16 Jaar geëist voor woonbootmoord

Foto van auteur

Zwolle – De officier van justitie heeft dinsdag voor de rechtbank in Zwolle tegen beide verdachten in de zogenoemde woonbootmoordzaak zestien jaar cel geëist. Volgens de aanklager is bewezen dat zij verantwoordelijk zijn voor de moord. De beide zwagers, de 31-jarige Eddy H. en de 39-jarige Henk S. uit Vroomshoop, hebben volgens hem in de nacht van 14 op 15 maart 2007 de 53-jarige Jan Karsten op zijn woonboot in Zwolle van het leven beroofd.

De man werd met een mes en met een schroevendraaier 36 keer in zijn lichaam geraakt, bleek dinsdag tijdens de rechtszitting. ,,Hij is uiteindelijk doodgebloed,” aldus de officier. De politie tastte aanvankelijk in het duister over het motief voor de moord. Het slachtoffer leidde een teruggetrokken bestaan, was niet rijk en had geen criminele achtergrond. ,,Juist dat onverwachte maakte de impact van zijn dood in Zwolle zo groot,” meende de aanklager. Er werden meerdere verdachten opgepakt, van wie  één zelfs werd overgevlogen uit Noord-Ierland. (Bron A.D )

Een tip van een bekende van de familie in maart dit jaar bracht de politie op het spoor van het duo. De vrouw van Henk S. zou circa vijftien jaar terug als kind zijn misbruikt door het latere slachtoffer. Dit vermoeden was er al, maar ze zou op de avond van de moord haar man details hebben verstrekt die hem woedend maakte. Ook Eddy H. zou ‘ervaringen’ met Karsten hebben gehad, aldus zijn advocaat. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) reed het tweetal daarop naar de woonboot, braken in en overvielen Karsten in zijn slaapkamer. De beide wapens zijn later bij Dalfsen in de Vecht gegooid.

Beide verdachten hebben bekend naar Karsten te zijn gereden om hem ‘een lesje te leren’. Ze hebben ook bekend op hem ingestoken te hebben. De raadslieden van het duo betwijfelen echter of er wel sprake was van voorbedachte rade. Uitspraak 30 september.

14 gedachten over “16 Jaar geëist voor woonbootmoord”

 1. Pfffff, geeist!!! dat wordt waarschijnlijk weer zo’n bullshit strafje van een paar jaartjes.
  willem propagandeert de doodstraf. oog om oog tand om tand!

 2. het lijkt erop alsof alle krantenbezorgers vogelvrij zijn verklaart. ik denk dat deze mannen een kleine danwel lichte straf zullen krjigeb. zo gaat dat hier in nederland.

 3. Voor eigen rechter gespeeld dus. Hoe ernstig zijn dan de daden geweest? Zonder bewijs geen “ontlastende feiten” lijkt me.
  Interessant, had ik in eerste instantie niet gelezen.

  De vrouw van Henk S. zou circa vijftien jaar terug als kind zijn misbruikt door het latere slachtoffer. Dit vermoeden was er al, maar ze zou op de avond van de moord haar man details hebben verstrekt die hem woedend maakte. Ook Eddy H. zou ‘ervaringen’ met Karsten hebben gehad, aldus zijn advocaat.

 4. Een straf van minimaal twintig jaar en tbs lijkt mij op z’n plaats. En voor Henk S. levenslang zonder kans op vervroegde vrijlating! Het feit alleen al dat ie zei: “ik ken hem niet, dus waarom zou ik spijt hebben van wat ik heb gedaan”, dat zegt mij genoeg:moord met voorbedachte rade. 15 Jaar geleden is er volgens de vrouw van Henk S. iets onzedelijks gebeurd, 15 jaar geleden!!! Is wel makkelijk hé, om daar nu mee aan te komen! Janneman kan niet meer zeggen of het wel of niet waar is. Zijn reactie zul je nooit meer horen! Maar er kan wel iets gedaan worden aan het tuig wat hem van het leven heeft beroofd. Opsluiten en nooit meer loslaten!!!! >:( >:( >:(

 5. Opvallend: Peperbus’ vette kop op de voorpagina:

  MOORD WAS AFREKENING

  Vervolgens lees ik alleen “Het motief bleek een afrekening vanwege ……. ZOU HEBBEN GEMAAKT….” Hoe afschuwelijk alles ook is.
  Het is nog niet bewezen…. De Telegraf had het niet “beter” kunnen brengen :'( Er wordt verderop nog over vermeend misbruik gesproken—uitspraak 30/9

  PS Als dit realistische verhaal klopt, waarom hebben ze zich dan niet eerder gemeld?

 6. Toch nog wat vragen:
  Vraag mij nog wel even af of dit zijspoor van het vermelden van misbruik niet meer dan een goedkope truc is om de eis van TBS te omzeilen?
  In Belgie geven ze 20 jaar voor zo’n zinloze moord, waarom blijven wij steken op 16?
  Met 36 messteken ben je niet meer iemand een lesje aan het leren, maar ben je aan het slachten! Als ik in de media dan lees “Ik ken hem niet dus waarom zou ik het erg vinden” of zoiets doet mij toch wel denken dat een onderzoek in het Pieter Baan centrum?
  “met een slok op”vind ik al helemaal een zinloze kreet aangezien de mannen wel auto konden rijden en een boot op konden klimmen/sluipen.
  Totaal 36 keer steken en worstelen vergt nog al wat tijd en twee mannen die dit dan dit in een roes van kwaadheid zouden doen hebben dan elk op geen enkel moment gedacht van “het is goed”, hij heeft zijn lesje geleerd”?
  Ik hoop dat er een onderzoek komt die nauwkeurig kan bepalen wat er zich daar heeft afgespeeld om zo deze beesten maar voorgoed achter talies te gooien.

 7. Deze post heeft na 12 jaar niets in waarde ingeboet nu Henk S , inmiddels vrij na gevangenisstraf met aftrek, op de vlucht voor de politie onder invloed n woning is binnengereden. Ik denk dat we nu wel mogen concluderen dat behandeling geen overbodige luxe was geweest.

Reacties zijn gesloten.