ChristenUnie, GroenLinks en D66 stellen vragen over lozing drainagewater op de IJssel

Foto van auteur

Foto: Wim Eikelboom

Zwolle – De ChristenUnie stelt samen met GroenLinks en D66 vragen aan het Zwolse college over de lozing van drainagewater op de IJssel. ProRail is al begonnen met de lozing voordat er een vergunning door Rijkswaterstaat is afgegeven, stellen deze partijen.

In 2019 is ProRail ook al aangesproken op het plaatsen van een afwateringsbuis in de Zwolse uiterwaarden zonder vergunning. Het lozen van het drainagewater op de IJssel, voordat de vergunning is afgegeven, is volgens ProRail afgestemd met de gemeente Zwolle en Rijkswaterstaat.

Vorige week is bekendgemaakt op de website van Zwollenaar en IJssel-liefhebber Wim Eikelboom dat ProRail weer water van het rangeerterrein loost op de IJssel bij Zwolle, zonder dat daarvoor al een vergunning is afgegeven.

Hoe is dat te rechtvaardigen, vragen de ChristenUnie en de ander twee partijen zich af. Burgers moeten immers ook wachten totdat hun vergunning is afgegeven. De ChristenUnie wil weten welke risico’s worden gelopen door via een 30 jaar oude buis drainagewater van het rangeerterrein naar de IJssel te transporteren, dwars door de Zwolse uiterwaarden, die een waardevol Natura 2000 gebied zijn. Welke schade kan deze lozing aan het milieu veroorzaken? Is de mate van verontreiniging van het drainagewater acceptabel voor lozing in de IJssel?

Jacob Raap van de ChristenUnie: “Ook vragen wij ons af hoe het toezicht op dit soort werkzaamheden geregeld is en waar dat mogelijk beter kan. De ChristenUnie, GroenLinks en D66 zijn bezorgd of de bescherming van natuur hier in goede handen is. Daarom stellen we deze vragen aan het Zwolse college.”