Groen licht voor onderzoek bij De Vogellanden

Foto van auteur

Zwolle – Fysiotherapeut en onderzoeker Lex de Jong van De Vogellanden, centrum voor revalidatie te Zwolle, kan officieel van start gaan met zijn PAESIS-trial. De Medisch Ethische Toetsingscommissie van het Universitair Medisch Centrum Groningen heeft een positief oordeel uitgesproken over het onderzoek, dat zich richt op het effect van een gecombineerde behandeling bij mensen met een beroerte. In Nederland worden zo’n 41.000 mensen per jaar hierdoor getroffen. Op De Vogellanden revalideren per jaar tachtig tot honderd mensen die een beroerte hebben doorgemaakt.

Mensen die een beroerte hebben doorgemaakt, hebben doorgaans een slechte prognose van het herstel van hun armfunctie. Revalidatiemogelijkheden blijven daardoor beperkt. De kans op het ontwikkelen van restverschijnselen, zoals afhankelijkheid in de activiteiten van het dagelijkse leven, schouderpijn en spasticiteit worden groter. Om deze complicaties tegen te gaan, worden verlamde armspieren soms langdurig gerekt (positioning). Maar deze enkelvoudige behandeling heeft slechts een beperkt effect. Tijdens het onderzoek wordt elektrostimulatie aan de behandeling toegevoegd om het effect te proberen te vergroten en daarmee de restverschijnselen voor revalidanten te verminderen.

Lex de Jong zal de komende drie jaar bezig zijn met dit onderzoek, waarop hij hoopt te promoveren. Revalidatiearts Erwin Baars van De Vogellanden is als onafhankelijk arts betrokken bij het onderzoek. Het onderzoek wordt mogelijk gemaakt dankzij de subsidie van Fonds Nuts Ohra.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)