Het weer: Blakerende zonneschijn en zeer warm

Foto van auteur

Luttenbergstraat
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Donderdag ligt Zwolle in de felle, blakerende zonneschijn. De lucht is blauw met vooral ‘s morgens nog enkele witte wolkensluiers. Rond zonsopkomst om zes uur is het met ongeveer 15 graden nog heerlijk koel, maar het kwik loopt rap op. We verwachten in de middag 33 graden.

Een tropische temperatuur, gelukkig met een vrij lage luchtvochtigheid tot 40% ’s middags. Dat maakt dat de hitte droog en niet benauwd aanvoelt. De wind is nauwelijks verkoelend, want die waait slechts zwakjes uit zuidelijke richtingen. In de avond nacht draaiend via noordwest en noord naar het oosten. Houdt deze hitte aan?

Ja, de rest van de week wordt elke dag een middagtemperatuur tussen 30 en 35 graden berekend voor de regio Zwolle. De eerder aangekondigde temperatuurdip op zondag is onwaarschijnlijker geworden op de weerkaarten. Ook dan zit 30 graden of meer er nog in hier. De tropenhitte houdt volgens de meeste weermodellen ook volgende week stand. Misschien dat het dan wel tot een enkele onweersbui komt.

Dit is het punt in het weerbericht waarop wij plechtig moeten vermelden dat de maximumtemperatuur op woensdag gemeten door het officiële regionale KNMI-station Heino 28,2 °Celsius was. Dit telt als een zomerse dag (25+), maar niet als een tropische (30+).

Zoals wel vaker, was de maximumtemperatuur gemeld door Heino enkele graden lager dan in Zwolle werd gemeten. Liever richten wij ons op de temperaturen die binnen de stad Zwolle worden gemeten en ervaren. Ons weerstation in Dieze-Centrum meldde woensdag rond 18.00 uur een waarde van 30,1 °Celsius. Hiermee was de eerste zomerse dag van de week in Zwolle meteen ook een tropische dag.

Donderdag activeert het RIVM het Nationaal Hitteplan. Hierin staan de bekende waarschuwingen en adviezen, zoals voldoende drinken, schaduw opzoeken en lichamelijke inspanning in de middag en vroege avond beperken.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)