Kritiek op nieuw FC Zwolle stadion

Foto van auteur

Zwolle – “Jullie willen op 26 juli een stadion zien? Jullie zíen op 26 juli een stadion!”, dat zei hoofduitvoerder Hans Franken de afgelopen week in de media. Zaterdagavond heeft heel Nederland, tijdens de live-uitzending van de afscheidswedstrijd van Jaap Stam, kunnen aanschouwen dat het Oosterenkstadion nog niet picobello is.

De wedstrijd werd door overmatige regenval tijdelijk gestaakt. Tijdens de wolkbreuk bleek het nieuwe dak op verschillende plaatsen lek te zijn. Het regenwater kletterde met liters op het publiek neer. Ook klaagden bezoekers, dat de onderste zes rijen van het stadion niet regenvrij zijn. Een andere klacht betreft het aanzicht van het stadion. De tribunes lopen niet door tot de rand van het voetbalveld, waardoor er een minder goede wisselwerking tussen de voetbalspelers en het publiek ontstaat. Ook doet, volgens verschillende supporters, het stadion Oost-europees aan, met de hoge grijze muren langs de lijn. Er was ook een lichtpuntje: de vele regen werd van het kunstgrasveld zeer snel afgevoerd, waardoor de afscheidswedstrijd relatief vlot hervat kon worden.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

61 gedachten over “Kritiek op nieuw FC Zwolle stadion”

 1. oost europees… perfect omschreven! wat een afgrijzelijke stadion! ik kon die wedstrijd echt niet meer aanzien.

  Jammer!! kijk in het vervolg kijken bij andere opjecten en kijk of dat wat is en ga met die aannemer om de tafel zitten.

 2. Warschijnlijk is er niemand die die hoge muren mooi vindt. Oorzaak hiervan kan worden gezocht in het kunstgras. Het was namelijk niet mogelijk een verhoogd veld te realiseren omdat dat tijd nodig heeft om in te klinken. En die tijd was er niet. Ik ben inmiddels wel benieuwd naar de mening van FC Zwolle. Jammer dat er in dit stukje geen hoor en wederhoor is toegepast.

 3. Wat een gezeur!! Allemachtig, het is ook nooit goed!! Dit stadion is geweldig voor Zwolle?? Wat nou aan de rand zitten? De ouwe Johan Cruyff tribune was ook al zo, daar hoorde je toch ook niemand over…. de wisselwerking tussen spelers en het publiek is weg… daar hoorde je afgelopen seizoen ook niemand over! Net als over die grijze muren…. Maar nu ineens gaan al die mensen die weer gratis vand e baas naar de voetbal mogen (want je zal eens een kaartje kopen……) lopen klagen dat ze ver van het veld zitten… in het ouwe stadion zat iedereen ook altijd bovenin… op de ouwe berkumtribune zijn de 1e 8 rijen waarschijnlijk bijna nieuw weggegooid!

  Zwolle zal wel gek zijn om dit stadion weer aan te gaan passen aan al die zeurkousen in Zwolle!

 4. Ben het met je eens hoor Zwolleeder, maar wilde alleen aangeven waarom dit zo gekomen is. Dit wordt namelijk nog wel eens “vergeten”. 😉

 5. @zwolleeder: heb je soms aandelen in die betonbak? in de ruimtes achter de tribune regende het net zo hard binnen als buiten. wat een aanfluiting. de gemeente moet nog maar een paar miljoen gemeenschapsgeld er tegen aangooien. het stadion is net zo lek als het project waar onze burgermeester in den haag trammelant om kreeg.

 6. Ronnie en Bertus,

  Zijn jullie lid van de SP?
  Of hoe heet die partij van Yildirim tegenwoordig.
  Een stadion bouw je niet voor de TV maar voor de mensen in het stadion. Ik ben afgelopen zaterdag voor het eerst in Zwolle geweest bij de voetbal en heb vandaag een seizoenskaart betseld.
  Leuke club met een mooi stadion. Ik zie ze over een paar jaar wel promoveren.

  Groeten,

  Wim

 7. Sprekende bijdrage Wim
  Tja, je heb nou 1x mensen die alles afzeiken in de wereld (zitten er wel veel in Nederland) en mensen die de zon altijd wel ergens zien schijnen 8)

 8. Deze muur was te hoog ontworpen ook toen er nog sprake was van een gewoon grasveld. Publiek hoort vlak aan het veld te zitten, wat mij betreft mag er dan een gracht tussen veld en publiek zitten, omdat in de nederlandse situatie onze overheid wetten helaas niet accoordeerd en nog steeds weigert de volle 100% backing te geven aan BVO’s tegen hooligans.
  Zwitserland met zijn EK heeft het deze zomer nog bewezen ondanks de zware eisen van de UEFA dat het anders kan en mag. In de herinnering zijn nog de ontmoeting tussen de nederlandse spelersvrouwen en de spelers aan de rand van het veld. Was alleen mogelijk vanwege zo’n ontwerp: tribune aan het veld en zonder gracht . Ook in de moderne stadions van Engeland is het weer normaal zelfs een eis, per wet vastgelegd. Jammer dat Nederland en hier dus Zwolle nog niet zo ver is.

 9. Ah zit het em in de wetgeving: het mooiste is idd zo dicht mogelijk op het veld. Denk dat 100% van de voetballiefhebbers dat wenst. da’s zo’n beetje 80% (?) van de 2e Kamer. Ben ik dan te simpel als ik me afvraag waarom waarschijnlijk nog niemand met een wetswijziging bezig is? Of zou dit ook meegenomen zijn in de voetbalwet die nu bij RvS ligt….zeg het maar. Maar bij de FC blijft het zoals het is; ook niet verkeerd vind ik persoonlijk.

 10. Moet zeggen dat de laatsste kritische woorden nog niet gesproken zoijn over het stadion .Wim Terwijk zegt het stadion bouw je niet voor de tv maar beste wim als ze een wedstrijd uitzenden op tv is altijd beter voor de club want dat brengt geld in het laadje ,want die reclame bonzen die de club sponsoren willen ook graag in beeld of heb je dat nog niet begrepen want alleen van de entree gelden kan een club als de FC Zwolle ook niet bestaan .En dan als ze op de tv komen dan wil het zeggen dat daar een goede partij voetbal wordt neergezet die de aandacht vereist of ben ik zo dom .Laat mij dat dan even weten .

 11. als het hem om geld te doen is…
  volgens mij kan je wel drie reclameborden boven elkaar kwijt op die grijze muren 😉 😀

 12. ja jasper gelijk heb je daar kunnen zeker wel drie rijen boven elkaar maar waar haal je zo gauw die spponsor weg voor die reclame .

 13. Wacht eerst maar eens tot het helemaal klaar is en dan kan je pas oordelen vind ik. Misschien zijn ze nog iets van plan!

 14. Zag je hoe mooi dat spandoek voor stam van de tifosi die muur liet ”verdwijnen” is dat niet gewoon ook een optie voor het seizoen?? Dan kunnen ze na de wedstrijd weer gewoon opgerold worden zodat de deuren weer begaanbaar zijn voor de winkels….

  En dat het lek is Bertus, dat komt omdat het dak nog niet met ”dakleer” bedekt was en nog niet helemaal afgewerkt zowel op de noord als op de hoofdtribune dus kom deze herst maar terug als het regent dan zal je zien dat het een stuk minder is tenminste dan moet je niet op de eerste 6 rijen gaan zitten want dan wordt je alsnog nat ( wat ik trouwens erger vind dan die muren)

 15. @ Larry, is dat alle aandacht die het Algemeen Dagblad (van Hugo Borst en kornuiten) aan de FC heeft besteed? Lekker objectief!

 16. Het is mooi dat er eindelijk een nieuw stadion staat, kritiek zal er altijd zijn maar het is duidelijk dat er niet goed over nagedacht is over dit stadion. Waarom steekt het dak geen meter verder over het veld heen? Bij een beetje regenbui zitten de mensen op de eerste rijen niet droog.
  Ook de grijze muur (waar iedereen zich geloof ik aan ergert) had anders gemoeten. Maar het is nog steeds niet af dus wie weet veranderd er nog van alles.

 17. Iedereen die loopt te zeuren of het lekt aan alle kanten. Hebben jullie wel bedacht dat het niet zomaar een regenbuitje was die naar beneden kwam?? Als onder anderen de IJsselalleetunnel (het lek van Pec) al afgesloten was in verband met het water wat een meter hoog stond. Dan kan ik me voorstellen dat een dak lekt, wat er supersnel en nog niet geheel afgwerkt er op ligt. En ja ach Nederlanders meoten nou eenmaal altijd wat te zeuren hebben. Is het te warm is het niet goed, is het te droog is het niet goed en valt er een regenbuitje is het weer niet goed. 😉

 18. Het stadion moest zo goedkoop mogelijk worden zodat het de gemeenschap geen geld kost. Dus dat houd in dat de dakconstructie ook goedkoop is, anders zou het wel 2 meter doorlopen, maar dat kost extra en dat kan niet.

  Jammer maar helaas.

  Eigenlijk is dat een grote blunder, maar het bestuur van Zwolle zit daar niet mee, want we zijn maar supporters.
  >:(

 19. Nu ben ik geen voetballiefhebber, dus kan ik met enige mate objectief reageren, maar die muur kan écht niet zo. Inderdaad geeft het een oostblok-sfeer, het is op televisie al geen gezicht. Dan vraag ik me af welk effect het dan ín het stadion heeft.
  Ik kan geen ander stadion noemen waar ook zo’n muur rond het veld staat, en ik vraag me daarom ook af welke architect dat bedacht heeft en welke mensen dat idee goed hebben gekeurd.

  Over het dak kan ik natuurlijk al helemáál niet oordelen, maar… ja… al die miljoenen, al die jaren voorbereiding, een referendum waarvan de uitslag in de wind wordt geslagen, al die maanden bouwen… Hoe ziet die muur er over 25 jaar uit? En waarom is een gedeelte van de tribune niet overdekt?

  Maar ja, de beste stuurlui staan aan wal en het zal dus allemaal wel een functie hebben. Ofzo.

 20. Het zou fijn zijn als iemand van Weblog Zwolle bij de directeur langsging om te vragen wat de redenen zijn van bovengenoemde ‘problemen’. Ik kan ook legio redenen bedenken waarom het deze opzet is, maar zolang de heren die erover beslist hebben niet uitleggen waarom zij hiervoor gekozen hebben, is het nog altijd gewoon gissen naar wat er gedacht wordt en daar schiet niemand wat mee op.
  Ik vind het stadion mooier geworden dan ik van tevoren verwacht had. Dat er gekozen is voor een hoge muur, vind ik ook niet de mooiste oplossing, maar wie weet blijkt dit wel een heel practische en dan kan ik me er ook in vinden.
  Je kan niet altijd het mooiste van het mooiste doen en dan iedereen tevreden hebben, dus ik zou ook voor functioneel boven mooi gaan.
  Ga ik meestal toch al voor, als ik kijk naar mijn fiets en auto! 😀

 21. En trouwens: over een lek dak weet ik nog een heleboel verhalen uit eigen ervaring en dat was dan een dak dat opgeleverd was volgens de normen!
  Ik denk dat ze blij mochten zijn dat het stadion te gebruiken was de 26e… Nu dan dus niet zeuren achteraf dat er een giga-bui was en dat daarbij de boel niet genoeg droog bleef! Had je het weer maar goed moeten bekijken en je er op moeten kleden. 😮

 22. Trouwens, met objectief bedoel ik dus te zeggen dat ik het voetballen op zich niet heel erg goed volg en dus een reactie gaf op wat ik zag.

  Dat alles nog niet a is, oké, maar het is gewoon waardeloos dat als het regent, de onderste rijen alles over zich heen krijgen terwijl de rijen achter hen lekker droog zitten, het veld helemaal leeg is en jij zelf nergens naartoe kunt.

  Maar die muur blijft gewoon een blunder van de bovenste plank.

 23. Het is al eerder gemeld wat de oorzaak is van die muur, maar ik zal het nogmaals uitleggen.

  De bedoeling was dat het veld een stuk hoger zou komen te liggen dan nu het geval is. Echter door de plaatsing van kunstgras moet de grond eerst een aantal maanden inklinken. Die tijd was er niet. Als de KNVB had willen meewerken door de eerste tien wedstrijden uit te laten spelen had het gekunt. Maar dat mocht niet.

 24. @ Koos
  Wat bedoel je er mee dat de uitslag van het referendum in de wind is geslagen??
  Dat referendum ging over het aantal speelplaatsen in het casino,en volgens de uitkomst van het referendum mochten er niet meer plaatsten komen in het casino,wat ook niet gebeurd dus.
  Gevolg daarvan was dat de bouw wederom vertraging opliep waardoor het veld niet opgehoogd kon worden , wat dus wel de bedoeling is/was.

 25. lekker kort door de bocht marianne, dus die mensen waarbij het huis affikt door een blikseminslag hadden van te voren de brandweer moeten bellen omdat ze zagen dat het slecht weer werd?????????????

  Bovendien was het een eens in de twintig jaar buitje, daar kun je niet op kleden.

 26. Het stadion had vele malen beter gekunt maar ja dan had er geld bij gemoeten van de gemeenschap, dan hadden we hier een hele andere discussie gehad

 27. @Ramon:

  Het ging toch over wel of geen casino, de uitslag was geen casino, maar dat komt er uiteindelijk wel maar dan op kleine(re) schaal? Of vergis ik me nu enorm?

 28. Er waren wel meer onduidelijkheden omtrent het referendum,volgens mij waren er zelfs een heleboel mensen die dachten tegen het stadion te stemmen.

 29. Er zijn een heleboel positieve punten te noemen over het stadion, maar die muur dat kan absoluut zo niet. Het is zo hoog en zo massief rondom aanwezig dat het helaas vele goede dingen van dit stadion wegdrukt, waardoor je toch een tegenstrijdig gevoel krijgt. Zoiets als, moet ik het nu mooi vinden of niet: een haat-liefde verhouding.
  Het veld ophogen is een zeer kostbare operatie, beter ware het de tribune uit te bouwen richting veld. En met een nieuwe -strenge- voetbalwet in de hand moet dat kunnen zelfs zonder gracht. Dan heeft de club optimaal nut(= pecunias) van de investering gedaan door de ontwikkelaar, die wel een hogere zal betekenen voor de FC.

 30. lekker kort door de bocht, Edwin, dat je zegt dat het een eens in de twintig jaar-buitje is en dat je je daarop niet kan kleden….
  Heel sneu dat onder andere mijn buurman drijfnat is geregend, maar dat wil niet zeggen dat je niet een paraplu boven je hoofd kan houden…

 31. Dat het stadion nog niet helemaal klaar was dat wisten we toch allemaal,
  om idd nu al te gaan zeuren omdat er toevallig een buitensporig
  buitje valt waar we een beetje nat van worden…tssss
  Wacht eerst tot het hele stadion gereed is.
  Het was weer eens wat anders, heb mede daardoor best wel lol gehad 😀
  Was blij dat de voetbal weer hervat werd, anders was het wel heel sneu.

  Waar ik niemand over hoor, behalve Larry in een ander topic,
  is de schandalige catering!
  Volkomen verkeerd aangepakt!
  Koffie/frisdrank in dezelfde rijen wachten als de broodjes snack,
  maw, mensen die alleen koffie/drankje wilde, waren dus verplicht te
  wachten tot de mensen met broodjes geholpen werden, dat betekende
  dus dat je bijna een half uur op een kopje koffie kon wachten :s
  En inderdaad, een vat bier was zo leeg dat het, door de drie man
  personeel samen :'( vernieuwd moest worden, wat weer een tijd duurde,
  als dat weer was aangesloten, moesten eerst weer de broodjes
  gemaakt worden….pffff
  Dat hadden ze apart moeten verkopen, dan waren de wachttijden/rijen
  niet zo uit de hand gelopen.
  En dan heb ik het nog niet eens gehad over het onprofessionele
  gedrag van het personeel van Eurest, eentje dan;
  een meneer wilde weglopen nadat hij zijn wisselgeld terug had gekregen,
  meteen draaide hij zich weer om naar die mevrouw die hem had geholpen,
  en liet het wisselgeld wat hij nog in z’n handen had zien en wees haar
  erop dat hij 5 euro tekort had ontvangen.
  Begint ze toch tegen hem uit te vallen dat het niet zo was,
  maar meneer was er van overtuigd.
  Ze trok boos een briefje van 5 uit de kassala en zei;
  “ik weet zeker dat het niet zo is maar voor deze keer zal
  ik het je geven.”
  Die meneer heeft geloof ik nog een minuut flabbergasted naar
  haar staan kijken.

  Ik ben van mening dat Joop het beter gedaan zou hebben…

 32. Diana je hebt een goede suggestie voor FCZwolle/cateraarEurest
  Scheidt de stromen broodjes en dranken vanelkaar en laat deze stromen zich opstellen links en rechts van het verkooppunt. Geef de opstelrij aan met van die verplaatsbare hekjes die ook bij premi?res worden gebruikt. Nu zie je dat de mensen zich opstellen zodanig dat de hele omloop wordt verspert. Het zou ook handig zijn bij grote wedstrijden de initieël voorbestemde ruimten als nog te gebruiken: Dit zijn er twee . Dat maakt dan vier voor zo’n 3300 mensen -Oosttribune situatie- is 800 per verkooppunt. Geeft wat lucht, maar is nog krap.

 33. Ok, ons cateringpunt kende idd een hele lange rij. Maar het personeel leek zo goedkoop mogelijk te moeten. Dat jonge spul kon je dus niets (te langzaam, te ruim tappen) kwalijk nemen. De manager wel volgens mij. Mijn buurman en ik hadden het al over zijn stropdas en uitgestreken pak: “hij zou hier zomaar kunnen helpen”. En verdorie, hij stond evenlater achter de bar. Maar niet te helpen: hij bleef maar lauwe sisi schenken zodat er op eens iets van 25 bekertjes koolzuurarme, lauwe sisi stond. Er werd een paar keer gevraagd: “wie moet er geen bier?”. Elke keer hooguit 2 personen (toen wist nog niemand hoe het smaakte), toch ging de manager verder met andere frisdrank. Toen het vat leeg was bleef hij tegen de wand leunen met de armen over elkaar. heb expres bij hem 4 bier besteld omdat is daar niet weer wilde bestellen. Doodleuk verwees hij naar de broekies….of ik het niet wist. meneer had nog niet in de gaten dat ze echt faalden met elkaar. Een half uur later was ik weer boven. De kezeboer vroeg met een grote smile, of ik soms EVEN wat te drinken was wezen halen.
  Dacht, ik meld alleen maar “drama” anders raak ik niet uitgepraat!

  Wat was er eigenlijk mis met Joop????

 34. Vrees het ook, niet na wat ik geleze heb ZK. Maar op mij kwamen de teksten over Joop nogal onrechtvaardig over, vandaar. Ken zijn catering alleen van de WRZV-hallen. Och, daar vond ik weinig mis mee.

 35. wanneer krijgen we onze 35 euro terug dan? ik krijg allerlei antwoorden maar hoor niks over mijn geld. ik las allerlei excotische namen in de stentor maar heb alleen kaaskoppen gezien. geen ronaldo of gatusso

 36. @ Bertus

  Dus jij wil je geld terug?

  Lekker aso of niet, de opbrengst was voor kika, dus bel daar maar naar toe dat je geld terug wilt.

  Loser!

 37. Ik kan iedereen die niet persé zo stoer hoeft te doen tegen zijn of haar maatjes een Gore-Tex-jas aanraden en dan natuurlijk wel bij regen een kapuchon opzetten h?….

 38. En dan daarbij, heb je het gezien op tv marrianne? Dan zag je daar een mooie geblokte paraplu voorbij komen, helemaal kapot door die regen en wind. Maar ja daar was hij ook niet voor meegenomen toch Edwin 😉 😀 ;D

  Het schijnt dat er onder de noord wel gescheiden verkooppunten waren ( voor broodjes en drinken)

 39. Nee, die paraplu was bedoeld voor het neerknuppelen van irritante *j*x supporters, maar bij de derde supporter was dat ding alweer kapot.
  ;D 😀 😉

 40. Jep, maar ik zie wel vaker als ik mijn jas aan heb met kapuchon op in de stromende regen dat er doorweekte mensen lopen te mopperen… Dus in het stadion zal dat vast niet anders zijn geweest de 26e… Ook al heb ik een hekel aan die warme jas aan hebben, ik heb een grotere hekel aan doorweekt worden door de regen. ;D
  Gelukkig is deze jas aan doen in de regen niet zo erg, want de lucht wordt er goed door gereguleerd.

 41. @Marrianne
  kapuchon is heel stoer, er lopen genoeg met een kapuchon. Vooral als het misgaat heeft iedereen een kauchon op. 😉

 42. leugenaar
  Wil degene die hier reacties plaatst onder mijn naam aub zo snel mogelijk opzouten.
  Ik heb hier niet gereageerd op dit topic en wil dit iedereen meedelen.
  Groeten vanuit Griekenland,
  The Real Zwolleeder.

 43. Als ze dan toch de zaak aan het ‘opleuken’ zijn, moeten ze ook die vervelende deuren uit het zicht laten verdwijnen. Dat zal danwel semipermanent moeten worden uitgevoerd, dan kan de winkel gewoon de volgende dag weer worden bevoorraad.

  Overigens: is dit complex zo’n chique tent dat dit niet even in de vroege ochtend aan de voorzijde kan gebeuren ? Wanneer de klant nog niet kooplustig is, in de vroege uurtjes?

  Ik vraag me echt af waarom die goederen aanvoerstrook per se in het stadion moest liggen, heeft het stadion zeer veel schade berokkend .

 44. wat een negatieve bedoeling
  Wat een negatieve bedoeling zeg hier.
  Ik wil er graag dit van zeggen,jullie krijgen toch wel een supermooi stadion in zwolle.
  menig andere bvo zou zo’n stadion willen hebben.
  En dat gezeik over een grijze muur, bedenk wel dat als er achter die grijze muur geen winkels zaten jullie nog steeds in de oude voetbalbak aan het spelen waren.
  Tegenwoordig is elk stadion multifuntioneel kijk bij groningen, vitesse etc.
  tevens wil de de bouwvakkers die daar werken wel een pluim geven.
  Want wie had begin july gedacht dat de wedstrijd op 26 july kon doorgaan??
  Door lange dagen te maken is het hun toch gelukt om het stadion voor 90% af te hebben.
  Helaas voor alle toeschouwers incl vips kwam er een wolkbreuk, dit heet gewoon overmacht.
  Toch mag ik uit de vele reacties opmaken dat het toch een geweldige voetbalavond was, en laten we niet vergeten dat het voor jaap stam was en de opbrengst voor kika.
  Dus mensen en supporters uit zwolle wees trots op jullie stadion en ga er in grote getalen heen,want nu komen er gem 3000 toeschouwers op af.
  Groeten van een superboer.

 45. Mega ontwerpfout
  Superboer,

  Een symphatiek stukje, maar het gaat niet om de werkinzet van de bouwvakkers (die was perfect), het gaat om die muur die verkeerd geplaatst is. Deze muur had 4-5 meter naar achteren gemoeten en de tribune had er overheen moeten kragen tot zo’n beetje het veld. (zie het nieuwe ADO Den Haag stadion bijvoorbeeld en er zullen meer goede voorbeelden zijn)
  De muur was dan onzichtbaar geweest en de aan-en afvoer eveneens. Voordeel was ook nog geweest dat de vervoerders overdekt hadden kunnen laden en lossen. Wat er nu staat is zeer afkeuringswaardig en eigenlijk een schande. Het lijkt het ontwerp van de eerste de beste ‘krullejongen’ (zo noemden we vroeger een leerling-timmerman) en is een afgestudeerde Delfse ingenieur ( ir. L. Widdershoven) onwaardig. >:(

Reacties zijn gesloten.