Vrouwvriendelijke sterilisatiemethode bij Isala

Foto van auteur

In de Isala klinieken worden steeds meer vrouwen gesteriliseerd. Bij een sterilisatie worden de eileiders afgesloten zodat er geen bevruchting meer plaatsvindt. Jaarlijks gebeurt dit ongeveer 125 tot 150 keer. Er is nu een nieuwe methode, de essure-methode, die poliklinisch plaats vindt en gemiddeld 10 minuten duurt. Ook is er geen narcose nodig en zijn er geen risico’s op grote complicaties.

De essure methode wordt uigevoerd via een kijkoperatie via de baarmoeder (hysteroscopie). Deze methode vindt poliklinisch plaats en is goed uitvoerbaar zonder verdoving. Met een heel dun kijkbuisje (4,5 mm) worden titanium/nikkel plugjes in de eileiders geplaatst die binnen 3 maanden geheel zijn afgesloten. De klassieke sterilisatie gaat via een kijkoperatie van de buik (laparoscopie) onder narcose waarbij de patiënte een dag in het ziekenhuis door moet brengen. Hierbij worden dan ringetjes of clips op de eileiders gezet. De laparoscopie heeft een heel klein complicatierisico.

De Nederlandse vereniging van gynaecologen vindt dit vorm van sterilisatie van de toekomst. Patiënten willen graag zo snel mogelijk weer op de been zijn en aan het werk en dit is een methode die daarin tegemoet komt.

Er zijn een paar ziekenhuizen in Nederland die de ingreep doen. Samen met het ziekenhuis in Harderwijk zijn de Isala klinieken de eerste in Oost-Nederland die deze ingreep doen. (zie ook www.essure.nl)

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

4 gedachten over “Vrouwvriendelijke sterilisatiemethode bij Isala”

Reacties zijn gesloten.