Zwolle – Meraki Theaterproducties uit Zwolle lanceert een gloednieuwe podcastserie genaamd ‘Postcast’. Elise Doll gaat samen met Silas Neumann en Nikki Manuputty op zoek naar de geschiedenis van de Indische grootvader van Elise en de Molukse grootouders van Nikki.
In deze podcasts worden brieven van Indische Nederlanders en Molukkers over of uit de Tweede Wereldoorlog, de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog en repatriëring besproken. In de achtdelige podcastserie gaan de theatermakers in gesprek met wisselende gasten waaronder ontvangers van de brieven, nazaten, historici, schrijvers en bestuursleden van diverse Indische en Molukse organisaties.
De podcastserie vormt het vooronderzoek voor theatervoorstelling Rumah Saya (Mijn Thuis), die in 2021 in première gaat. De eerste Postcast staat in het teken van herdenken en is opgenomen in Museum Sophiahof (van Indië tot nu) in Den Haag. Deze is vanaf 15 augustus, de Nationale Herdenking, gratis te beluisteren via Spotify en YouTube.
Op zaterdag 15 augustus 2020 is het 75 jaar geleden dat er met de capitulatie van Japan een officieel einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in het voormalig Nederlands-Indië. Op 17 augustus 1945 riep Soekarno de onafhankelijke staat Indonesië uit. Dit was het begin van de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog. Tijdens de repatriëring die volgde kwamen ruim 300.000 Indische Nederlanders en 12.500 Molukkers naar Nederland.
Tegenwoordig leven er naar schatting tussen de 1,2 en 2 miljoen Indische Nederlanders in Nederland. Onder hen ook theatermaakster Elise Doll, wiens grootvader in verschillende Japanse interneringskampen heeft gezeten, van wie haar overgrootvader daar het leven liet en haar grootmoeder in een vrouwenkamp zat.
“Er werd, zoals bij vele families met dezelfde geschiedenis, bij mijn vader thuis niet gepraat over Indië. Juist nu ik ouder word en op zoek ga naar mijn eigen identiteit komen de vragen. Waar heeft mijn opa precies gezeten? Wat heeft hij meegemaakt en hoe heeft hij dit overleefd? Hoe heeft hij mijn overgrootmoeder na de Tweede Wereldoorlog gevonden? Hoe was het voor hen om in Nederland te moeten wonen? Ik kan het mijn opa niet meer vragen, hij is helaas in 2006 overleden. Ik hoop middels de Postcast in de buurt van antwoorden op deze vragen te komen. Daarnaast hoop ik dat Postcast en Rumah Saya (Mijn Thuis) bijdraagt aan de erkenning van de gebeurtenissen en alle betrokkenen,” Aldus Elise Doll.
Postcast wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van VWS, Vfonds, VSBfonds en Cultuur en Kwaliteit Zwolle.