Het weer in het weekend: Zaterdag zon, wolken en droog, zondagmiddag regen

Foto van auteur

Patriottenlaan
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Zaterdag start ’s morgens koud, maximaal een graad of 3 op de thermometer. Daarna wordt het een dag met wolken en een zonnetje boven Zwolle. Langzaam komt er vanuit het westen wel meer bewolking hierheen, maar dat is van later zorg.

Hoofdzaak is dat de zon er zaterdag bij is. En dat het droog blijft. Het kwik loopt op naar 10 graden, bij een zwakke tot matige wind uit west tot zuidwest, windkracht 2 à 3. Kijk, dit is nou een windje waar je weinig last van hebt. Al met al een prima dag voor buitenactiviteiten.

Eerdergenoemde bewolking hoort bij zachte lucht, die zaterdagavond naar onze regio komt. Het koelt daardoor niet erg af ’s nachts.

Zondag overdag komt het kwik tot 10 graden, maar het grote verschil is de zuidwestenwind. Die is ’s morgens al matig, kracht 4, en in de middag komt daar nog een versnelling bij. Misschien wordt windkracht 5 aangeraakt. Zo’n bries is funest voor windgevoelige kapsels of loszittende hoofddeksels.

Zondag begint droog maar in de loop van de ochtend, schuine streep, het begin van de middag wordt vanuit het noordwesten een front met regen verwacht boven Zwolle. Wie per se droog wil blijven, kan de exacte aankomsttijd van de neerslag het beste in het oog houden op buienradar.

In het begin van zondagavond moeten het front en de regen voorbij zijn. Erachter komen opklaringen en verspreid buien voor. Er is kans dat eentje over Zwolle trekt, wat tevens in de nacht naar maandag kan gebeuren. De zuidwestenwind is dan geluwd naar matig, kracht 3.

Maandag maken stapelwolken en zon het weerbeeld boven de stad. Er is kans op een bui, maar de droge perioden overheersen. De temperatuur probeert 10 graden nog te halen, vermoedelijk lukt dat net niet.

Dinsdag komt een lagedrukgebied bij Schotland aan. Het slingert een actief regengebied over onze regio heen. Anders gezegd: dat wordt een grotendeels verregende dag. De wind zou ook weer behoorlijk op toeren kunnen komen. Althans volgens de weermodellen van dit moment.