Man veroordeeld voor inbraak en pogingen tot inbraak in Zwolle

Foto van auteur

Foto: Rechtspraak

Zwolle – De rechtbank Overijssel heeft een 37-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden voor het plegen van twee inbraken en twee pogingen tot inbraak in Zwolle. Ook moet hij een schadevergoeding betalen van 550 euro aan een gedupeerde voor schade aangericht bij een inbraak.

De inbraken en pogingen daartoe vonden plaats in Zwolle in november 2019. Het betreft woningen en een bedrijfspand. Direct na een poging tot inbraak in een woning in Zwolle op 24 november rond 23.15 uur werd de dader gearresteerd door de politie. Dit gebeurde nadat de bewoner de politie had gebeld, toen hij hoorde dat een venster van zijn huis werd geforceerd.

De dader heeft een fors strafblad met een reeks aan veroordelingen wegens inbraak en diefstal. De rechtbank oordeelde dat de dader een onverbeterlijke inbreker is die zich niets aantrekt van de impact en materiële schade die de slachtoffers door zijn brutale optreden oplopen. Hij is uitsluitend gericht op zijn eigen gewin, staat te lezen in het rechtbankvonnis.

De rechtbank verklaart in het vonnis dat de verdachte eerder kansen gehad heeft om zijn criminele loopbaan te beëindigen, onder meer door verblijf in een inrichting voor stelselmatige daders. Ook heeft hij zich onttrokken aan ‘begeleid wonen of maatschappelijke opvang’.

De rechtbank oordeelde dat het station van de hulpverlening in combinatie met een voorwaardelijke gevangenisstraf is gepasseerd. Daarom werd aan de verdachte een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 18 maanden gegeven, met aftrek van het voorarrest.