Zwolle – Ondanks de coronamaatregelen tóch gezamenlijk op locatie het vak leren, en dan ook nog in een bijzondere, inspirerende beroepsomgeving. Het lukte Landstede MBO dankzij een goede samenwerking met Molecaten Campings en Vakantieparken.
Wekelijks krijgen zo’n dertig studenten Leisure & Hospitality les in de ruime groepsaccommodatie De Christinahoeve op Molecaten Park de Leemkule in Hattem. “Het vak kun je niet via Microsoft Teams alleen leren,” zeggen recreatiemanager Kim-elle Breuer-van Ernst en docent Hayo van der Kamp. “Wij zijn mensenmensen.”
Online lesgeven is het nieuwe normaal in coronatijd. “Momenteel mogen er maximaal negen studenten en één docent in een klaslokaal,” legt Hayo uit. “De rest volgt de les thuis via de webcam, ik zorg dat ik hoorbaar en zichtbaar ben. De thuisblijvers en fysiek aanwezigen wisselen elkaar dagelijks af. Vooral de eerstejaars zijn zoveel mogelijk op school. Zij moeten nog wennen en een band opbouwen.” Het is te doen, maar niet ideaal.
“Er kan online meer dan we voorheen deden, dat hebben we de afgelopen maanden wel geleerd. Maar wij leiden animatoren en hospitality- medewerkers op, dit zijn gastvrije gangmakers, die kunnen organiseren, enthousiasmeren en gasten een fijne tijd bezorgen tijdens een vakantie. Daar heb je interactie voor nodig, liefst in een hybride leeromgeving. En dat lukt niet via een beeldscherm. Gelukkig was Kim-elle meteen enthousiast over het lesgeven op een van de Molecaten-parken.”
Voor het mbo, waar studenten het ambacht leren in, aan en van de praktijk, is een goede band met het bedrijfsleven essentieel. Landstede MBO Vrij & Gastvrij werkt dan ook al jaren intensief samen met Molecaten Campings en Vakantieparken. “We ontvangen stagiairs, ik zit in de Raad van Advies en in de Examencommissie en in de wintermaanden zijn we opdrachtgever van projecten voor de studenten,” vertelt Kim-elle. “Een goede samenwerking levert veel op. We kunnen aangeven wat voor het werkveld belangrijk is in de opleiding, waardoor onze toekomstige medewerkers goed inzetbaar zijn. Toen Hayo met de vraag kwam om met de studenten bij ons op deze Molecaten locatie les te geven, waren de reacties binnen ons bedrijf direct positief. In verband met corona wordt De Christinahoeve niet door groepen gebruikt, dus dit was een prima kans.”
“Van deze coronaperiode steken we veel op,” zegt Hayo. “Enerzijds blijkt online lesgeven dus
mogelijk. Maar anderzijds waardeer je de fysieke vorm veel meer en ga je die ook veel meer
uitbuiten. Zonder scherm word je een stuk creatiever. In het werkveld heb je meer de kans om je eigen identiteit te ontwikkelen dan wanneer je altijd maar alles kopieert van internet. We zoeken nu
inspirerende omgevingen op, we kunnen coachen tijdens een wandeling in het bos. Dat is wel een
vorm van omdenken die door corona is geïnitieerd. Je onderzoekt waar je invloed op kunt hebben en ziet dat het ook kansen oplevert.”
Kim-elle knikt: “We hebben de afgelopen maanden ontdekt hoe flexibel de medewerkers en studenten zijn. De onzekerheid van de beginperiode van corona is omgezet in daadkracht en creativiteit. Ik ben blij dat we op deze manier onze samenwerking nogmeer kracht bij kunnen zetten!”