Geld voor een groene buurt in Zwolle

Foto van auteur

Zwolle – Op donderdag 2 juli kunnen buren, buurttuinen, verzorgingshuizen, sportclubs en andere maatschappelijke initiatieven met ondersteuning van Groene Loper Zwolle financiën aanvragen bij Het Oranje Fonds.

Deze financiën kunnen zij inzetten om tijdens Burendag in september de omgeving te vergroenen. Denk hierbij aan boomspiegels, geveltuinen, bankjes, een buurttuin, insectenhotel of fruitbomen. Geïnteresseerden kunnen een afspraak maken om tussen 16.00 en 21.00 uur corona-proof binnen te lopen bij de Creatieve Coöperatie. Het is ook mogelijk een digitale afspraak te maken voor online hulp bij je aanvraag.

Op beide manieren helpt Groene Loper Zwolle je bij het invullen van de benodigde formulieren. Daarnaast krijgen buurtinitiatieven die tijdens Burendag hun straat of buurt vergroenen van Groene Loper Zwolle een tas met 40 biologische bloembollen. Niet alleen organisaties, maar ook buurtinitiatieven zonder rechtsvorm zijn welkom. Meer informatie en een link om je aan te melden staat op www.groeneloperzwolle.nl/burendag.

Burendag is een jaarlijks terugkerend feest dat je samen viert met je buren en de buurt op de 4e zaterdag in september. In 2020 vieren we Burendag op 26 september. Het is een dag waarop je gezellig samen komt en waarbij veel mensen iets goeds doen voor elkaar en de buurt. Denk aan samen koken, samen sporten, de speeltuin opknappen, maar ook het planten van nieuwe struiken, bomen of bloembollen valt hieronder. Groene Loper Zwolle wil graag bewoners betrekken bij hun eigen groene leefomgeving en ondersteunt initiatieven die een aanvraag willen doen om tijdens Burendag de straat of buurt te vergroenen.

Iedereen kan via www.burendag.nl een aanvraag tot 350 euro indienen bij Het Oranje Fonds om tijdens Burendag een activiteit te organiseren. Wil je als buurtinitiatief dit geld inzetten voor het vergroenen van je straat of buurt, en wil je graag hulp bij de aanvraag? Kom dan op donderdag 2 juli tussen 16.00 en 21.00 uur naar de Creatieve Coöperatie (Esdoornstraat 3, Zwolle). Het kernteam van Groene Loper Zwolle staat met laptops, soep en een drankje klaar om samen met jou de aanvraag in te vullen. Uiteraard nemen we maatregelen om dit corona-proof te kunnen doen. Daarom is het ook nodig om je vooraf aan te melden via www.groeneloperzwolle.nl/burendag. Via deze website is het ook is het mogelijk om een digitale afspraak te maken voor online hulp bij je aanvraag.

Buurtinitiatieven die tijdens Burendag hun straat of buurt willen vergroenen, krijgen van Groene Loper Zwolle een tas met 40 biologische bloembollen. Deze bloembollen zijn goed voor bijen en vlinders. Wil jouw initiatief meer biologische bloembollen? Groene Loper Zwolle heeft een aanbieding geregeld: een uitgebreid biologisch bloembollenpakket met 1.000 bloembollen voor 120 euro (de winkelwaarde is ruim 400 euro). Er is ook de mogelijkheid om een half pakket van 500 of een kwart pakket van 250 bloembollen te bestellen. Initiatieven kunnen er voor kiezen deze bloembollen onderdeel te laten zijn van hun aanvraag. Deze bloembollen worden in de week van Burendag bij je gebracht.

In het najaar komt Groene Loper Zwolle met een nieuwe actie: dankzij provincie Overijssel hebben we 110 bomen beschikbaar voor groene initiatieven uit Zwolle. Provincie Overijssel heeft namelijk als ambitie 1,1 miljoen bomen te planten in de provincie, voor elke inwoner één. Er is keus uit een hele lijst met bomen, waaronder fruitbomen. Weet jij een mooie plek voor een boom? Wil je meer informatie of je alvast aanmelden? Maak ook dan een afspraak voor 2 juli.

De groene burendag is één van de activiteiten die Groene Loper Zwolle organiseert om bewoners te betrekken bij hun eigen groene leefomgeving. Het idee is dat betrokkenheid bij de natuur, duurzaam handelen en zorgzaam omgaan met de natuur stimuleert en zo bijdraagt aan de kwaliteit van de natuur en het landschap in en rond Zwolle. Groene Loper Zwolle wordt ondersteund door gemeente Zwolle en het programma Natuur voor Elkaar (provincie Overijssel).