemming in beeld was, had deze ontruiming dan ook niet hoeven plaatsvinden. Zeker niet omdat de kraak plaatsvond voor het huisvesten van vijf studenten, een weggeefwinkel en een politiek infocaf?©, al met al een veel betere invulling dan leegstand, menen wij. De buurt reageerde in de korte tijd het pand bezet werd dan ook zeer positief op het nieuws, zeker na de eerdere kraak en nutteloze ontruiming van Villa Landwijk anderhalf jaar geleden.

  Opvallend is dat de ontruiming zorgvuldig gepland is, aangezien glaszetters al aanwezig waren om de door politie aangerichtte schade te herstellen. Ook was een persoon van Dan Wonen BV aanwezig. Dit particuliere verhuurbedrijf is niet de eigenaar van het pand en ook niet de verhuurder. Toch kwam hij met de politie binnen en ook hij was zeer agressief en onbeschoft tegen de krakers. Dan Verhuur is een particulier bedrijf dat bekend staat om haar hoge woekerhuren voor slecht onderhouden huizen en het onder druk zetten van haar huurders. Het is opgericht door een ex-werknemer van Maxx Vastgoed en krijgt een steeds groter wordend aandeel in de Zwolse particuliere verhuurbranche. Ook is dit bedrijf verantwoordelijk voor een eerdere illegale ontruiming en huisvredebreuk van een gekraakt pand aan de oosterlaan.

  Al met al was het weerd een walgelijk vertoon van machtsvertoon van de Zwolse politie afgelopen avond, maandag 27 november. Na alle ontruimingen voor leegstand die de Zwolse autoriteiten de afgelopen jaren al op haar naam heeft staan kan dit er ook nog eens bijgeschreven worden. Met name de Zwolse politie moet eens goed haar boekje van normen en waarden er op naslaan, want de krakers en activisten worden er moe vand at zij keer op keer alle acties van hen probeert tegen te werken, proberen zij escalatie in de schoot te werpen? Maar wij geven niet op, kraken gaat door, ook in Zwolle!

 2. Terecht dat die lui opgepakt zijn!

  Stelltje schorrie morrie! Denkt gewoon alles maar afhandig van iemand te kunnen maken. Als iets van iemand is dien je daar vanaf te blijven, zo simpel is dat.

  Als je dan gepakt wordt, helaas pindakaas. Dan moet je niet zeuren.

  Ze zeggen wel dat ze met kraken een pand in stand houden, maar tegelijkertijd neemt het gevoel van onveiligheid toe en treed er verloering op in de wijk.

  Jongens, we leven niet meer in de jaren ’70 van de twintigste eeuw, we leven nu.

  Een welbeschaafd mens doet zulke dingen niet en blijft van andersmans eigendommen af.

  Laat ze maar even brommen en een fikse boete zou terecht zijn.

 3. @Herb, heb je de reactie van boven jou wel gelezen! Dit lijkt me een goed voorbeeld van vertroebelde visie. Je mag je mening hebben maar de manier waarop onze burgerwacht, of is het inmiddels macht, gehandelt heeft gaat natuurlijk nergens over!! En welke partij is er hier nu niet ‘welbeschaafd’ geweest…?!
  En die mafkezen van Maxx hadden daar inderdaad niets te zoeken. Het pand is van Meeus makelaars en staat voor een slordige 7 ton te koop!!

 4. Waarom gaan de krakers niet lekker in de oude ambachtsschool wonen? Ik heb begrepen dat er daar momenteel maar 1 persoon woont. Plek zat lijkt me dus.

 5. Actie – reactie….

  Wie begint de ‘actie’. De krakers bij het binnengaan van een pand dat niet hun eigendom is.

  Wat is de ‘reactie’. Een wellicht ietwat overtrokken politieactie jegens de krakers.

  Laat je de actie achterwege (zoals het naar mijn mening hoort), dan heb je ook geen reactie en is alles pijs en vree.

  En kom alsjeblieft niet aan met woningnood in de betaalbare categorie…. ga werken en er gaat een woonwereld voor je open (Funda 75000<125.000 levert leuke betaalbare appartementen op).

 6. ey ma ik ben student en krijg stufie maar das nie genoeg voor mun opleideing dus werken dat geld gaat dus in mij opleiding waar kan ik in godsnaam huur van betallen ik heb geen liefe paps en mams die mij een kammertje betallen en voltijt werken gaat ook nie want ik moet na school dus >:( oordeel nie zo snel

 7. … : kraker– Hoe doen die andere studenten het dan die ook studeren en werken tegelijk? Zou niet goed zijn als iedereen dan maar een pandje kraakt…

 8. Is allemaal tijdelijk. Die gasten lopen er nu bij als schooiers en je kunt ze nauwelijks onderscheiden van de reguliere zwervers. Over tien jaar lopen ze keurig in de Diezerstraat achter de kinderwagen, terwijl een van hun twee auto’s op het eiland staat.
  M.a.w. aanpakken die pseudo principe jongens.

 9. Mooi zo! Aanpakken die krakers… Net als die gasten in dat fort.

  Laat ze eens allemaal wat nuttigs gaan doen. Onder het mom van allerlei flauwe excuses menen ze van alles te mogen. En dan lopen ze nog te piepen ook als ze eens goed aangepakt worden ook.

 10. Ik denk dat meneer de student hierboven die studie beter naar een later tijdstip kan schuiven en eerst nog eens een keer de vooropleiding moet doen (vooral Nederlands raad ik sterk aan… bah wat leest dat rot zeg! een paar kleine foutjes, ok?©, maar zoveel! ga je schamen zeg!).
  Verder denk ik dat ik als voormalig hurend student mag zeggen dat de huren van kamers schandalig duur zijn, maar niet onoverkomelijk. Als je serieus gaat studeren om daarmee een goed betaalde baan te doen, is deze huur nog net te betalen…

 11. Wat dat fort betreft ligt het wel heel anders. Het pand was al 60 jaar niet in gebruik. De krakers zaten er al een jaar of zes, gaven rondleidingen door de natuur, Waren bezig om bv. het dak stukje bij stukje te vernieuwen, omdat er zeldzame soorten op het dak voorkwamen, en dit toch vervangen moest worden, wisten namen van de zeldzame fauna te noemen die ik hier niet op kan lepelen, hadden volledige ondersteuning van de bevolking (en nog) en hadden tot een half jaar geleden goede samenwerking met de gemeente. Wat daarna is gebeurd weet ik niet. Maar een zwaar overtrokken ontruiming zonder enig doel, behalve dan vleermuizen een onderkomen geven. Dat kan ook door er een vleermuizenkelder naast te maken……
  Verder zijn er geen reeele plannen met dit fort. Die plannen voor een museum zijn niet financieel onderbouwd.

  Wat de insteek van de zwolse krakers is weet ik natuurlijk niet. Je kan in elk geval niet alle krakers over een kam scheren. De zorg voor het pand kun je bij DOAS (Ambachtschool) wel zien, met de beperkte middelen die ze beschikbaar hebben. Dat is bijvoorbeeld helemaal glasdicht gemaakt, terwijl er heel veel ruiten waren ingegooid. Zonder krakers had daar nu een bouwval gestaan. Nee, de stelling dat krakers alleen maar schorriemorrie is, dat is toch echt te kort door de bocht.

 12. Zoekende naar een nieuw onderdak? In Zwolle-Zuid ruime keuze!
  1) In winkelcenrum Schelle (zwolle-zuid) staat een pand leeg naast de pizzaria
  2) In winkelcentrum Gerenlanden (zwolle-zuid) staat nog een winkelpand leeg. Je buurman is dan een kapsalon en aan de andere zijde een snackbar en chinees afhaalrestaurant!
  3) In winkelcentrum Zwolle-zuid staat nog een groot winkelpand leeg. Zou een videotheek in komen, misschien beter geschikt om in te wonen.

 13. de meeste oplossingen van diegene die tegen zijn hebben een oplossing met geweld! een standpunt gebasseerd op haat zal nooit slagen. doe toch rustig…je kan altijd nog kraker worden 😀

 14. De mensen die hier een negatieve reactie geven, hebben vorige week toch niet SP gestemd? Zo ja, dan heb je niet goed het partijprogramma gelezen. Eerst denken, dan doen, zeg ik altijd. 😉

 15. @Danny
  Om te kunnen denken heb je toch eerst wat grijze hersencellen nodig. En wat doet een mens die daar nu toevallig niet over beschikt? Precies, dan schrijft zo’n mens gewoon maar wat primitieve en agressieve regeltjes op een weblog. Dan voelt hij of zij zich vaak een h?©le dappere Piet.

 16. Mijn standpunt heeft helemaal niks met haat te maken, alswel met respect voor elkaars eigendommen. Als iets niet van jou is, blijf je er af. (Mits je niet met de eigenaar andere afspraken hebt)

  Ik zie niet in waarom een kraker wel met een pand mag, wat elke andere Nederlander niet mag met bijv. de fiets van de buurman. Al neem je het eigendom niet ‘weg’, het blijft voor mij stelen.

  Volgens de poltie zou de ontruiming plaatsvinden voor het op heterdaad betrappen van krakers bij het inbreken van een pand. Dit is echter niet waar, de krakers waren al binnen en nieuwe sloten zaten op de deuren, een overbuurman had echter wel melding gemaakt van inbraak, maar bij het arriveren van de politie waren de krakers al binnen en hadden huisvrede gecre?«erd.

  Je neemt jezelf toch hopelijk niet serieus als je dit soort dingen zegt? Als ik het slot van de buurmans fiets door heb en ik rijd er inmiddels op zou ik niet meer strafbaar zijn?!? Wat een lariekoek.
  Alsof de precieze reden tot aanhouding er toe doet. Je doet (of hebt gedaan) dingen die niet hoort te doen. Klaar. Dan maakt het niet uit of het werkelijk strafbare dan al afgerond is.

 17. daar is de fiets weer van wilbert, ik ga de discussie verder niet met je aan(aub), ga lekker fietsen en geniet van de zekerheid dat als je fiets word gepikt er een dienstdoender aandacht voor heeft, tenminste dat hoop jij dan maar 😉

 18. @PEC
  Bijna goed PEC. Maar Mr.Iglo heeft toevallig w?©l met zijn volle verstand op de SP gestemd. Dus PEC, ?³?³k voor jou is er nog hoop op deze dolle dwaze wereld.

 19. ‘(Mits je niet met de eigenaar andere afspraken hebt)’

  Veel kraakpanden hebben na de kraak alsnog een gebruiksovereenkomst of zelfs een huurcontract met de eigenaar getekend. In zulke panden zitten weggeefwinkels, kraakkroegjes, ateliers, voedselbanken en veel woonruimte waar de eigenaar van het pand het op dat moment mee eens is. Als deze panden niet zouden zijn gekraakt waren het bouwvallen, dooie cementblokken. De buurt van zulke kraakpanden is hier vaak erg blij mee, want het voelt bijv. beter om er langs te fietsen als het bewoond is en als er wat van gemaakt wordt, dan als het zo’n donker hol is. Dichtgetimmerde ramen zien er echt niet zo gezellig uit ook. Iig, als in zoveel gevallen de eigenaar het er gewoon mee eens is dat het gebruikt wordt door krakers tot hij het weer nodig heeft is het toch de moeite waard om hier mee door te blijven gaan? Verder zijn er juridische procedures om krakers er uit te krijgen, en die slagen gewoon mits je een gegronde en aantoonbare reden hebt dat je het pand wilt gaan gebruiken. De leegstandwet bestaat niet voor niets, als een eigenaar zijn pand een jaar leeg laat staan terwijl er woningnood is, en hij er niks mee van plan is, of erger nog, dat hij het gewoon doorverkoopt en op die manier geld verdient aan leegstand, vind ik dat misdadig.

 20. Hey Wilbert,

  de wet maakt dus onderscheid tussen fietsen en onroerend goed. Jij bent dus niet begrijpelijk maar zaait gewoon verwarring.

  Als er strafbare feiten zijn gepleegd (wat met een melding nog niet bewezen is) mogen mensen daar idd voor worden gearresteerd en bestraft. Er staat echter nergens in de wet dat je huisvrede (die met een bed, stoel en tafel dus gevestigd is) dan ook maar even verbroken mag worden.

  De eigenaar heeft wettelijk GEEN huisvrede meer als hij een pand een jaar leeg laat staan. Als die wet je niet aan staat doe je daar maar democratisch iets aan, niet door onrechtmatig politiegeweld.

 21. Je hebt krakers en je hebt krakers.

  Acceptabel zijn DOAS en EUREKA. Walgelijk zijn die gasten die zich verschansen in het pand naast kringloop Bosman. Deze lieden zijn ronduit asociaal en zijn een bedreiging voor de buurtbewoners.

 22. Gaan de mensen die hier zo zeuren over het fenomeen kraken wel eens op vakantie in bijvoorbeeld Belgi?« Frankrijk of Duitsland? Dan moet je daar maar eens kijken hoe prachtig de wereld is als die vieze krakers met hun poten van andermans spullen afblijven, hele buurten leeg, veel bouwvallige krotten etcetera

  en over de deventerstraatweg…ik ga toch ook de tokkies niet gebruiken als generalisering van neerlands huurders, bij wijze van spreken?

 23. De ontruiming van een kraakpand aan de Assendorperstraat in Zwolle is afgelopen maandag mogelijk niet volgens de regels gegaan.
  Dat zegt GroenLinks/De Groenen. Die vraagt zich af of er inderdaad sprake was van huisvredebreuk door de krakers, hetgeen de reden was voor de ontruiming. Bij de ontruiming zijn negen krakers aangehouden. Ze verwijten de politie dat bij de aanhoudingen buitensporig geweld is gebruikt.
  Bron: RTV Oost

 24. Persbericht GL/DG :

  ————————————————————–

  Afgelopen maandag, 27 november 2006, heeft er aan de Assendorperstraat een ontruiming plaatsgevonden van een kort daarvoor gekraakt pand, het pand Assendorperstraat 117-119.

  In de Stentor wordt gesproken over bovenproportioneel machtsvertoon dat toegepast is bij deze ontruiming. Ook begrijpen we uit de media dat de burgemeester voorafgaand aan de ontruiming is geinformeerd, maar dat niet in opdracht van de burgemeester is overgegaan tot ontruiming. De Stentor meldt vandaag (gisteren: red.) ook dat het pand voldoende lang heeft leegestaan om te kunnen worden gekraakt, maar dat er geen sprake was van huisvrede, eveneens nodig om bij een kraakactie niet tot ontruiming te kunnen overgaan. De krakers melden bij monde van KSU op hun site (www.ksu-zwolle.tk) dat er wel sprake was van huisvrede.

  Omdat kraken in Nederland binnen de geldende spelregels is toegestaan, is de ontruiming mogelijk niet legaal geweest. In de gemeente Zwolle zijn de laatste jaren meerdere locaties gekraakt, waarbij in het merendeel door de kantonrechter achteraf is bepaald dat de krakers het pand dienen te verlaten.

  De fractie van GroenLinks/De Groenen heeft naar aanleiding van deze gebeurtenis de volgende vragen:

  1. Is er bij de ontruiming van de Assendorperstraat 117-119 in overeenstemming met de geldende regels ontruimd?
  2. Is er bij de ontruiming sprake geweest van bovenproportioneel machtsvertoon en /of fysieke dwang richting krakers en/of omstanders?
  3. Waarom is er door de politie vrijwel direct, maar niet direct in eerste instantie, overgegaan tot ontruiming?
  4. Welke partijen waren of zijn betrokken bij deze specifieke ontruiming cq. krakersactie en wat was en is hun rol?
  5. Wordt door omwonenden van leegstaande panden geklaagd over deze leegstand en zo ja welke acties onderneemt de gemeente dan richting een pandeigenaar?
  6. Is er in Zwolle sprake van een krakersonvriendelijke attitude bij omwonenden van leegstaande panden?
  7. Herkent u zich in de beeldvorming dat pandeigenaren en/of projectontwikkelaars in de gemeente Zwolle een betere uitgangspositie hebben om hun projecten te realiseren dan krakers? Zo ja, vindt u deze situatie gewenst? Zo nee, vindt u dat kraken een maatschappelijke functie heeft die verder gaat dan alleen de betrokken krakers?

  Namens fractie GroenLinks/De Groenen
  Theo Profijt

 25. Beter laat dan……
  Niet zo zeuren krakerjochies; je doet iets wat niet mag, dan kan je billenkoek verwachten. En als je van mening bent dat het feit dat je studeert reden is om een pand te kraken, zul je waarschijnlijk n?³?³it een normaal functionerend mens worden in deze maatschappij;
  Ondergetekende had geen rooie rotcent in studietijd en is er lekker bij gaan werken. Zoals het hoort. Ben ik een hele grote meid van geworden. Nu jullie; werken met je kadavers; Goedzo! Grote Jongens!

Reacties zijn gesloten.