Zwolse gemeenteraad maakt zich ernstige zorgen over veiligheid in PEC-stadion

Een deel van de harde kern verdwijnt tijdens de IJsselderby onder een meegesmokkeld doek.
Foto: Hans Smit

Meerdere gemeenteraadsleden maken zich ernstige zorgen over de veiligheid in het PEC Zwolle stadion. Ze hebben daarom vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. De politici vinden dat voetbal een grote verbinder in de stad moet zijn, maar dat het nu niet het geval is door toedoen van een kleine groep hooligans.

Joey Boon (GroenLinks), Maxim van der Veen (CDA), Ruben van de Belt (ChristenUnie), Marco van Driel (D66), Johran Willegers (VVD) en Brammert Geerling (SP) trokken daarom aan de bel bij het stadsbestuur. Ze worden daarin gesteund door de fracties van de Partij voor de Dieren, PvdA en Volt.

Het stoort de raadsleden dat er al langere tijd sprake is van incidenten in en om het PEC-stadion. Hooligans slagen er keer op keer in om rookbommen, vuurwerk, bivakmutsen en spandoeken mee te smokkelen het stadion in. Ook wordt er over hekken geklommen en is er sprake van geweld tijdens uitwedstrijden. De Zwolse eredivisionist beloofde beterschap.

‘Lek van PEC’
De gemeenteraad heeft dat tot op heden onvoldoende gezien en verwijst naar de op afstand bestuurbare rookbommen die vorige maand afgingen tijdens de IJsselderby. Toen werden ook rookbommen ontstoken door de harde kern, nadat hooligans bivakmutsen over hun hoofd trokken en schuilgingen onder een groot zeil. “Dit ondanks de aangescherpte controles,” aldus de raadsleden. De burgemeester nam die dag extra maatregelen door een samenscholingsverbod voor de binnenstad af te kondigen.

De raadsleden willen nu van het college weten of er gesprekken gaande zijn met PEC Zwolle over de toenemende problemen met hooligans. Ze zijn ook benieuwd naar het ‘lek van PEC’: hoe komen er nog steeds zaken in het stadion die er niet horen? Ook vinden de raadsleden dat de supportersvereniging in het openbaar het wangedrag moeten veroordelen. 

De gemeenteraad vraagt zich verder af wat het college kan doen tegen ondermijnende teksten en leuzen die tegen de politie worden geuit door hooligans. Als laatste vragen ze zich af of er contact is met het openbaar ministerie over bestuurlijke en strafrechtelijke maatregelen tegen de raddraaiers.

Foto 1
Een deel van de harde kern verdwijnt tijdens de IJsselderby onder een meegesmokkeld doek. - Foto: Hans Smit
Een deel van de harde kern verdwijnt tijdens de IJsselderby onder een meegesmokkeld doek.
Foto: Hans Smit