Koortsachtig bouwen aan Oosterenkstadion

Foto van auteur

Zwolle – De bouw van het nieuwe stadion voor FC Zwolle nadert zijn voltooiing. Nog een kleine week, dan moet het klaar zijn. Tot in de late uurtjes wordt gewerkt, want op 26 juli speelt Jaap Stam in het uitverkochte stadion zijn afscheidswedstrijd.

“Hier leveren de bouwers olympische prestaties”, zegt Gerard Bosman, directeur van Moes Bouwbedrijf Oost. In opdracht van Stadion Ontwikkeling Zwolle voert de aannemer het werk uit, samen met Multiplan die de engineering voor zijn rekening neemt. Het afbouwen van winkel- en kantoorruimtes en de bouw van een hotel gaan de komende maanden nog door, de deadline geldt voor het voetbalgedeelte van het stadion. De daken van de noord- en westtribune moeten worden afgemaakt, stoeltjes vastgezet, kleed- en doucheruimten afgewerkt en er wacht nog wat asfalteringswerk op het buitenterrein. Vorig voorjaar begon de bouw op de locatie van het Oosterenkstadion. Dat het een complexe klus zou worden, was van begin af duidelijk.

Sloop, nieuwbouw en voetbal moesten op één locatie samengaan. Net buiten de bestaande oosttribune begon de aannemer met de bouw van de nieuwe tribune, nog voor de oude werd gesloopt. De voetballers trainden gewoon op het veld en in augustus al wachtte de eerste thuiswedstrijd van FC Zwolle. 

“Voetballen in een bouwput, of bouwen op het voetbalveld, het is maar hoe je het bekijkt”, zegt Bosman. “Wederzijds begrip is heel belangrijk, dus voeren we intensief overleg.” Vanwege de tijdsdruk is steeds gezocht naar mogelijkheden om de bouw sneller te laten verlopen. Projectmanager Peter Spijkers: “Zo konden we eerder aan de zuidtribune beginnen door de kraan, met draglineschotten en drukverdelingsplaten, bijna op het veld te plaatsen. Daar vereiste wel wat gesprekken, want tijdens de training konden de voetballers tijdelijk een deel van het veld niet gebruiken.” 
De oplossing betekende extra denkwerk voor de planning. “De kraan moest het stadion ook weer uit, terwijl de bouw van de fundering van de westtribune vorderde”, geeft Spijkers aan.

De planning van sloop en nieuwbouw was vooral complex door het continue gebruik van het stadion. Alles moest blijven functioneren. De kantoren van FC Zwolle kregen tijdelijk onderdak in het gebouw van voetbalvereniging Be Quick ‘28. “Het is een soort stoelendans waarbij we improviseren tot organiseren hebben verheven”, zegt Spijkers.
Dat het stadion steeds in gebruik is gebleven bracht ook met zich mee dat de bouwplaats niet kon worden afgesloten. Dag en nacht houden bewakers de bouw in de gaten. Geen overbodige luxe, want voetbalfans willen graag alvast een kijkje nemen in het stadion. “We hebben het meegemaakt dat een oude man in zijn scootmobiel zo achter een zware wagen met bouwmateriaal het stadion inreed”, vertelt Spijkers. “Mensen zien het gevaar niet.”

Vooral de veiligheidsmaatregelen rond het voetbal verrasten de aannemer. “Kaartverkoop moet achter hekken, het tribunevak van de bezoekende club moet afgescheiden zijn, hekken en poortjes rond de ingangen”, somt Bosman op. “Ook de tijdelijke voorzieningen moeten voldoen.” Voor elke thuiswedstrijd komen politie en voetbalclub de situatie, die door de bouw voortdurend wijzigt, beoordelen. “Je wordt eigenlijk meer organisator van een voetbalwedstrijd. En de bouw doen we er ook nog bij”, lacht Bosman. 
Als Jaap Stam zijn afscheidswedstrijd speelt, speelt ook Moes Bouwgroep zich in de kijker. “Dat motiveert alle medewerkers”, weet Bosman. “Maar het project heeft ook veel van onze mensen gevraagd. De volgende keer zullen we anders naar zo’n project kijken, al kun je lang niet alles voorzien. Misschien is dat ook wel het leuke van de bouw.”

Cobouw

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

7 gedachten over “Koortsachtig bouwen aan Oosterenkstadion”

 1. goed werk
  Krakerskind, (dus linkse rakker, wand zo je moet op dit weblog ergens ingedeeld worden!).
  Sorry maar ik vind het fantastisch!, ook al is het hotel en de discotheek niet verhuurd.
  Er word hard gewerkt! Er is een enorme (economische) impuls voor onze stad en club.

  Mag ik u er aan herinneren dat, er tijdens de bouw van de Spiegel de kritiek ook niet van de lucht was? Nu is iedereen er trots op!

 2. ? Verklaar je nader, is dit aan iemand gericht, welke wand? Die waar van André Hazes geen slingers aan hoefden?:

  Krakerskind, (dus linkse rakker, wand zo je moet op dit weblog ergens ingedeeld worden!).

  Zou wel mooi zijn als de FC zichzelf beter aan sponsoren en belangstellenden voor ruimte (in heel Nederland) kon verkopen.
  Niemand hoeft in hokjes te worden ingedeeld Klater; we laten ons niet vangen en blijven leven in volledige vrijheid…..goeiemorgen!

  Vind het nieuwe stadion er ook geweldig uit zien. Dit artikel is ook mooie reclame in een hoog angeschreven blad als Cobouw.

Reacties zijn gesloten.