GL/DG wil schaapskudde in Zwolle

Foto van auteur

Zwolle – Er zijn veel gemeentes in Nederland die hun bermen en ander groen laten begrazen door schapen. Voorbeelden zijn Emmen, Ter Apel, Winterswijk, Groningen, Nijmegen, Lichtenvoorde, Drachten en Heerenveen,  Door schapen is het groenbeheer in de stad optimaal ecologisch en bijzonder milieuvriendelijk, zegt de fractie van GroenLinks / DeGroenen. “Kleine dieren in het groen worden gespaard en de natuurlijke verspreiding van planten verbetert.”

Uit een telefonisch contact met de locale schaapsherder uit Winterswijk weet de fractie van GroenLinks / DeGroenen dat de schapen een belangrijke attractie zijn voor mensen van binnen en buiten de stad. De herder van de kudde van 250 schapen constateert dat zelfs na twee jaar intensief begrazen de belangstelling van de bewoners voor de schapen onverminderd groot is. Helemaal als er lammetjes in de kudde zijn is het groot feest voor de mensen. Volgens de groene fractie is Zwolle zo langzamerhand ook toe aan het inzetten van schapen bij het kort houden van het groen. Zwolle zal hiermee haar reputatie als groene stad versterken. GL/DG doet B&W de suggestie om het groenbeheer door schaapskuddes de komende tijd serieus te onderzoeken. Naar de mening van GL/DG zal de stad hier groener en leuker van worden.

Door het contact met de schapen ontstaan er allerlei gesprekken tussen de buurtbewoners zodat indirect de sociale cohesie verbetert. En dat de schapen zorgen voor betere verspreiding van zaden blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat in een park in Lichtenvoorde nu wilde orchideën bloeien die daar via de schapen zijn gekomen. Deze zaden zijn daar via de schapenpoep en de schapenvachten terecht gekomen. Bovendien verarmt de grond door het grazen van de schapen, zodat de omstandigheden voor bloeiende planten verbetert.

Schapen zijn kuddedieren. Zij blijven onder begeleiding van een hond tijdens een wandeling goed bij elkaar. Twee jaar geleden werd de schaapskudde in Winterswijk bij een wandeling door de stad nog begeleid door de politie. De ervaring leert dat die politiebegeleiding absoluut niet nodig is. Volstaan kan worden met een korte verkeerscursus voor de herder. Omdat een schaap gebruiksvee is mag het ook op de openbare weg lopen.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

11 gedachten over “GL/DG wil schaapskudde in Zwolle”

 1. Fantastisch idee om dit “gebruiksvee” over onze openbare wegen rond te laten sjokken !!!! GEZELLIG.

  Zullen we ze vanaf aanstaande vrijdag lekker door het centrum laten banjeren ? Dan kunnen ze om mee te starten het McDonald’s afval en andere prut van onze welgemanierde kermisbezoekers oppeuzelen. Als beloning mogen onze wollige vrinden gratis allemaal een keer in de draaimolen. Beeeeee Beee Beeee

  ;D

  Als de kermis voorbij is mogen ze in de tuin van Jan J. Zelle (Hortensiastraat) bivakkeren. Daar staat genoeg onkruid om alle schapen in Nederland een week lang te voeden.

  Kunnen we ook hierover geen hyves openen zodat iedereen zijn suggesties kan deponeren ? ecologischgrasmaaienmetbehulpvangebruiksvee.hyves.nl???

 2. @Dick
  Denk het wel, en tegen ons maar zeggen dat we ons netjes aan de wet moeten houden. Ik snap trouwens niet hoe hij aan zijn huidige baan komt, ik ben ook ambtenaar en heb aan het begin een “verklaring van goed gedrag” moeten overleggen. Dat heeft zo’n vent toch nooit kunnen overleggen?

 3. Ik vermoed dat GL/DG binnenkort tevens een nieuwe slogan voor onze stad gaan introduceren:

  In Zwolle is er altijd wel wat te mekkeren!

 4. Inderdaad stinkt dat zakie aardig Danny. Maar zo’n Gaus is ook volksvertegenwoordiger. Was verdacht van meerdere smerige zakies. Onderandere het slaan van zijn zwangere vrouw, maar is geloof ik niet veroordeeld. Daar zal het wel mee te maken hebben. Dit van Duyvendak kon ook al wel eens verjaard zijn, hij heeft het toch zelf naar buiten gebracht. Nogal veel vermoedens; afwachten maar.

 5. waar?
  Niet voor de hand liggende ideeen moet je nooit op voorhand van de tafel vegen. Ik zou er niet opgekomen zijn.
  Het helpt mij wel me een oordeel te vormen wanneer GroenLinks DeGroenen voorbeelden geven van plekken waar de schapen veilig en ongestoord kunnen worden ingezet. En hoe je na een dag grazen (waar dan ook) de schapen weer bij de schaapskooi krijgt.

 6. Schapen op het droge
  Goed idee, maakt Zwolle een stuk levendiger. Grote groen stroken langs de ijseldijk. Leuke wandelroutes maar schapen erbij maakt het een stuk gezelliger.

 7. Bij de IJsseldijk kan ik me nog wat voorstellen. Al denk ik zelf dat dit in bezit is van de boeren ter plekke.
  Bij bermen denk ik toch meer aan grond in de stad zelf.
  Ik blijf nog steeds zitten met de vraag hoe de schapen van en naar de schaapskooi komen.

Reacties zijn gesloten.