Het weer: Winterse buien

Foto van auteur

Botterweg
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Woensdagochtend vroeg ligt de temperatuur in Zwolle enkele graden boven het vriespunt. Vanuit het noordwesten zijn stevige buien onderweg. Hiermee is het belangrijkste gezegd en zouden we het weerbericht kunnen besluiten.

Maar vermeld moet nog worden dat de buien winterse trekjes kunnen hebben. Hagel is mogelijk en misschien enkele vlokjes natte sneeuw. Kenmerkend voor natte sneeuw is dat het smeltende is. Een wit gazon is dus niet waarschijnlijk, een nat gazon wel.

De wind komt uit het westen tot noordwesten en is in de ochtend ingetogen. ‘s Middags toenemend naar kracht 3 tot 4.

De temperatuur stokt woensdag overdag bij 6 graden. Dat is koud. De zon krijgt het moeilijker dan op dinsdag, maar af en toe verschijnen kijkgaten in de wolken. In de avond neemt de buiigheid af, onder de tijdelijke invloed van wat hogedruk. De temperatuur daalt ’s nachts al gauw naar iets boven nul graden of er net onder. Lokaal gevaar gladheid door bevriezing.

Donderdag wordt een lagedrukgebiedje boven het zuiden van het land verwacht. De hoogte waarop sneeuw overgaat in regen wordt berekend op 100 meter of lager. Dat brengt in het zuiden wellicht even een laagje sneeuw op de grond. Bij een wat noordelijker koers van dat lagedrukgebiedje neemt ook bij ons de kans toe op sneeuw die even blijft liggen.

Dat zou met name donderdagmiddag en -avond kunnen gebeuren. Het is bewolkt en koud. De temperatuur komt ook overdag slechts een paar graden boven het vriespunt.

Vrijdag belooft door de invloed van een hogedrukgebied boven de Alpen droog te verlopen. Wel overwegend bewolkt. Een temperatuur van 7 graden.

In het weekend steekt de wind weer op en wordt het aanmerkelijk zachter. En een natte boel wordt het ook.