Levend schilderij van Jan Voerman langs de IJssel

Foto: Ingezonden foto

Een grote schilderijlijst brengt IJsselschilder Jan Voerman tot leven aan de oever van de IJssel tussen Zwolle en Hattem.

De schilderijlijst van drie bij twee meter is geplaatst op het Voerman Struinpad in de Schellerwaarden aan de Zwolse kant. Het laat de uitsnede zien zoals de bekende IJssel-schilder het veel vastlegde: de rivier, het silhouet van de kerktoren en Dijkpoort van Hattem en een royale lucht.

Het levend Voerman-schilderij staat hier tot september en is een initiatief van IJssel-liefhebber Wim Eikelboom uit Zwolle. Hij is maker van de podcast Rivierverhalen en bedenker van het Voerman Struinpad. “Deze lijst langs het wandelpad bepaalt je bij de essentie van de schilderijen van Jan Voerman, die zich kenmerken door een lage horizon en fraaie wolkenluchten langs de IJssel. Die luchten doen zich nog altijd voor en de rivier stroomt precies zoals honderd jaar geleden toen Voerman hier schilderde, inclusief de koeien aan de oever.”

De Zwolse houtkunstenaar Edward Otten heeft de lijst ontworpen en aangebracht.

Voerman schilderde van 1889 tot 1940 vanuit zijn woonplaats Hattem het IJssellandschap. Hij kreeg er landelijke bekendheid mee en zijn Voermanluchten zijn spreekwoordelijk geworden.

Samen met IJssel-schilder Sjoerdtje Hak uit Herxen verzorgde Wim Eikelboom vrijdag een IJssel-workshop aan kinderen van groep 7 van De Octopus in Zwolle-Zuid. “Sjoerdtje leerde hen met houtskool het landschap schilderen. En ik vertelde de kinderen over de IJssel. Zo maken we kinderen uit onze buurt bewust van de schoonheid van het rivierlandschap om de hoek en hoe belangrijk het is om daar zuinig op te zijn”, aldus Wim.

Voor wandelaars op het Voerman Struinpad is er ook een speciale podcast over het leven en werk van Jan Voerman met de titel ‘Wandelen in de wolken’. Peter van Bruggen is de verteller. Van Bruggen is de bekende radiomaker die onlangs een oeuvreprijs kreeg vanwege zijn grote verdiensten voor het radiovak.

Foto's 2
Levend schilderij van Jan Voerman langs de IJssel - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto
Levend schilderij van Jan Voerman langs de IJssel - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)