Het weer: Koele maandag met uitzicht op zomerhitte

Foto van auteur

Vijverbergweg
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Maandag is een tamelijk koele augustusdag met veel bewolking boven Zwolle. De wolkenlagen dempen de zonnestraling effectief. In de vroege ochtend hangen er mogelijk fotogenieke mistbanken. De temperatuur is dan ongeveer 11 graden. Daar komt wel wat bij, maar de eindstand is maandag een tegenvallende 21 graden.

In de middag en begin van de avond maakt Zwolle kans op een bui, die mogelijk stevig tekeergaat. Denk aan hagel en onweer. Er is weinig wind, eerst uit het zuiden en in de loop van de dag via het westen draaiend naar het noorden. Uit die richting hoef je geen zomerwarmte te verwachten. In de nacht naar dinsdag wordt de bewolking dunner en koelt het af naar 10 graden. ‘s Nachts baadt Zwolle in het licht van de volle maan.

Dinsdag smokkelen we er in de middag een graadje bij: 22 graden. En het blijft droog. De wolken laten ruimte voor de zon en grote stukken blauwe lucht boven de stad.

De gierzwaluwen, die in de afgelopen maanden over Zwolle scheerden, zijn alweer naar het zuiden vertrokken. Reden om in weemoed te vervallen over een reeds vervlogen zomer?

Nee, integendeel. Het lijkt er steeds sterker op dat de zomer in de tweede helft van komende week zelfs flink op stoom komt. Vanaf woensdag begint een opwarmactie die weleens zou kunnen escaleren tot een hittegolf.

Woensdag start de eerste opwarmfase met een maximumtemperatuur van tegen de 30 graden Celsius in Zwolle. Vanaf donderdag wordt onder blakerende zonneschijn de grens van 30 graden waarschijnlijk overschreden. Deze tropische hitte staat elk dag, tot en met volgende week maandag, op het programma volgens de huidige berekeningen. Lucht je huis maar flink, nu het nog kan.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)