Het weer: Wolken en kans op buien

Foto van auteur

Zeven Alleetjes
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Maandag trekt in alle vroegte een gebied met regen over. Rond 5 uur ’s morgens zit de regio Zwolle er waarschijnlijk middenin. Een paar uur later, wanneer de ochtendspits op zijn hoogtepunt is, is het meeste voorbij. Betrouwbaar droog weer is maandag overdag echter niet aan de orde. Onder veel bewolking is er kans op buien. Houd het zuidwesten in de gaten, want daar komen ze vandaan.

Een wat langere droge periode kun je het beste met behulp van buienradar uitkiezen. De buiigheid activeert in de avond en houdt in de nacht aan. Tot en met dinsdagochtend kan er behoorlijk wat regenwater vallen. En er is maandag wind: overwegend matig, een dikke windkracht 3, uit zuidwest tot zuid. In de middag tijdelijk afnemende wind. De maximumtemperatuur is 9 graden.

Dat is zacht, het normale gemiddelde niveau voor deze tijd van het jaar is ruim 5 graden.

Na de stevige regenval in de kleine uurtjes van dinsdag volgen ook overdag regenachtige perioden. Dit is een beetje te zwak uitgedrukt. Beter is: dinsdag wordt de dag met meeste regen van de hele werkweek. Daarover zijn vrijwel weermodellen het momenteel eens.

De wind blaast er dinsdagmiddag ook lustig op los. Dan staat er een windkracht 4 uit zuidwest tot west. Zo’n wind en een verwachte temperatuur van maximaal 7 graden levert een gevoelstemperatuur op die richting het vriespunt gaat. Dan is het niet fijn buiten, nog afgezien van de regen. In de avond iets minder wind.

Het weer wordt komende week bepaald door een optocht van oceaandepressies. Die sturen wolken en regen deze kant op. De temperatuur stijgt na een dipje op dinsdag langzaam naar 10 graden op vrijdag. Dit lijkt op herfstweer.