Sterkte grasmat IJsseldijk bij Harculo wordt getest

Foto van auteur

Foto: Hennie Vrielink

Zwolle – Bovenop de IJsseldijk bij de voormalige IJsselcentrale denderen vanuit een grote waterbak met tussenpozen flinke hoeveelheden water over de dijk naar beneden. Het Waterschap Drents Overijsselse Delta is hier vanaf afgelopen maandag begonnen met proeven om de sterkte van de grasmat te testen.

Het waterschap wil weten hoe sterk de grasbekleding is. Bij extreme weersomstandigheden zoals hoog water of sterke golfslag moet de grasmat de dijk beschermen en voorkomen dat er gaten in de dijk ontstaan. De proef wordt uitgevoerd met water uit de Kolk van Kiezenbrink, dat via een pijpleiding naar de waterbak op de dijk wordt gepompt. Tijdens de proef stort het water naar beneden richting het Oldenelerpark en komt via een slootje weer terug in de Kolk van Kiezenbrink.

Het waterschap weet niet zeker of de grasbekleding bestand is tegen extreme weersomstandigheden. De IJsseldijk tussen Zwolle en Olst is in tegenstelling tot vele andere dijken in Nederland nogal zanderig. De resultaten van de proef worden komende zomer bekendgemaakt en dan is ook duidelijk of de dijkbekleding al dan niet versterkt moet worden.

Het Beekmanpad over de IJsseldijk bij Harculo naast de voormalige kolenhaven van de IJsselcentrale is in verband met de proeven tot en met 21 februari afgesloten. Fietsers en wandelaars zullen de komende weken een andere route moeten nemen.

Foto's 2
Sterkte grasmat IJsseldijk bij Harculo wordt getest - Foto: Hennie Vrielink
Foto: Hennie Vrielink
Sterkte grasmat IJsseldijk bij Harculo wordt getest - Foto: Hennie Vrielink
Foto: Hennie Vrielink

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)