Zwolle – Huize Hofvliet en villa Nieuw Hofvliet hebben gelukkig de wederopbouwkoorts, die overigens niet alleen in Zwolle woedde, doorstaan. In de jaren zestig van de vorige eeuw moest er in de binnenstad van Zwolle ruimbaan worden gemaakt voor de auto. Een enorme kaalslag was het gevolg.
Er moesten bruggen komen van het Rode Torenplein naar Hofvliet en van het Ter Pelkwijkpark naar het Blekerswegje. Gelukkig zijn niet alle sloopplannen uit die jaren doorgegaan. Huize Hofvliet en de Hofvlietvilla zijn ontsnapt aan de sloopwoede uit de zestiger jaren en na jaren van verpaupering gerestaureerd.
Huize Hofvliet en Nieuw Hofvliet, een karakteristieke villa met rieten kap in landhuisstijl, gebouwd in 1929 naar een ontwerp van de Haagse architect Hendrik Sangster, lagen oorspronkelijk op een eiland in het Zwarte Water.Tussen het eiland en de Katerdijk liep het Smalle Gat.
Dit eiland heeft verschillende namen gehad. Het heette ’Aan de timmerwerf’ toen het 18de-eeuwse huis Hofvliet het middelpunt vormde van een scheepstimmerwerf. De naam Schuttengaerden wordt al in 1598 vermeld, toen het eiland een aanlegplaats voor schuiten was. De naam Hofvliet werd voor het eerst genoemd in een koopakte uit 1748. Later werd het eiland Nietzmaneiland genoemd naar de laatste bewoners, de familie Nietzman, van Huize Hofvliet. Petrus van Loo, eigenaar van de wasdoek- en vloerzeilfabriek De Vogel van Calcar, kocht Hofvliet in 1896. Sindsdien werd het gebied ook wel het eiland van Van Loo genoemd. In 1929 liet Petrus van Loo Nieuw Hofvliet bouwen. Het eiland vormt een mal en contra-mal met het tegenoverliggende Rode Torenplein.
Op het eiland waren ook blekerijen. Het eiland werd door Zwollenaren gebruikt voor het drogen en bleken van de was. Muntmeester Arnoldt van Romunde, die een muntsmelterij Het Blaashuijs. op het eiland had, had een overeenkomst hiervoor gesloten met de blekers.
Huize Hofvliet ligt aan de Katerdijk. De Katerdijk was aan het einde van de negentiende eeuw een dijk met een zandpad van ruim twee meter breed. Aan het begin van de dijk, lag aan de stadskant een bruggetje naar Huize Hofvliet. Het Smalle Gat, wat aan de zuidzijde van Huize Hofvliet lag is in 1972 gedempt voor de aanleg van een verkeersring rond de binnenstad en een afslag van de A 28. De Katerdijk is vernoemd naar Katwolde, een poldergebied waar keuterboertjes ooit hun brood verdienden.
Niet alle groen van het eiland is verdwenen. Er staan nog mooie bomen. Op het eiland broeden onder andere koolmezen, winterkoninkjes en groenlingen. En planten als vingerhelmbloem, speenkruid en fluitenkruid groeien er.