VVD Deventer: “Zwolle heeft Deventer een oor aangenaaid en lacht zich ondertussen kapot”

Foto van auteur

Foto: Peter Denekamp

Zwolle – “Zwolle heeft Deventer een oor aangenaaid.” Dat vindt VVD Deventer. Deventer gaat windmolens bouwen voor Zwolle. Zoveel is duidelijk geworden nu het onderhandelingsresultaat van het Deventer college met alle andere gemeenten van het samenwerkingsverband Regionale Energie Strategie (RES) West Overijssel openbaar is geworden.

VVD Deventer vindt dit onbegrijpelijk. “Het college heeft zich een oor laten aannaaien door Zwolle,” aldus VVD-raadslid Harm Korendijk. “Natuurlijk moeten we als Deventer onze verantwoordelijkheid nemen. Dat betekent dat we als gemeente de duurzame energie zouden moeten opwekken die recht doet aan het aantal inwoners. Volgens de berekeningen van de gemeente zou een bod van 179 gWh dan gepast zijn voor Deventer en niet 212, zoals het college wil. Deventer maakt het zichzelf hierdoor onnodig moeilijk. Deventer wekt zelfs een dikke twintig procent meer energie op dan nodig op basis van het aantal inwoners en Zwolle met 130.000 inwoners juist ruim twintig procent minder dan ze zouden moeten.”

Het bod wat de Deventenaren nu uitbrengen is nog een concept: “Maar zodra het een definitief bod wordt, kunnen andere gemeenten en het Rijk ons daaraan houden. En hoe groter wij het bod maken, hoe minder ruimte wij straks hebben om nee te zeggen tegen windmolens en zonneparken als er geen draagvlak in de buurt is. Want als we niet voldoen aan ons eigen bod, legt het Rijk het ons gewoon op. En in Zwolle lachen ze zich intussen kapot.”

Volgens Korendijk is het dan ook veel verstandiger om het bod te beperken tot 179 gWh. “Dat is al een gigantische opgave, zeker gezien de grote hoeveelheid beschermde natuurgebieden. Daarnaast hebben we best veel inwoners ten opzichte van de hoeveelheid grond, dus ook dan wordt het al passen en meten. Mocht blijken dat we toch meer kunnen leveren, dan kan dat gewoon. Wat echter niet kan, is minder leveren dan je hebt beloofd. Verstandiger is daarom laag inzetten.”