Kritiek op ontwerp nieuwe rechtbank

Foto van auteur

De architect van de nieuwe rechtbank in Zwolle is niet van plan het ontwerp aan te passen. De Vereniging Vrienden van de Stadskern Zwolle heeft daarom gevraagd.

 

Volgens de vereniging is aan het gebouw zelf niet te zien dat het een rechtbank is. Daarom wil de vereniging dat het ontwerp voor de gevel aangepast wordt. De architect is verbaasd over de kritiek. Volgens hem was de vereniging juist heel erg enthousiast toen het plan werd gepresenteerd. Ook zegt hij dat je aan het gebouw wel degelijk kunt zien dat het een rechtbank is.

Bron: RTV Oost

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

5 gedachten over “Kritiek op ontwerp nieuwe rechtbank”

 1. Wat een gezeur om niets. Het pand is niet herkenbaar als rechtbank…….te droevig voor woorden. Zijn de gedoogde portocabins achter de WRZV-hallen herkenbaar als opvang? En de portocabins aan de Pannenkoekendijk? Is Eureka of de Balie herkenbaar als eetcaf?©? Waar gaat dit over beste vrienden?

 2. Het nieuwe ontwerp van architect Rob Hootsmans voor uitbreiding van de rechtbank aan de Luttenbergstraat kan rekenen op enthousiasme bij de Vrienden van de Stadskern. Al maakt de vereniging ?©?©n kanttekening. De gevel is wel erg gewoontjes. â??˽Het moet voorbijgangers duidelijk zijn dat in dit gebouw iets bijzonders gebeurtâ????, vindt bestuurslid Arnout Bouman.
  Hoe dat bijzondere, in dit geval de rechtspraak, in de gevel moet vorm krijgen, kan Bouman niet zeggen. â??˽Het is niet onze bedoeling om op de stoel van de architect te gaan zitten.â????

  In een brief aan de Rijksgebouwendienst prijst de Zwolse burgervereniging architect Hootsmans. â??˽In het nieuwe ontwerp voor het gebouw is een goed passende situering gevonden. De hoogte van 24 meter is nu in overeenstemming met de ligging nabij de overwegend lage bebouwing van de oude stad aan de andere kant van de gracht.â????

  Toch wilden de Vrienden de kans niet voorbij laten gaan om de gevelpartij onder de aandacht van de Rijksgebouwendienst en de architect te brengen. â??˽Nu ligt er nog een voorlopig ontwerp en is het proces nog in volle gangâ????, verklaart Bouman. Daarom vraagt het bestuur juist nu om aanpassing van het ontwerp op dit punt.

  In de ogen van de vereniging behoort een gebouw een verhaal te vertellen over wat er binnen gebeurt. Dat doet dit ontwerp naar onze mening nog onvoldoende.â????

  Volgens Boumans en de zijnen onderscheidt het gebouw zich straks weinig van andere willekeurige kantoorpanden. â??˽ De rechtspraak betreft iets buitengewoons. Iets geheel anders dan wat bijvoorbeeld achter de glasgevels van kantoorgebouwen gebeurt.â????

  Of architect Hootsmans en de Rijksgebouwendienst de opmerking van de Vrienden ter harte neemt, durft Bouman niet te zeggen. â??˽ Dat is niet aan ons. Wij wilden dit in ieder geval gezegd hebben.â????

  Bron: http://www.destentor.nl/zwolle/article907019.ece

 3. ”overwegend lage bebouwing”vind ik ook zo’n stomme opmerking. De ouderenflats, het provinciehuis, de isala klinieken…allemaal hoger dan de nieuwe rechtbank en er PAL naast 🙁

Reacties zijn gesloten.