Thuis stilstaan bij 4 en 5 mei, hoe doe je dat?

Foto van auteur

Foto: Peter Denekamp

Zwolle – Ook in Overijssel maken we 4 en 5 mei thuis mee. We staan alleen, maar toch samen, stil bij beide dagen. Het nationaal Comité 4 en 5 mei roept iedereen vanuit huis mee te doen; hang de vlag uit, speel mee, zing mee, neem stilte in acht, kijk tv en spreek over vrijheid.

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei in de avond hangt de Nederlandse vlag halfstok. Dit jaar roept het comité Nederlanders op om niet alleen na 18.00 uur, maar gedurende de gehele dag de vlag halfstok te hangen.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei nodigt geoefende bespelers van blaasinstrumenten uit om tijdens de Nationale Herdenking het taptoe-signaal vanuit huis mee te spelen. Het basis tempo van het signaal is 120. Het begin en het einde van het signaal worden echter in een langzamer tempo gespeeld. Het Nationaal Comité adviseert alle blazers om exact om 19:58 uur en 30 seconden te beginnen. Daarna volgen de twee minuten stilte. De bladmuziek voor verschillende blaasinstrumenten is hier te downloaden.

In de nacht van 4 op 5 mei wordt het Vrijheidsvuur ontstoken in Wageningen. Daarvoor al worden fakkels met dit vuur vanuit Wageningen verspreid over alle provincies. Die verspreiding gebeurt door 14 mensen uit de reeks van 75 personen met familieverhalen die gerelateerd zijn aan de Tweede Wereldoorlog.

Op 4 mei vanaf 21:00 uur ontsteken we daarom thuis of op het werk ons eigen Vrijheidsvuur; een vuur, een vlam, een fakkel, een kaars, een lichtje óf digitaal. Iedereen geeft het vuur digitaal door aan onze vrienden en familie, die dat op hun beurt ook weer doen. Het échte vuur kun je thuis achter het raam of in de tuin zetten.

Samen zetten we Nederland in het licht, denken aan de prijs die is betaald voor onze vrijheid én aan wat wij zelf kunnen doen om die vrijheid te bewaken. Aan wie geef jij het #Vrijheidsvuur door?

Op 5 mei wordt Nederland, net als ieder jaar, opgeroepen om de gehele dag de vlag uit te hangen.