Celstraf voor Zwollenaar met Uzi en pistolen in huis

Foto van auteur

Foto: Rechtspraak

Zwolle – Een 34-jarige man uit Zwolle is dinsdag wegens verboden wapenbezit veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijftien maanden. In zijn woning zijn diverse vuurwapens en een grote hoeveelheid munitie aangetroffen. Ook is hij veroordeeld voor het telen van 35 hennepplanten.

Bij een doorzoeking op 22 september 2019 in de woning van de Zwollenaar, vond de politie een Uzi-pistoolmitrailleur, een pistool, een geweer, ruim 1500 scherpe patronen plus twee geluidsdempers. Ook werd een geldbedrag van 8700 euro in beslag genomen.

De officier van justitie stelt in zijn aanklacht dat het ongecontroleerde bezit van vuurwapens bij burgers gevoelens van onveiligheid teweegbrengt. Vuurwapenbezit leidt niet zelden tot het ondeskundig gebruik ervan, zegt de officier, met mogelijk ernstige gevolgen voor anderen. Aan het verboden wapenbezit wordt dan ook zwaar getild. Door wapens te kopen zonder vergunning houdt men bovendien de illegale handel in stand, aldus de officier. Tevens wordt de man veroordeeld voor het telen van 35 hennepplanten.

De man is in het verleden meerdere keren met justitie in aanraking gekomen, maar is in de afgelopen vijf jaar niet meer veroordeeld voor strafbare feiten. De rechter veroordeelt de man tot een gevangenisstraf van vijftien maanden, met aftrek van voorarrest. De rechter bepaalde dat het in beslag genomen geldbedrag van 8700 euro aan de man moet worden teruggegeven.