GL/DG wil uitzetting asielzoekers voorkomen

Foto van auteur

Afgelopen donderdag heeft de nieuwe Tweede Kamer een motie aangenomen waarin het kabinet gevraagd wordt uitzettingen van asielzoekers die voor 1 april 2001 in het land kwamen te stoppen tot hierover een nieuw regeringsbeleid is. Onze huidige demissionaire minister lijkt niet van plan te zijn om deze motie uit te voeren. Wat de regering definitief gaat doen, zal de komende week blijken. In de geest van de motie van de Tweede Kamer heeft de politie van Twente besloten voorlopig geen asielzoekers uit te zetten die langer dan vijf jaar in Nederland zijn. Dit besluit is genomen op verzoek van elf Twentse burgemeesters.

Ook GroenLinks/De Groenen in Zwolle zou graag zien dat er in de komende maanden geen onomkeerbare beslissingen worden genomen als het asielzoekers betreft die hier voor de invoering van de nieuwe Vreemdelingenwet op 1 april 2001 asiel hebben aangevraagd in Nederland. Naar aanleiding van het standpunt van de politie Twente om voorlopig geen vreemdelingen uit te zetten, vraagt GL/DG het  college van Zwolle om in overleg te treden met de politie en ook hier te bespreken niet tot uitzetting van de bedoelde groep te komen.

GroenLinks / De Groenen verzoekt he tcollege dringend om een gesprek met het politiekorps IJsselland aan te gaan met als doel de uitzetting en in bewaring stelling van asielzoekers in Zwolle die vallen onder de ‘oude’ Vreemdelingenwet op te schorten in afwachting van definitieve besluitvorming over een Generaal Pardon.

Gezien de actualiteit van dit verzoek vraagt GL/DG om een spoedig antwoord van het college.

2 gedachten over “GL/DG wil uitzetting asielzoekers voorkomen”

 1. Uit De Stentor:

  IND mag asielzoeker niet uitzetten

  ZWOLLE (ANP) – De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) mag een uitgeprocedeerde asielzoeker dinsdag niet uitzetten. Dat heeft de vreemdelingenkamer van de rechtbank in Zwolle maandag bepaald.

  Volgens de rechter is het niet uitgesloten dat de man â??˽onder de reikwijdte van de motie over het door de Tweede Kamer gewilde generaal pardon valtâ????.
  De Tweede Kamer debatteert dinsdagavond over een pardonregeling voor uitgeprocedeerde asielzoekers die voor april 2001 Nederland binnenkwamen. Minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken) heeft als gebaar naar de Kamer beloofd dat er tot het debat geen mensen worden uitgezet die vallen onder het project Terugkeer.
  Toch kreeg K?¶se van de IND een schriftelijke bevestiging dat zijn cli?«nt, die sinds 7 november in vreemdelingenbewaring zit om te worden uitgezet, dinsdagochtend op het vliegtuig naar zijn geboorteland Turkije zou worden gezet.
  De man verblijft sinds november 2000 in Nederland. Hij was in Turkije principieel dienstweigeraar en komt volgens K?¶se bij terugkeer in grote problemen.

Reacties zijn gesloten.