Nieuw ontwerp Rodetorenplein Zwolle

Foto van auteur

Zwolle – De architect en projectontwikkelaar van het bouwblok aan het Rodetorenplein hebben nieuwe tekeningen en achtergronden aangeleverd naar aanleiding van de opmerkingen van de welstandscommissie en de gemeenteraad. Op de impressies zijn allerlei details te zien die eerder niet zichtbaar waren, zoals karakteristieke zinken kappen, dakranden en kozijnen. Uit de verduidelijking concludeert het college dat de procedure voor de bouwvergunning nu door kan gaan.

In juni 2008 heeft de gemeenteraad de vroege ontwerpen mogen bekijken. Daarbij werd het uiterlijk van de gevel in eerste instantie als ‘massaal’ ervaren. De welstandscommissie had eveneens enkele vragen en aanbevelingen aan de architect, waarmee deze het ontwerp verder heeft uitgewerkt. Ook de overzichtsimpressies geven nu meer inzicht in de inpassing van de gevel in het stadsbeeld. Het Rodetorenplein is een beeldbepalende locatie aan de stadsgracht. Het bouwwerk moet daarom een architectuur krijgen, waarin zowel het moderne Zwolle als de karakteristieke identiteit van de binnenstad herkenbaar is, zonder uit de toon te vallen. In de ogen van het college is de architect in deze moeilijke opdracht geslaagd. In het ontwerp is ook aandacht voor de historische locatie. In het gebouw en deels aan de voorzijde van het gebouw zal door een glasplaat het fundament van de Jan Baghstoren zichtbaar zijn. Wanneer alle procedures soepel verlopen kan in het gunstigste geval in februari 2009 een bouwvergunning worden verleend.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

70 gedachten over “Nieuw ontwerp Rodetorenplein Zwolle”

 1. …..nieuwe tekeningen en achtergronden aangeleverd naar aanleiding van de opmerkingen van de welstandscommissie

  Wat voor een mensen bemannen deze club ?

 2. Waarom moet dit uberhaupt hier gebouwd worden?? is er behoefte aan en dan ook nog het prachtige pand van tegenwoordig de belgische keizer zo erachter wegmoffelen?
  Het is mij en mijn medehuisgenoten een volkomen raadsel maar in Zwolle kan alles. >:(
  Het ziet er niet uit.

 3. Wat de ambtenaar in de kop heeft zal gebeuren. Zo gaat het in Zwolle al jaren. Meerwaarde is nul komma nul. Ik heb te doen met Jeroen van de Keizer, die is er op zijn zachtsgezegd niet blij mee.

 4. Hoe langer ik naar deze plaatjes kijk, hoe bedroefder ik word. Leert men dan nooit een keer van fouten uit het verleden (V&D, Xenos) !

  Paarse verf op een voorgevel mag niet, maar het bouwen van zo’n gedrocht wel ?

 5. Onze mooie historische binnenstad wordt langzamerhand om zeep geholpen.
  Wat een aanfluiting weer!
  Hebben de Zwolse burgers hier dan helemaal geen zeggenschap over?

 6. het had van mij wel wat massaler gemogen. Doet een beetje dorps aan vind ik. Iets levendiger, kioskje, terasje, iets grotere gebouwen. maar goed, wellicht valt hier wel wat moois van te maken, hangt er van af wat of er horeca in komt te zitten denk ik.

  Het is mij en mijn medehuisgenoten een volkomen raadsel maar in Zwolle kan alles.

  in Zwolle kan oover het algemeen nog erg weinig vind ik dan weer ๐Ÿ˜›

 7. Ik vind het prachtig.Echt iets voor Zwolle.Bouwen we een blokkendoos aan de achtergracht ontworpen door een patat tenten ontwerper die zich in Belgie architect mag noemen krijgen we nu te maken met een architect (?) en projektontwikkelaar die Lego huisjes op ware grote gaan bouwen.

  Ja,ja wat wordt de volgende miskleum?

  Ze hebben bij de gemeente allemaal al een klap gehad van die windmolens die ze willen plaatsen.

 8. Wees nou allemaal eens eerlijk? Wij weten toch wel wat deze bouwstijl teweeg brengt! Hoe gezellig is het plein bij het stadskantoor? Wie gaat daar nu zitten? En inderdaad, onze mooie oude binnenstad gaat zo naar de knoppen. Niet het feit dat er in Zwolle veel of weinig kan is een punt. Het feit is dat ook in Zwolle de EURO regeert, de verkeerde mensen aan de touwtjestrekken en de politiek denkt dat de burgers van deze stad niet toerekeningsvatbaar zijn. Het wordt hoog tijd dat gewone burgers meer inspraak krijgen. En als de meerderheid van de Zwollenaren het er dan mee eens is: Dan heb je in ieder geval een democratisch besluit. Dan regeert de burger en dan wordt de Euro het middel om het te realiseren.

 9. Het Rodetorenplein is een beeldbepalende locatie aan de stadsgracht. Het bouwwerk moet daarom een architectuur krijgen, waarin zowel het moderne Zwolle als de karakteristieke identiteit van de binnenstad herkenbaar is, zonder uit de toon te vallen. In de ogen van het college is de architect in deze moeilijke opdracht geslaagd.

  Heeft het college strond in de ogen?
  Kunnen het college met droge ogen beweren dat in het uiterlijk van dit gebouw de karakteristieke identiteit van de binnenstad herkenbaar is?
  Heeft het collegen ?????? in de ogen?

  Misschien een beetje flauw van me, maar er staat zo duidelijk:

  In de ogen van het college is de architect in deze moeilijke opdracht geslaagd.

 10. Blugh!! wat lelijk! maak er gewoone en leuk pleintje met boompjes van maar zet er alsjeblieft niet zoiets neer. Laat de oude panden er om heen in hun waarde.

 11. Nou, laten we eerlijk wezen, hier regeert de Euro niet lijkt me. Uit zo’n klein gebouwtje haal je geen dikke centen, dus dat argument lijkt niet niet op z’n plek….

 12. tja
  Was het idee was om een historische verwijzing van een trapgevel te combineren met een contrasterende strakke moderne stijl?
  Ik zie liever een duidelijke wand langs het nieuwe grote plein. Dat is belangrijk voor de ruimtebeleving. Mag het boven wat eenvoudiger?

 13. Onze mooie binnenstad wordt verkracht door projectontwikkelaars en flutarchitecten. En de ambtenarij die er blind achteraan loopt.

  Niet vaak zo veel eensgezindheid gelezen in de reacties. Zal er dan eindelijk eens naar geluisterd worden?

 14. een aanfluiting wat is het nut trouwens om hier te bouwen? snap der geen reet van evenmin als die kubus op de achtergracht, mooie oude panden en zo;n glazen doos dr naast ?? :'( :'(

 15. Nou, daar zullen ze bij de Belgische Keizer blij mee zijn zeg, dat ze zo weggemoffeld worden. Terwijl het zo’n mooi pand is met een prima terras met zon tot ’s avonds. (bij mooi weer uiteraard)
  Mij ontgaat het nut om daar te bouwen ook helemaal.
  ๐Ÿ™

 16. hoe verneuken we onze mooie oude hanzestad? zeker weer idee van die kale wethouder met die baard en bril hoe heet die kwibus ook alweer?

 17. Ik heb nu een tijdje naar dit ontwerp zitten kijken (jaja, ik heb niks beters te doen), maar wat mij opvalt is de assymmetrie in het geheel.

  [conspiracy mode] Zal dit niet bewust zo gemaakt zijn om zoveel mogelijk weerstand op te roepen, waardoor het uiteindelijke (het echte) ontwerp makkelijker door de bevolking geaccepteerd wordt?[/conspiracy mode]

 18. En de bovenverdiepingen zijn zeker sociale-woningbouw huurwoningen?
  Of toch dure appartementen die al verkocht zijn aan mensen uit het westen, kunnen ze gelijk een bezwaarschrift indienen tegen de kermis…….let maar op !

 19. Wat een grote miskleun wordt hier weer gemaakt!! Wie kan mij uitleggen waarom deze paar m2 volgebouwd moet worden? Zet er een paar bankjes en boompjes neer, desnoods een terras van de Belgische Keizer. Kosten nihil en alle burgers zijn tevreden. Ik kan er met de kop niet meer bij wat het gemeentebestuur onze mooie stad Zwolle aandoet. Wie kan hun tegenhouden??

 20. wat niemand hier kennelijk wil begrijpen is dat de grond in de binnenstad de duurste grond van Zwolle is…
  Als dat pand puur als bedrijfspand verhuurd gaat worden levert dat zo’n 6 ร  10 duizend per etage per maand op… dus zo’n slordige 3 ton per jaar!!!
  Heb ik geen problemen mee (diep in mijn hart wel) maar zet er dan verdomme iets neer wat meer in de stijl van de gebouwen eromheen is.
  Waarschijnlijk zou je er dan hier ook niemand over horen.

 21. 6 a 10 ruggen per maand per etage hmmm…..
  Voor de gemeente of voor de projectontwikkelaar die zwolle als zijn speeltuin ziet? >:(

 22. Kan iemand mij mischien de noodzaak en het nut van dit in de kerk vloekende object uitleggen?
  Waarschijnlijk een wethouder Knol project?

 23. Een architect die niet kan tekenen! Een projectontwikkelaar die niet kan denken en de Gemeente die blind is, wat hebben we dan een bak met ellende! Mooi he, waar gaan wee ook al weer op stemmen? Pvda, CDA en GL/GR. Slaap lekker allemaal.

 24. [Het bouwwerk moet daarom een architectuur krijgen, waarin zowel het moderne Zwolle als de karakteristieke identiteit van de binnenstad herkenbaar is, zonder uit de toon te vallen. In de ogen van het college is de architect in deze moeilijke opdracht geslaagd/i]

  Zonder uit de toon te vallen Hahahahahahahahahah .
  Dit is nog erger dan die blokkendoos aan de achtergracht.

  Hahaha wat heeft die architect het moeilijk gehad zeg. Volgens mij heeft hij gewoon zijn zoontje/dochtertje een doos lego steentjes gegeven en de opdracht gegeven er een huisje mee te bouwen.
  Langzaam maar zeker ga ik me er voor schamen een echte Zwollenaar te zijn.

 25. @Linda
  Dit heeft sloopafval, beter bekend als puin. Als ik dit overigens zo op de stoep voor mijn woning zou deponeren dan heb ik snel een prent te pakken.

  Wat ook opvallend is: Op de tweede schets is het pand van Schaepman duidelijk te zien. Deze lelijke puist gaat toch tegen de vlakte ?

 26. Wethouder Cnossen heeft het plan al doorgedrukt, zou een goeie zijn voor de 2e kamer die luisteren ook nooit naar de bevolking. >:(

 27. Tjalling, waarom zouden we een al lang gesloopte toren weer opbouwen met spiksplinternieuwe bakstenen? Ik zie het nut er niet van in, tevens vmag er best wat vooruitstrevender gebouwd worden wat mij betreft. Tuurlijk, het oude stadsaanzicht moet beschermkd blijven, maar we vergeten dat Zwolle dusdanig groot aan het worden is, dat wat massalere projecten onvermijdelijk zijn. Het centrum van Zwolle is relatief al heel klein, met de conservatieve bouwwensen van somminge Zwollenaren, zal het centrum niet kunnen bieden wat een stad met het inwoneraantal van Zwolle vraagt. Dan gaan mensen elders winkelen en dat zal het centrum van Zwolle ook geen goed doen.
  Het is nu eenmaal balans houden. Het ontwerp hier boven vind ik vrij klein en zeker niet te groot.

 28. Prachtig initiatief mischien kan hier de 5e koffieshop ook komen, zijn we ook van die discussie af. Mischien ook wel leuk idee om de panden in de vorm van een oude molen te wijzigen ;D ;D

 29. Overduidelijk dat de verantwoordelijke politici, ambtenaren en projectontwikkelaars volledig skeit hebben aan de historische Zwolsche binnenstad en aan de wensen/visie van de Zwollenaren. >:(

 30. @ghe ghe,,Tjalling, waarom zouden we een al lang gesloopte toren weer opbouwen met spiksplinternieuwe bakstenen..

  Waarom nioet?De stadsmuur is ook nieuw gebouwd.:-)
  Kijk eens in Duitsland daar bouwen ze hele steden in nieuwe bakstenen naar oud ontwerp.Of Praag in Tsechie,

 31. Jah in de buurt van Bremen is dit ook het gevakl geloof ik. Kan ook best leuk zijn, begrijp me niet verkeerd, maar vind het ook geen must. Moet het wel een nuance vormen tussen oud en nieuw, anders lijkt het een beetje nep vind ik vaak.
  Maareh, stadsmuur? welk deel bedoel je dan? (ben benieuwd, hebben ze dan wel erg realistisch nagemaakt:P)

 32. ghehe hoe lang woon je in Zwolle?Of misschien hoe oud ben je???

  Misschien kan ik beter ik zeggen gerestuareerd maar op veel plaatsen vanuit niets.Dus nieuwbouw, ๐Ÿ™‚

 33. Ik ben bang dat de “politiek” na het debacle met de kubus van Crepain haar handen liever niet aan dit onderwerp brandt. Jammer, normaal zijn ze er altijd als de kippen bij om hun mening te geven.

 34. Weinig positieve geluiden te horen hier. Wat doe je dan als democratische gemeenteraad ? Er door duwen deze plannen.
  Logisch toch ?

Reacties zijn gesloten.