Zwolle in opkomst als populaire woonstad

Foto van auteur

Rode Torenplein tijdens het Stadsfestival
Foto: Hans van Eijsden

Zwolle – Zwolle wordt populairder als woonstad. Dit blijkt uit onderzoek door vastgoedadviesbedrijf JLL. Hierin heeft Zwolle plaats 5 bereikt in de lijst van van 84 onderzochte gemeentes in Nederland.

Om een beeld te krijgen van de huizenmarkt werden gemeentes met 50.000 inwoners of meer beoordeeld op 37 criteria verdeeld over acht categorieën, waaronder bereikbaarheid, werkgelegenheid, economie en allerlei vastgoedindicatoren, zoals ontwikkeling van de huizenprijzen. Amsterdam en Utrecht staan als toppers bovenaan de lijst en steden als Hoogeveen en Almelo zijn onderaan beland.

JLL zegt dat hun onderzoek een objectieve meetlat is voor de prestaties van Nederlandse woonsteden. Er werd behalve naar ontwikkelingen in het verleden ook gekeken naar toekomstige prestaties van de onderzochte steden.

Zwolle is als middelgrote stad in opkomst, aldus JLL. Als redenen worden onder meer de positieve economische ontwikkeling en vooruitzichten gemeld. Tevens is de goede bereikbaarheid per spoor en weg een bepalende factor voor Zwolle’s score in de top 5. Demografische aspecten, zoals opleidingsniveau van de inwoners, zijn een andere factor.

JLL heeft zijn bevindingen gebaseerd op eigen onderzoeken en gegevens van onder andere het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)